Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Rodica Dănceanu

Publicat: luni, 6 Martie 2023 , ora 10.50

Ansamblul "Archaeus", inființat în 1985 de compozitorul Liviu Dănceanu, va susține astăzi, 6 martie, un concert la Clubul Artelor "Amphiteatro" din București, începând cu ora 18:00. Mai multe detalii aflăm de la pianista Rodica Dănceanu, managerul ansamblului, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.


Doamnă Rodica Dănceanu, pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre însemnătatea acestui eveniment.

Concertul din 6 martie, care va avea loc la Sala Amfiteatru - Clubul Artelor din strada Plantelor nr.27 - la ora 18.00, este a opta ediție a unui ciclu de concerte-omagiu inițiat de compozitorul Liviu Dănceanu și dedicat colegelor compozitoare și este realizat în colaborare cu Muzeul "George Enescu".


Având în vedere că acest concert este dedicat eternului feminin, cum este reflectat acest aspect în lucrările pe care le va interpreta ansamblul?

Programul cuprinde lucrările "Evoluțio 2" de Irina Hasnaș, "Farfalle" de Cristina Uruc, un trio pentru suflători, oboi, clarinet și fagot al Feliciei Donceanu, Sonata pentru violoncel a Doinei Rotaru și o primă audiție absolută a Laurei Manolache, intitulată "Balada florilor de mac".


Știu că în partea a doua a serii pregătiți publicului o surpriză. Despre ce este vorba, mai exact?

O deconspirăm puțin, atunci! Este vorba despre trei canzonete - Santa Lucia, Mamma, son tanto felice și Cielito lindo, care sunt aranjamente pentru "Archaeus" făcute de Laura Ana Mânzat. Vor fi interpretate de soprana Maria Mădălina Constantin și basul Alin Horia Mânzat.


Ansamblul Archaeus este, de peste 30 de ani, un ambasador al interpretării și creației contemporane din România. Este publicul de astăzi mai receptiv în fața acestei muzici noi?

Ansamblul "Archaeus", mai precis, are 38 de ani de activitate și este ansamblul autohton cu cea mai îndelungă și prolifică activitate. Eu cred că s-a format un public chiar și pentru muzica contemporană - văduvită, totuși, prin comparație cu celelalte muzici. Noi avem publicul nostru și întotdeauna este loc pentru mai bine. Văd că tineri vin din ce în ce mai mulți și sunt interesați de muzica contemporană, iar noi încercăm să abordăm diverse stiluri; nu cântăm numai muzică contemporană. Am avut și concerte cu muzică de sorginte bizantină, opusuri aparținând altor perioade din istoria muzicii... Deci, încercăm să facem un tip de programe miscelanee, le amestecăm să mulțumim tot publicul.

Interviu realizat de Ioana Țintea