Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Stănculescu

Publicat: vineri, 24 Februarie 2023 , ora 10.04

Duminică, 26 februarie, la Ateneul Român va avea loc un concert-eveniment susținut de Corul "Preludiu", prilejuit de schimbarea titulaturii; începând cu această dată, ansamblul vocal se va numi Corul de cameră "Preludiu-Voicu Enăchescu", pentru a onora personalitatea dirijorului Voicu Enăchescu, fondatorul corului, trecut la cele veșnice în noiembrie 2022. Aflăm detalii despre programul concertului dar și despre semnificația acestei schimbări, de la dirijorul actual al Corului "Preludiu", Andrei Stănculescu.

 

 

Domnule Andrei Stănculescu, ce simbolizează pentru ansamblul "Preludiu" această schimbare a titulaturii?

Concertul are o semnificație aparte pentru noi. Începând din 26 februarie 2023, formația corală care acum e cunoscută sub numele de Corul "Preludiu" va purta numele fondatorului său și anume Voicu Enăchescu. Noul nume al corului va fi Corul de cameră "Preludiu-Voicu Enăchescu" și e, sigur, un moment special atât pentru mine, cât și pentru colegii mei din Corul "Preludiu" și pentru foștii coriști din Corul "Preludiu"... și poate, un moment special pentru întreaga lume muzicală românească.


Care este, în opinia dumneavoastră, trăsătura care definește cel mai bine identitatea corului în raport cu valorile insuflate de Voicu Enăchescu?

Ar fi multe lucruri de spus aici, dar cu siguranță versatilitatea repertoriului e un punct central în moștenirea pe care a lăsat-o maestrul Voicu Enăchescu muzicii corale din România. Se știe că repertoriul Corului de cameră "Preludiu" este unul extrem de vast, cuprinzând lucrări de la muzica preclasică, clasică, romantică, până la muzică românească contemporană, lucrări vocal-simfonice... Maestrul Enăchescu și eu am abordat aproape fiecare zonă stilistică a repertoriului coral.

A doua chestiune foarte importantă este și rămâne sonoritatea specială pe care o are Corul de cameră "Preludiu", distinctă de alte ansambluri corale din România.


Vorbind despre repertoriu, observăm în programul propus pentru această seară lucrări compuse din perioada barocă până la partituri românești și piese gospel, specifice culturii americane. Ce v-a determinat să alegeți lucrările acestea atât de diverse din punct de vedere stilistic?

...Aducerea aminte a faptului că maestrul Voicu Enăchescu a fost un muzician extrem de complex, care avea valențe de creator în toate zonele acestea stilistice. Și-atunci am zis: ce repertoriu ar fi mai potrivit decât un repertoriu care să conțină toate genurile preferate ale maestrului și perioadele pe care dumnealui le-a abordat?


Care sunt planurile ansamblului pentru următoarea perioadă? După concertul de la Ateneul Român, unde vă vor putea asculta pasionații de muzică corală?

Urmează un concert foarte interesant la care vă așteptăm pe 13 martie, la Catedrala "Sfântul Iosif". Concertul se numește "Mille regretz" și face referire la moștenirea uriașă lăsată de compozitorul Josquin des Prez. Toate lucrările din program îi aparțin acestui compozitor franco-flamand. Elementul de noutate ar fi faptul că folosim instrumente vechi. L-am invitat pe maestrul Diego Fratelli, profesor la Conservatorul della Svizzera italiana și specialist în muzica Renașterii, să vină și să lucreze cu noi înaintea acestui concert. Și mai sunt și câteva alte surprize, dar vă așteptăm la acest concert.

Credit foto: Florin Ghenade

Interviu realizat de Norela Liviana Costea