Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Dragoș Cantea

Publicat: joi, 23 Februarie 2023 , ora 10.09

În perioada 26 februarie-4 martie se desfășoară ediția a IV-a "Classix Festival", primul festival independent de muzică clasică din Iași. Despre programul evenimentelor ne vorbește Dragoș Cantea, co-fondator și director artistic al Classix Festival.


Domnule Dragoș Cantea, în data de 26 februarie porniți într-o nouă aventură muzicală și anume, ediția cu numărul IV a Festivalului Classix, primul festival independent de muzică clasică din Iași. Pentru început v-aș ruga să ne prezentați ideea care stă în spatele organizării acestui festival.

În primul rând este o întreagă muncă de echipă. Mă bucur să fiu alături de Patricia Butucel și de Asociația Industriei Creative din Iași, în acest demers, eu ca partener norvegian, am început acest drum în 2020, chiar înainte de primul lockdown al pandemiei și principalul scop a fost de a întineri segmentul de public al muzicii clasice și de a crea o nouă adresabilitate a muzicii clasice pentru cât mai mulți oameni.


Ce aspecte diferențiază ediția din acest an a festivalului față de edițiile precedente?

În primul rând în acest an ne uităm la un număr record de peste 90 de artiști internaționali, care este un număr care ne onorează și ne responsabilizează foarte mult. În același timp avem artiști de calibru din ce în ce mai ridicat, personalități precum Hyeyoon Park, care este cea mai tânără câștigătoare a concursului ARD de la Munchen, violonistă coreeană. De asemenea îl avem pe Wen Sinn Yang, profesor de violoncel la Munchen și în același timp câștigător al concursului Geneva. Îl avem pe Florin Estefan, managerul Operei Române Naționale din Cluj-Napoca, Ansamblul Esbjerg din Danemarca sau primul compozitor în rezidență, Martin Romberg.


Festivalul Classix cuprinde nu mai puțin de opt concerte, fiecare dintre ele cu o tematică diferită. Ce ne puteți spune despre artiștii care vor evolua în cadrul acestora?

Artiștii sunt foarte diverși, vin din peste 17 țări. Vreau să evidențiez două ansambluri, mai întâi Ansamblul Esbjerg din Danemarca care este primul ansamblu de stat al Danemarcei. Este, să spunem așa, echivalentul guvernamental al Cvartetului Voces în România și de asemenea aș mai vrea să menționez ultimul concert "Imaginarium" din Sala Mare a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași cu un suum de artiști ieșeni de cel mai înalt calibru și anume pictorul Felix Aftene, scriitorul Lucian Dan Teodorovici și compozitorul Paul Pintilie și mai precis, premiera mondială a "Mustaței lui Dalli și alte culori" care este de fapt un pictoroman realizat de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici, în 2022, iar acum vom asista la simfonia acestui pictoroman în concepția compozitorului Paul Pintilie.


Ca în fiecare an, festivalul Classix înseamnă și o serie de evenimente dedicate tinerilor muzicieni. Despre ce este vorba mai exact?

Ne bucurăm să continuăm aceeași serie de masterclass-uri cu o mare parte dintre artiștii invitați. Vom avea 68 de beneficiari, tineri studenți sau elevi la liceele de profil vocațional din România care vor beneficia de aceste masterclass-uri, pe opt discipline și de asemenea, vom continua și întâlnirile "Classix in Focus", care sunt întâlniri pentru tineri, care activează în industriile creative cu experți din domeniile aferente și aici avem muzică, avem comunicare, avem management cultural, cu invitați din Londra, cu invitați precum Cristian Andriș care este directorul artistic al Romanian Chamber Orchestra, moderate de Cătălin Sava, Cristina Uruc, managerul inerimar Artexim și al Festivalului Enescu, va fi prezentă și ea și vom dezbate foarte multe teme de actualitate.

Ioana Țintea