Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Venera Babeș, directoarea Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București

Publicat: vineri, 17 Februarie 2023 , ora 10.00

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 11:00, Sala mică a Ateneului Român va găzdui un recital vocal instrumental dedicat creației lui George Enescu și Dinu Lipatti. Mai multe detalii ne oferă doamna Venera Babeș organizatoarea evenimentului și directoarea Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti͈͈" din București, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Doamnă Venera Babeș, v-aș ruga să începem cu o scurtă descriere a ceea ce reprezintă acest recital pentru Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București și cum a luat naștere inițiativa organizării acestui eveniment?

Este un eveniment organizat și desfășurat de noi, bineînțeles cu ajutorul Filarmonicii "George Enescu". Sâmbătă, 18 februarie, la ora 11.00, la Sala Mică a Ateneului, se va desfășura acest recital care se intitulează "Enescu - Lipatti". Este un recital cu o idee deosebită prin prisma faptului că, dacă la Enescu nu ne surprinde postura lui de compozitor și, bineînțeles, reperul pe care-l reprezintă Enescu ca și compozitor, în acest recital apare Lipatti în postura de compozitor - un atribut pe care-l are Lipatti, mai puțin cunoscut; el este cunoscut ca un pianist cu interpretările sale geniale.

În recital sunt elevii și profesorii noștri care, desigur, vor cânta lucrări instrumentale de Enescu și Lipatti și lucrări de muzică de cameră. De exemplu, un trio al profesorilor școlii va interpreta o lucrare de-a lui Lipatti și un alt trio - al elevilor, de data aceasta - va interpreta o lucrare de Enescu.

Dar la acest recital trebuie să menționez și să mulțumesc că avem niște invitați speciali. De exemplu, Monica Isăcescu, în deschiderea evenimentului, va avea un cuvânt introductiv în care va prezenta relația dintre cei doi - pentru că știm că în afară de o relație muzical-artistică, a fost și o relație de familie, nașul lui Dinu Lipatti nefiind nimeni altcineva decât George Enescu. Și-atunci, este încă un argument care a dus la alcătuirea acestui recital "Enescu - Lipatti".

De asemenea, sunt niște scrisori pe care Lipatti le-a scris către Jora sau Florica Musicescu, care vor fi lecturate de actrița Daniela Nane.

Din prisma interpretărilor muzicale, avem invitați pe Viniciu Moroianu, care, ca o paranteză, pot să spun că are Integrala lucrărilor lui Dinu Lipatti în palmaresul său, lucrări înregistrate; soprana Laura Tătulescu și Ștefan Aprodu - violonist, fostul nostru elev, care anul trecut, în clasa a XII-a, a obținut Premiul II la Concursul Enescu.


Cum priviți importanța implicării elevilor în astfel de evenimente alături de artiști consacrați, dar și de profesori?

Este un luccru benefic. În primul rând, elevii își doresc să cânte pe scenă. Cum spun de fiecare dată, este obiectivul nostru, al tuturor, de a-i forma pentru scenă. Ei pentru asta se pregătesc și asta își doresc. În situația în care ei sunt împreună cu profesorii lor, se produce acea motivație în plus. În momentul în care, pe aceeași scenă, apar și niște nume de referință, este cu atât mai plăcut și mai onorant și pentru ei, ca elevi, și pentru noi toți să observăm că suntem susținuți și aceste nume de referință sunt alături de tinerii care trebuie susținuți și încurajați în ceea ce fac.


Ce alte evenimente veți mai organiza în 2023?

Avem în agendă pe 19 martie, la Ateneu, tradiționalul nostru concert al școlii. 19 martie este ziua de naștere a lui Dinu Lipatti și, implicit, este și ziua noastră, a școlii și vom avea un concert vocal-simfonic pe scena Ateneului.

De asemenea, preconizăm un concert al absolvenților prin luna mai, pe la sfârșit, tot pe scena Ateneului.

Interviu realizat de Ioana Țintea