Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: vineri, 10 Februarie 2023 , ora 14.54

Duminică, 12 februarie, la Ateneul Român va avea loc un concert cameral dedicat Zilei Îndrăgostiților. Interpreții vor fi violonistul Lorenz Năsturică Herschcowici și invitații săi: pianistul Viniciu Moroianu, violonista Elena Luferova, violistul Wilfried Strehle, violoncelistul Marin Cazacu și contrabasistul Dorin Marc. Aflăm detalii despre program și despre colaborarea muzicienilor din dialogul cu violoncelistul Marin Cazacu.

Domnule Marin Cazacu, duminică veți reveni pe scena Ateneului Român într-o formulă camerală inedită. Cum a căpătat contur această întâlnire muzicală dedicată Zilei Îndrăgostiților?

Pentru că suntem îndrăgostiți de muzică înainte de toate, suntem bucuroși să fim împreună cu prietenii pe care i-am avut alături în foarte multe evenimente muzicale - și aici mă refer la toți colegii mei de scenă care fac parte din acest proiect de Ziua Îndrăgostiților - cu care vom interpreta una dintre cele mai frumoase lucrări compuse vreodată pentru această formulă camerală.

Trebuie să vă spun că totul a pornit de la o idee minunată a colegului meu Lorenz Năsturică Herschcowici, concertmaestru al Filarmonicii din München (a fost apreciat de Sergiu Celibidache extraordinar de mult) și alături de contrabasistul Dorin Marc, de asemenea prim-contrabasist al Filarmonicii din München (și de asemenea colaborator al lui Sergiu Celibidache)... iată, doi muzicieni conectați atât de intens cu arta dirijorală a maestrului Sergiu Celibidache - la care m-am aliat cu tot dragul pentru că am mai cântat împreună, am mai colaborat în diferite evenimente muzicale. Avem câțiva invitați: este vorba despre pianistul Viniciu Moroianu (coleg de clasă al domnului Lorenz Năsturică), un pianist cu renume național și internațional, și am adăugat un prim violist al Filarmonicii din Berlin - domnul Wilfried Strehle și de asemenea, o violonistă - Elena Luferova din Rusia, o violonistă excepțională.

Programul este însă cel care va atrage pe toată lumea. Așa cum am spus, Cvintetul „Păstrăvul” de Franz Schubert - una dintre cele mai frumoase lucrări camerale compuse vreodată, iar în partea a doua a programului avem selectate cele mai cunoscute și celebre (în toată lumea) lucrări pentru vioară și pian, violoncel și pian din creația lui Massenet, creația lui Camile Saint-Saëns, creația lui Ceaikovski, Bartók. Cu alte cuvinte, lumea se va bucura din plin de piesele care au această rezonanță de iubire puternică, pentru că au fost compuse cu iubire și vor fi interpretate cu aceeași dragoste.


Pe afiș regăsim, cum spuneați și dumneavoastră, artiști cu o importantă experiență (și, bineînțeles, cum la fel l-ați menționat pe violonistul Lorenz Năsturică-Herschcowici, pe care mai rar avem ocazia să-l ascultăm în ipostază camerală și nu ca un lider de orchestră). Așadar, cum decurge colaborarea muzicală cu toți acești instrumentiști?

Așa cum am spus, noi am mai colaborat separat, în diferite proiecte concertante. Alături de Lorenz eu am cântat Dublul Concert de Johannes Brahms, de exemplu, chiar pe scena Ateneului Român; am mai cântat cu alte ocazii și alte lucrări, inclusiv camerale. Sigur că nu s-au petrecut pe scena Ateneului Român. Alături de ceilalți colegi din cadrul acestui proiect am mai avut proiecte comune - câte 2, 3 sau 4. Oricum, pentru noi, muzica de cameră este cea mai înălțătoare muzică și cea mai frumoasă. Așa că, apropierea prin acest repertoriu cameral ne împlinește și pe noi, și pe cei care ne ascultă.


Vorbind despre repertoriu, ce aspecte ați avut în vedere atunci când ați ales lucrările despre care vorbeați mai devreme?

Pentru că se desfășoară sub simbolul iubirii (este vorba de un concert dedicat Zilei Îndrăgostiților), toate aceste lucrări au acest sentiment profund de dragoste pe care-l exprimă prin muzică. Compozitorii pe care i-am menționat mai devreme, ei înșiși au fost cu siguranță îndrăgostiți la momentul când au compus aceste lucrări.


Interviu realizat de Norela Costea