Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dr. Mircea Penescu
În 10 decembrie, Opera Națională București găzduiește concertul caritabil "Armoniile speranței", susținut de Orchestra medicilor Dr. Ermil Nichifor.
Invitat în direct prin telefon la matinal este domnul prof. dr. Mircea Penescu, șef de clinică la Spitalul de Nefrologie Dr. Carol Davila din București și concert-maestru al Orchestrei Medicilor Dr. Ermil Nichifor, pentru a ne oferi detalii despre concertul caritabil pe care ansamblul îl prezintă sâmbătă seară la Opera Națională București.
Știm că nu este pentru prima oară când susțineți un concert caritabil. Evenimentul din 10 decembrie este organizat în sprijinul bolnavilor de cancer din România. Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre această idee.
Da, într-adevăr este o suită de concerte în ultima lună, mai precis patru concerte de mare amploare pe care orchestra medicilor le susține, deja suntem dincolo de jumătatea acestei performanțe. Am început pe 14 noiembrie cu concert pentru Ziua Mondială a Diabetului, apoi a fost concertul "Armoniile speranței". De asemenea, un concert caritabil, în beneficiul pacienților cu neoplazii, "Bucuria vindecării", un titlu foarte semnificativ. Acum urmează "Armoniile speranței" și vom termina cu un concert dedicat sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Concertul de sâmbătă la Opera Română este un concert de mare amploare, este un concert caritabil care își propune în primul rând, să marcheze această lansare a programului național pentru combaterea cancerului. Este vorba de a atrage atenția asupra importanței acestei boli devastatoare care în fiecare an face cam 100.000 de victime în România, dintre care 50.000 sunt sortite pieirii. Concertul reprezintă semnalul care trebuie dat în acest sens și în al doilea rând, este vorba despre a face ceva pentru această categorie de pacienți care, într-adevăr, sunt supuși unor tratamente foarte grele și pe care le îndură cu multă dificultate și care au nevoie de speranță, au nevoie de armonie, au nevoie de susținere civică. Este un concert-semnal pe o parte, iar pe de altă parte, un concert de binefacere, în sensul că o serie întreagă de instituții sau asociații caritabile au fost gata să întindă o mână în beneficiul acestor pacienți. Sigur că este un strop într-o mare, pentru că necesitățile sunt foarte ample și foarte mari, dar totuși gestul și simbolistica acestui eveniment sunt cu totul speciale.
Am înțeles că este constituit un fond special pentru a strânge donațiile despre care ne vorbiți.
Există un fond în care toți acești bani se adună și vor fi dirijați punctual pentru tratamentul anumitor pacienți, pentru anumite tratamente care nu sunt total asigurate de către stat.
Ne spuneați despre titlul concertului, unul foarte sugestiv, Armoniile speranței. Cine sunt invitații care vor urca pe scenă în cadrul acestui eveniment?
Concertul are o structură sui generis. Începe cu un calup de colinde, pentru că suntem în preajma sărbătorilor, protagoniști sunt cele două coruri ale Filarmonicii George Enescu conduse de maestrul Iosif Ion Prunner, care este și dirijorul orchestrei medicilor și reunit cu corul Operei Române sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Cu acest prilej, cele două coruri fuzionate vor inaugura pe scena Operei Române, Corul Național Român, un titlu care este foarte percutant și care sper să ne reprezinte cu mare succes și la nivel de exigențe muzicale extraordinare și ca semnificație.
Apoi avem un calup de muzică mai specială, muzică de film. Avem un invitat din Marea Britanie, Sir Willard White, care este un bas-bariton de o calitate extraordinară, foarte cunoscut în Vest, înnobilat de regină, alături de tenorul nostru Daniel Magdal, de asemenea, personalitate a muzicii românești, binecunoscut peste hotare. Ei vor fi acompaniați la pian de Cristian Niculescu, care este directorul Institutului Cultural Român de la Berlin. Deci asta numai ca să ne referim la marile pesonalități care au acceptat ca să dea acestui concert, să zicem, o notă de excelență cu totul deosebită. În rest, este programul care ne amintește de sărbători, celebrele valsuri ale lui Strauss, polci. Este, deci, o întreagă derulare de forțe, corurile reunite alături de orchestra foarte amplă, alături de acești soliști deosebiți. Sper să fie o seară de sărbătoare, care să aducă lumină în sufletul acestor oameni care sunt greu încercați, să aducă speranță și să aducă în societatea noastră românească atât de distonantă, atât de dizarmonică pe undeva, atât de stridentă, să aducă armoniile speranței, pentru că fără armonie nimic nu se poate face, nici în medicină și, evident muzica înseamnă prin definiție armonie.
Așa este. Mulțumim foarte mult domnule profesor pentru prezența telefonică în cadrul matinalului nostru. Vă dorim mult succes și felicitări pentru această frumoasă inițiativă.
Vă mulțumesc în numele orchestrei.