Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Stănculescu

Publicat: joi, 8 Decembrie 2022 , ora 13.36

Corul de cameră „Preludiu” va susține duminică, 11 decembrie, un Concert de Colinde pe scena Ateneului Român. Evenimentul este dedicat memoriei fondatorului ansamblului, dirijorul Voicu Enăchescu, care a trecut la cele veșnice în 19 noiembrie 2022. Aflăm detalii despre programul concertului de la dirijorul ansamblului, Andrei Stănculescu.

Concertul de Crăciun de anul acesta vine într-un moment trist, la scurtă distanță după plecarea la cele veșnice a fondatorului Corului de Cameră „Preludiu”, Voicu Enăchescu. Cu ce gânduri așteptați acest concert, atât dumneavoastră, cât și membrii ansamblului?

Sigur, așa cum ați spus, este un moment trist în corul Preludiu. Pe de altă parte, maestrul Enăchescu a iubit întotdeauna această perioadă, perioada sărbătorilor de Crăciun și atunci ne-am gândit: ce concert mai potrivit In memoriam ar fi decât un concert de colinde? Gândul nostru este permanent la maestru și în timpul repetițiilor, probabil și în intimitatea căminelor noastre și simțim nevoia să dăm acest concert, să ne dăm frâu liber simțirilor, sentimentelor, să ne arătăm aprecierea față de maestrul nostru și în fața publicului bucureștean, dar nu numai.


Care a fost cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în anii în care ați fost dirijor asistent al maestrului Voicu Enăchescu și cum se traduce ea în activitatea pe care o aveți în acest moment alături de ansamblul coral?

Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la maestrul Enăchescu a fost faptul că succesul unui ansamblu de o asemenea longevitate cum este Corul de Cameră „Preludiu” este spiritul de familie și cum reușești să-i ții pe oameni aproape de tine, iubindu-i, apreciindu-i și având grijă de ei. Asta ar fi.


Pentru programul acestui concert ați ales exclusiv colinde pe care maestrul Voicu Enăchescu le-a adus în repertoriul corului sau ați adăugat și lucrări pe care le veți interpreta anul acesta pentru prima dată?

Mare parte din ele sunt lucrări din repertoriul standard al Corului „Preludiu” dar da, câteva dintre ele sunt în primă audiție la Ateneul Român; ba chiar una dintre ele cred că este în primă audiție în București.


Interviu realizat de Norela Costea