Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile, dirijorul Corului de Copii Radio, Răzvan Rădos, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 8 Decembrie 2022 , ora 10.59

Invitatul meu din această seară va aduce atmosfera de Crăciun la Sala Radio, într-un concert special. Este vorba despre dirijorul Corului de Copii Radio, Răzvan Rădos. Bine ai revenit în studioul nostru.

Bine te-am găsit, mulțumesc pentru invitație.

Astăzi, împreună cu Corul de Copii ați participat la deschiderea Târgului Gaudeamus Radio România, cel mai important târg de carte din țara noastră. Cum a fost? Cum ați fost primiți acolo?

Foarte bine, ca de obicei și am arătat o mostră din ceea ce vom cânta sâmbătă seară pe scena Sălii Radio, adică am cântat câteva colinde, acolo în deschidere.

Răzvan, înainte de a vorbi despre concertul din 10 decembrie, pentru că tu dirijezi și alte tipuri de formații corale, mă refer doar la grupul vocal Canticum și la Corul Regal, te întreb, cât de diferit este modul de lucru cu un cor de copii și în particular, cu un cor de elită, cum este Corul de Copii Radio?

Asta voiam să adaug, dar ai spus tu, cor de elită. Din anumite puncte de vedere este diferit, deoarece copiii au o anumită sensibilitate, care dacă este găsită și exploatată ajunge la niște interpretări cu totul speciale. Din alte puncte de vedere, să-mi perimiți să spun că este mai simplu decât cu unele coruri de adulți, pentru că copiii au o disciplină extraordinară. Istoria de aproape opt decenii a Corului de Copii Radio s-a transformat într-o veritabilă școală. Copiii au pe lângă această autodisciplină, au foarte multă pasiune, pe care, în acest mediu controlat, Corul de Copii Radio pot să manifeste și să scoată tot ce au ei mai bun din punct de vedere muzical și credem noi sau ne place să credem că asta se vede și se aude pe scenă.

Un cor de copii, un instrument viu în permanentă schimbare, pentru că membrii lui la un moment dat nu mai sunt copii, nu-i așa, cum este și firesc. În aceste condiții, cum și cât de greu este să menții constantă sonoritatea formației?

Nu vreau să mă plâng, dar este din ce în ce mai greu. Am înființat, începând cu anul trecut Școala de Cor, un atelier dedicat copiilor între 7 și 12 ani, tocmai ca să încercăm să venim în ajutorul profesorilor de muzică din școli, pentru că din păcate, o pot spune pe post, educația muzicală nu este la cele mai înalte cote în școli și noi simțim asta aici. Atunci când copiii vin la preselecție, copiii știu extrem de puține cântece, vocile sunt extrem de puțin pregătite în orice direcție și asta ne face pe noi să muncim puțin mai mult. Dar o facem cu plăcere și cu bucurie și îmi permit să spun cu bucurie și cu o oarecare mândrie, cred că Corul de Copii Radio urcă pe scenă de fiecare dată cu aceeași demnitate și la un nivel asemnător cu felul în care îl obligă istoria lui.

Mergem acum la unul dintre roadele acestui efort al tău, al copiilor, al pianistei Magdalena Faur, adică la concertul de sâmbătă, 10 decembrie, un concert de colinde. Ce ne poți spune despre acest concert?

Este bine că mă întrebi aceasta astăzi, pentru că aseară, pe scena Sălii Radio am avut repetiția generală și am putut să urmăresc tot evenimentul acesta în avanpremieră să zic așa, cu prezentare, cu toți invitații. Este primul concert de Crăciun pe care îl dăm după pandemie. Pot să spun că am suferit cu toții în pandemie pentru că este parte din noi, să cântăm colinde pe scena Sălii Radio în fiecare decembrie și asta din primul an după revoluție și sunt câțiva invitați, câteva ansambluri invitate pe care aș vrea să le menționez. Primul este atelierul Școala de cor care o să lumineze sala cu felul zglobiu în care copiii între 7 și 11 ani știu să cânte și să intre pe scenă. Apoi, grupul vocal Etheros, colegii mei care sunt cu toții profesioniști și este un grup bărbătesc de elită, zic eu, format din muzicieni de elită, alături de care vom cânta trei lucrări arhicunoscute. Este vorba de Stille nacht, Gaudete și All Bells in Paradise de John Rutter și o apariție în premieră, Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio. Aș vrea să menționez, ai spus mai înainte că la un moment dat, copiii pleacă din cor, ei bine, pandemia, acești doi ani de pandemie au însemnat enorm pentru vocile băieților. Știm cu toții că vocile băieților se schimbă și ei trebuie să plece. Și atunci, ne-am sfătuit, eu și colega mea Magdalena Faur și mai mult la inițiativa ei, am hotărât să încurajăm acest grup de băieți. Cred că o să fie ceva insolist pentru public și special, e și pentru ei ceva special, să cânte doar ei pe scenă. Ne-am zis că merită să-i încurajăm în acest demers. În acest fel, pasiunea lor, bucuria lor de a cânta, bucuria lor de a veni la Radio și de a face muzică nu se va sfârși atât de curând și acesta este un lucru foarte bun credem noi.

Într-adevăr este un lucru foarte bun. Tu ai o legătură specială cu muzica tradițională. Cum te simți colindând, fie cântând, fie dirijând? Uite că am folosit mai multe gerunzii, dar care sunt melodioase.

Trebuie să mă abțin la repetiții să intru în explicații etnologice, etnografice despre colind. Asta încerc să fac, pentru că experiența mea trecută mă face să vreau să le spun copiilor cât mai multe despre cuvântul acesta, despre calende, despre de unde vine el, despre de ce cântăm colinde, cum s-au transformat ele odată cu creștinismul ș.a.m.d. și când mă apucă, zic, trebuie să mă opresc și să repetăm, că altfel vorbim prea mult.

Ce va face dirijorul Răzvan Rădos după concertul de sâmbătă de la Sala Radio?

Concertele noastre din decembrie nu se opresc aici. Noi glumim și spunem că în decembrie noi dormim în costumul de concert. Corul de Copii Radio se bucură foarte mult să colinde cât mai mult în decembrie. Avem alte câteva invitații în București, cu recitaluri și concerte de Crăciun. Este normal cumva, pentru că copiii pregătesc acest program cu multă migală și cu mult efort, trebuie s-o spun. E din ce în ce mai greu pentru ei în ultimii ani să împace exigențele școlare cu exigențele Corului de Copii Radio. Trebuie să recunoaștem și mi se pare bine să urce pe cât mai multe scene și să-și cânte acest program. Asta vom face. După ce susținem concertul mare, concertul de stagiune de la Sala Radio vom susține alte concerte în București și trebuie să spun și asta, nu toți copiii care s-au pregătit în tot stagiul acesta pot intra pe scena Sălii Radio, pentru că aici exigențele sunt mai mari, însă încercăm să îi rotim în diferite formule, astfel încât fiecare dintre ei să intre în unul sau două concerte și să se bucure, indiferent cât de mici ar fi și cât de puține colinde au reușit să învețe la nivel până acum.

De curând, tu personal ai revenit la conducerea Corului Regal. Ce planuri ai cu această formație?

Corul Regal este un cor de tineret, în care toți membrii au studii muzicale și deja am spus despre el. Corul Regal concertează în acest decembrie la Catedrala Sfântul Iosif pe data de 13 decembrie. Susține un recital de colinde foarte frumos spunem noi. Sigur, ca orice cor de tineret, mai ales acum după ce m-am întors și am învățat lucruri noi să zic așa, m-am gândit că ar trebui să susțină concerte mai colorate și din punct de vedere vizual și din punct de vedere al scenariului sau al mișcărilor și încerc să fac și încerc să fac acest compromis, această îmbinare între marca, atât de demnă, Corul Regal și tinerețea membrilor lui, care cere, poate, montări mai îndrăznețe.

Din punctul de vedere al dirijorului de cor, un dirijor de cor cu, iată, destul de multă experiență, cum este văzută în ziua de astăzi muzica corală? Cum sunteți primiți, indiferent că te afli în fața Corului de Copii Radio sau a altui cor. Am evoluat de la acea pată, să spunem, a muzicii corale de dinainte de '89 și am curățat acest gen de muzică?

Asta voiam să spun, că ne revenim. Cred că ne revenim acum după, iată, o suprasaturație înainte de anii '90 și o nepotrivită asociere din păcate între această muzică extraordinară și genul patriotard. Cred că ne revenim și spun asta, pentru că în trecut, atunci când lucram cu ansambluri din țară, am destul de mulți prieteni prin țară și îmi place să merg să lucrez cu diferite ansambluri, mi se spunea cu tristețe că tinerii nu mai vor să audă de cor, că tinerii nu mai vin la cor și în prezent admirăm niște coruri de tineret foarte bune în marile centre universitare, cum este Iași, Cluj, Timișoara. În Suceava am văzut un ansamblu foarte bun, în Costanța, desigur, ori acesta este un lucru fantastic. De aceasta mă bucur să lucrez cu Corul Regal pentru că și acolo sunt tineri absolvenți și fiecare model de ansamblu de tineret care funcționează și care aduce public în sala de concert mi se pare ca și cum s-ar aprinde niște beculețe în toată țara și de aceasta este o senzație minunată.

Într-adevăr. Mai sunt bilete la concertul de sâmbătă?

Din păcate, nu.

Din păcate nu mai sunt, dragi ascultători, bilete la concertul Corului de Copii Radio de sâmbătă, 10 decembrie, ora 19.00, dar cu siguranță veți asculta o înregistrare aici, la Radio România Muzical. Mulțumesc Răzvan Rădos. Succes în ceea ce faci cu atâta pasiune și te aștept din nou în studioul nostru să vorbim despre realizările tale, fie ale Corului de Copii.

Mulțumesc mult.


Interviu realizat de Gabriel Marica