Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Nicolae Moldoveanu

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2022 , ora 9.05

Dirijorul Nicolae Moldoveanu este nominalizat la premiile ICMA pentru discul pe care l-a înregistrat la Sala Radio împreună cu pianista Luiza Borac și cu Orchestra Națională Radio, album ce cuprinde Concertul op. 16 de Edvard Grieg și Concertul neterminat pentru pian și orchestră de George Enescu.

Domnule Nicolae Moldoveanu, au fost anunțate nominalizările pentru Internațional Classical Music Awards, iar discul dumneavoastră înregistrat împreună cu pianista Luiza Borac și cu Orchestra Națională Radio a fost nominalizat la aceste premii. Ce importanță are pentru dumneavoastră această nominalizare?

În primul rând, mă bucură foarte mult faptul că acest disc a fost recunoscut la nivel internațional, indiferent de care premiu îi va fi acordat. În al doilea rând, mă bucur foarte mult că o piesă mai puțin cunoscută de George Enescu a fost înregistrată pe acest disc; este vorba de Concertul de pian pe care l-a interpretat Luiza Borac. Ceea ce mă bucură la fel de mult, bineînțeles, este colaborarea cu Orchestra Națională Radio. Eu am avut această șansă, să încep această colaborare din anul 2015; sunt deja 7 ani de colaborare și de creativitate împreună.

Fără echipa de ingineri de sunet din studio această înregistrare nu ar fi avut loc. Calitatea tehnică de care ei sunt responsabili este foarte importantă în procesul ca acest disc să fie recunoscut la nivel internațional.

Ceea ce eu am mai făcut cu mult interes a fost faptul că partitura lui George Enescu a avut nevoie de anumite corecturi logice. Deci, nu m-am apucat să recompun piesa, însă au existat anumite lucruri în partitură pe care eu am crezut de cuviință să le corectez, să le îmbunătățesc și acest lucru bineînțeles că îmi dă o oarecare responsabilitate de componist, pe lângă rolul de a dirija piesa.

Indiferent de pregătirea celor care ascultă această muzică, este foarte frumos de ascultat.


Maestre Nicolae Moldoveanu, aș dori să vorbim și despre activitatea dumneavoastră din perioada următoare, pentru că știu că veți susține concerte în România. Vă rog să ne oferiți detalii.

Stagiunea aceasta care a început imediat după cei doi ani de restricții pandemice este, probabil, una dintre cele mai bogate în activități pe care le-am susținut până acum în România.

Voi participa muzical la Ziua Națională, care este pe 1 Decembrie. Voi susține un concert pe care-l voi dirija în Iași, cu Filarmonica "Moldova", cu un program dedicat Zilei României. Programul va include Rapsodia a II-a de Enescu la început, urmată de Variațiunile simfonice de pian de Cesar Franck, cu solista Alexandra Dariescu. După care, voi încheia programul cu prima piesă scrisă de Enescu, Poema Română.

Apoi, am un concert foarte important la Filarmonica din Craiova. Acolo, la data de 17 decembrie 1904, a avut loc primul concert public cu orchestră și cor al Societății Filarmonice din Craiova, care a devenit ulterior, printr-un decret regal, Filarmonica "Oltenia" Craiova. Anul acesta se împlinesc 118 ani de la acest eveniment. Eu voi dirija un concert exact pe data de 17 decembrie, care va încheia și cea de-a 49-a ediție a Festivalului Internațional Craiova Muzicală.

Mai am, apoi, încă un concert - am 3 concerte înainte de Crăciun - de care mă bucur foarte mult. Este un concert pe care-l voi susține la Târgu Mureș joi, pe 22 decembrie. Acolo voi lăsa bagheta de dirijor jos și voi trece la clavecin, respectiv la orgă. Programul va cuprinde pe cei trei corifei ai barocului german: Johann Sebastian Bach, Handel și Telemann.

Interviu realizat de Larisa Clempuș