Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2022 , ora 10.04

Este o bucurie pentru publicul din România să vă reîntâlnească la Ateneul Român, la conducerea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" în această săptămână, în contextul agendei dumneavoastră foarte încărcate!

Continui să fac acest efort, deoarece este într-adevăr un efort pentru mine personal, să mă reîntorc în România cât mai des posibil pentru a colabora cu artiștii din România. Este un lucru care e foarte, foarte important pentru mine. Am făcut-o de mulți ani deja, voi continua să o fac în viitor. E adevărat, e dificil, deoarece am o agendă extrem de încărcată, dar îmi doresc să continui acest lucru și să vin în România. De fiecare dată când vin în aici, îmi doresc să aduc un program care e mai puțin cunoscut în România. E important pentru orchestrele de aici și pentru publicul din România să descopere lucrări valoroase din repertoriul complet al muzicii clasice și de aceea voi veni cu o simfonie care e mai puțin cunoscută și interpretată în România - Simfonia nr.1 de Elgar. Sper ca acest lucru să fie atrăgător publicului care își dorește să descopere o muzică extrem de frumoasă, o muzică romantică, o muzică iubită peste tot în lume, dar care din păcate nu a fost interpretată în România.


Este o șansă extraordinară și pentru muzicieni și pentru public să-și lărgească astfel orizontul. Dar în deschidere veniți cu un opus beethovenian.

 

Da, este adevărat. Este o lucrare, iarăși, foarte rar interpretată, pentru cor și orchestră, și este posibilitatea mea de a colabora cu Corul Filarmonicii "George Enescu". De aceea am ales această lucrare, o lucrare care e mai gingașă, reprezintă o fațetă a lui Beethoven puțin mai timidă - Cantata "Mare liniștită și călătorie fericită". Este o compoziție mai rar interpretată în concert, deoarece nu-l reprezintă pe Beethoven ca pe compozitorul simfoniilor mari pe care le cunoaștem, ci este o fațetă a unui Beethoven mai gingaș, mai timid puțin... dar este o lucrare superbă, care îmi dă și posibilitatea de a colabora împreună cu corul filarmonicii.


Maestre Cristian Măcelaru, prezența dumneavoastră în România este anunțată și în cadrul manifestărilor muzicale legate de statutul special al orașului Timișoara, în 2023, în calitate de capitală culturală europeană.

 

Mi-am dorit tare mult să contribui în acest fel la agenda culturală a orașului Timișoara, ca și capitală culturală europeană. De aceea, vom veni cu Orchestra din Koln și vom avea un concert pe care noi îl vom da acolo. Iar apoi avem un concert pe care-l facem împreună cu Filarmonica "Banatul", filarmonica din Timișoara. Apoi, muzicienii din Orchestra din Koln vor continua să dea masterclass-uri pentru studenții și elevii din conservator și școala de muzică. Vor fi concerte de muzică de cameră, vor fi colaborări cu artiștii din România. Iar acest lucru a fost o idee pe care am dezvoltat-o împreună cu partenerii noștri din Timișoara, pentru că mi-am dorit să deschid o ușă pentru o colaborare mai directă și din partea Europei de Vest către Timișoara, nu numai din partea Timișoarei către Europa de Vest. Și mi-am dorit să valorificăm acest patrimoniu combinat pe care-l avem, care este muzica în sine. De aceea, e o săptămână pe care de-abia o aștept, ca să pot să revin în Timișoara și să contribui și eu, din punct de vedere cultural, la frumusețea acestui oraș care... e adevărat, e orașul meu natal și pe care îl iubesc tot mai mult.

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu