Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Vă place opera? - Interviu cu Marius Constantinescu

Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2022 , ora 10.57

În 5 noiembrie, sub cupola Ateneului Român are loc concertul "Vă place opera" - in memoriam Luminița & Nicolae Constantinescu - eveniment inclus în Stagiunea Regală. Seara va fi precedată de lansarea volumului "Vă place opera". A vorbit despre acest eveniment Marius Constantinescu.

Marius Constantinescu, te-am invitat să ne vorbești despre un eveniment important și, cu siguranță, drag ție, "Vă place opera? In memoriam Luminița Constantinescu" - un concert inclus în Stagiunea Regală, care va avea loc în 5 noiembrie la Ateneul Român.

Mulțumesc foarte mult. Într-adevăr, e un subiect despre care vorbesc cu mare plăcere acest concert pe care, la inițiativa Cameratei Regale și a dirijorului Constantin Grigore, îl facem și ne punem toți toate energiile bune, în amintirea inițiatoare ciclului "Vă place opera?", mama mea, Luminița Constantinescu, dar și a tatălui meu, baritonul Nicolae Constantinescu, de care m-am și ne-am despărțit cu toții în primăvara acestui an.


Vor onora acest concert patru dintre cele mai importante voci ale liricii - Celia Costea, Ruxandra Donose, Marius Budoiu și Florin Estefan. Ce ne poți spune despre repertoriu? Este ales într-un anumit fel?

Sigur că da. În primul rând, recunoștința mea merge către aceste patru nume, patru artiști de mare valoare, dar aș spune și patru prieteni, patru oameni extraordinari, patru suflete teribil de mari și de generoase. În ceea ce privește repertoriul, l-am gândit împreună ca pe o adevărată celebrare a ideii de operă și a concertelor "Vă place opera?" pentru că, deși este un concert care pe afiș poartă această sintagmă, "In memoriam", dorința mea în primul rând a fost și este ca toată atmosfera și toate amintirile pe care le vom asocia acestui concert să fie unele de sărbătoare, de bucurie și de celebrare. De ce spun aceste lucruri? Pentru că dorința mamei, atunci când a început această serie, în 1984, a fost să arate cât de mult și cât de repede ne putem îndrăgosti de muzica de operă, alegând - exact cum spuneai și tu, Jeanine - repertoriul potrivit și țintindu-l către oamenii potriviți.

Așadar, vor fi pagini foarte cunoscute, pagini valoroase - de la Offenbach la Verdi, de la Massenet la Mozart ș.a.m.d. - și, foarte important, vor fi pentru fiecare din cei patru soliști pagini cum nu se poate mai reprezentative.

Dacă am să spun doar că Celia Costea va cânta "Pleurez mes yeux" din Cidul de Massenet, sau Ruxandra Donose - "Mon coeur s'ouvre a ta voix" din Samson și Dalila, sau Forin Estefan - Hamlet de Ambroise Thomas și, evident, Marius Vlad Budoiu - Otello de Verdi, cred că am spus deja patru repere care să-i aducă pe toți împătimiții teatrului liric în sala Ateneului.


Se spune în promovarea acestui concert că se va desfășura într-un cadru elegant, foarte frumos. Va fi însoțit cumva și de anumite proiecții?

Dacă tehnica ne va ajuta, sigur că va fi și un foarte, foarte scurt remember al celor doi protagoniști in absentia ai acestui concert - atât Luminița Constantinescu, cât și Nicolae Constantinescu.


Cu această ocazie se va lansa și volumul "Vă place opera?". Ne poți vorbi despre acest volum? Îl numești în cuvântul introductiv "O istorie a operei române prin interpreții ei".

A fost marea dorință a mamei mele, în ultimii ei ani de viață, ca această carte să vadă lumina tiparului. Și, în ciuda anumitor rețineri pe care inclusiv eu le-am avut vizavi de utilitatea practică a acestei cărți, în momentul în care am intrat și eu în manuscrisul ei, mi-am dat seama că mama, pe lângă faptul că a fost o mare idealistă, a fost în același timp și un om cu picioarele pe pământ, pentru că este o carte foarte utilă pentru toți cei care doresc să cunoască evoluția operei în România prin câțiva dintre cei mai importanți interpreți de operă români; asta, de la jumătatea secolului XX și până astăzi, la momentul în care noi vorbim. Și-atunci, toți cei care ne vom apropia de acest volum, vom găsi interviuri - tot ceea ce știa mama să facă mai bine - cu "stâlpi" ai operei în România de la Șerban Tassian și Maria Boloșescu până la Celia Costea, Ruxandra Donose. Toți cei patru protagoniști ai concertului din 5 noiembrie sunt și protagoniști ai cărții "Vă place opera?", pe care o lansăm în acea după-amiază, chiar înainte de concert, la Ateneu.


Luminița Constantinescu a fost legată și de Radio România, și de Radio România Muzical în special. "Vă place opera?" s-a desfășurat în Sala Radio. Ți-ai dori să continue acest brand, cum l-ai numit tu, "Vă place opera?"?

Mi-aș dori foarte mult. Sper din suflet ca odată cu această renaștere, chiar și temporară, așa cum pare în acest moment, cumva să convingem pe mai mulți dintre cei care au pâinea și cuțitul și care pot finanța un asemenea proiect - pentru că știm foarte bine, costurile sunt întotdeauna problema cea mai spinoasă pentru organizarea unui astfel de concert... Deci, îmi doresc, ca odată cu acest concert, să avem poate o renaștere a ciclului "Vă place opera?", care a avut cel mai recent moment în istoria lui în anul 2014, exact la 20 de ani de la începuturile sale. Ei bine, iată, sper că acum, în 2022, să ne putem gândi că poate în 2024 vom putea să-i aniversăm 30 de ani de existență.


În final, Marius, te rog să adresezi o invitație publicului, chiar dacă este un concert in memoriam, este o mare sărbătoare totuși.

Este o mare sărbătoare! Așa îmi doresc să primească absolut toți spectatorii, radioascultătorii și telespectatorii. Îmi doresc ca toți cei care ne vom afla la Ateneul Român sâmbătă, pe 5 noiembrie, să ne bucurăm de muzică, în primul rând. Este ceea ce, cu siguranță, și-ar fi dorit și părinții mei, cei cărora le dedicăm această veritabilă sărbătoare a operei, să ne bucurăm de muzică și de artiștii remarcabili pe care-i avem alături!

Interviu realizat de Jeanine Costache