Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2022 , ora 9.46


Maestre Cristian Măcelaru, conduceți în această seară un concert cu totul special al Orchestrei Simfonice WDR. Este un concert aniversar pentru acest ansamblu german și, pe de altă parte, prin intermediul său se dorește și marcarea sărbătoririi de către România și Germania a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa. În acest context, veți fi și decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, acordat de președintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru excelența activității dirijorale la nivel internațional și contribuția la dezvoltarea dialogului intercultural româno-german. Așadar, felicitări!

În primul rând, mulțumesc și mă bucur ca măcar vocea să fie prezentă împreună cu dumneavoastră. Contextul acestui concert este sărbătorirea celor 75 de ani de când s-a înființat Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germane și, în acest context, mi s-a dat și această diplomă. Pentru mine, contextul acesta este foarte important deoarece pune în evidență încă o dată importanța culturii și importanța artei în societate. Mă bucur că se găsește un motiv de a scoate în evidență această artă frumoasă căreia eu mi-am dedicat viața și pentru care muncesc, iar acum se vede în prim-plan.


Așadar, muzica - un limbaj fără cuvinte, care trece dincolo de orice graniță de comunicare până la urmă. Pot să vă întreb și ce repertoriu aveți în această seară?

Am ales un repertoriu care să arate anumite aspecte ale orchestrei. Orchestra, pe care eu o conduc din 2019, are o amprentă foarte bine definită mai ales în muzica contemporană. De aceea, începem concertul cu o lucrare pe care noi am comandat-o unei compozitoare din Canada, Zosha Di Castri. Această compoziție e una dintre partiturile pe care noi le-am comandat în timpul pandemiei, când am comandat 13 lucrări ale căror prime audiții absolute au fost realizate în fiecare lună a pandemiei. Acest program foarte interesant a fost un mod prin care noi am putut da o mână de ajutor și compozitorilor ale căror creații nu au mai apucat să fie cântate, căci au fost anulate imediat, atunci. Iar pentru noi, face parte din identitatea orchestrei în sine, deoarece întotdeauna am fost foarte activi în muzica contemporană.

Apoi, continuăm cu un Concert pentru orchestră scris de Lutoslawski, care este o lucrare atât de importantă a secolului XX și, în același timp, este o partitură care arată toate posibilitățile unei orchestre simfonice mari. Are lucruri atât de frumoase ca melodie, iar din punct de vedere ritmic e foarte interesantă, căci pune în evidență virtuozitatea fiecărui muzician care este pe scenă. De aceea am vrut acest Concert pentru orchestră, deoarece sărbătorim cei 75 de ani ai ansamblului.

Iar în partea a doua, ni se alătură și Corul Radiodifuziunii Germaniei de vest împreună cu Corul NDR, cu soliști si Corul de Copii și vom interpreta Carmina Burana de Carl Orff... Desigur, toată lumea cunoaște muzica lui Carl Orff, dar în esența sa este o lucrare care vorbește despre trecutul îndepărtat al Germaniei, al acestor meleaguri unde locuim noi și vorbește despre acest trecut frumos care e important de păstrat, de scos în evidență și de apreciat. De aceea am ales această lucrare, să fie ca un foc de artificii la finalul acestui concert.

Credit foto: BBC Mark Allan

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu