Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Andrei Stănculescu – dirijorul Corului de cameră ”Preludiu”
Sâmbătă, 29 octombrie 2022, Corul de cameră "Preludiu" al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" va susține la Ateneul Român un concert care va marca împlinirea a 50 de ani de la înființarea ansamblului. Fondat de dirijorul Voicu Enăchescu, corul își desfășoară în prezent activitatea sub conducerea dirijorului Andrei Stănculescu.
Mai multe detalii aflăm de la Andrei Stănculescu - dirijorul Corului de cameră "Preludiu":
Sâmbătă seară veți dirija concertul care marchează împlinirea a 50 de ani de la înființarea Corului de Cameră "Preludiu" - ansamblu fondat și condus până anul trecut de maestrul Voicu Enăchescu. Menționez că primul concert al ansamblului a avut loc la data de 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenților din București.
Pentru programul serii de 29 octombrie ați ales să vă inspirați din programele concertelor susținute de Corul de Cameră "Preludiu" în anii 1979, 1980 și 1981. Care a fost motivul pentru care ați selectat acești trei ani și ce anume cuprinde programul pe care îl va audia publicul de sâmbătă seară?
Pornesc de la ideea că programul e organizat pe patru tronsoane, așa cum făcea de multe ori maestrul Enăchescu. Și anume, muzica Renașterii - pentru care Corul "Preludiu" e de altfel și recunoscut, muzică religioasă, apoi muzica popoarelor - așa cum îi spunea maestrul și muzică de inspirație folclorică sau românească. Motivul pentru care am ales acei trei ani este unul destul de simplu. Am sunat-o pe doamna secretar general al Asociației Corale din România, doamna profesoară Alina Pârvulescu, care a și fost membră în cadrul Corului "Preludiu" și care are o arhivă bogată referitor la tot ce înseamnă Corul "Preludiu", iar acestea au fost cele mai vechi programe pe care le-am găsit în această arhivă. Practic, am luat cele trei programe și am văzut care sunt piesele care se repetă cel mai mult. Acesta a fost principiul de selecție al pieselor strict din aceste programe. Apoi, am încercat să aduc lângă acestea lucrări pe care să le prezentăm în primă audiție sau care s-ar potrivi conceptual cu celelalte lucrări.
La realizarea concertului vor contribui Ramona Iacob și Tom Brânduș, care sunt autorii conceptului vizual și scenic. Așadar, va fi un concert-spectacol? Cum va arăta, mai exact?
Așa l-am gândit împreună cu Ramona și Tom, un concert-spectacol, un concert care să încerce să scoată un pic corul din această alură statică pe care o are și să se și încadreze totuși în normele unui concert cult pe scena Ateneului Român. Dar este, sigur, un spectacol de lumini, umbre și felurite efecte pe care vă invităm să le vedeți pe 29 octombrie, la Ateneul Român.
Invitata serii va fi actrița Emilia Popescu. Care va fi rolul său?
Dumneaei este un vechi prieten al Corului "Preludiu" și va fi amfitrionul acestui concert, iar pe lângă asta, cum am spus, concertul este împărțit pe patru calupuri. Dumneaei va realiza practic tranzițiile acestor calupuri printr-o selecție de poezii alese de dumneaei.
Concertul de sâmbătă seară face parte dintr-o serie amplă - unele vor fi a capella, altele vocal-simfonice și se vor desfășura atât în București, cât și în alte orașe. Care este agenda turneului aniversar?
Concertul despre care tocmai am vorbit deschide turneul pe 29 octombrie, la Ateneul Român. Apoi, următorul concert foarte important pentru noi și, cumva, o premieră pentru Corul "Preludiu" (o colaborare cu o filarmonică din afara Bucureștiului) este un concert vocal-simfonic numit "Preludiu - 50. Haydn - 290", unde se aniversează și 290 de ani de la nașterea marelui compozitor. Vom susține un concert vocal-simfonic cu prima și ultima misă pe care le-a scris Haydn, iar în finalul concertului - "Variațiunile pe o temă de Haydn" de Brahms. După Brașov, urmează Iași, pe 7 noiembrie, Cernavodă - 19, 20 noiembrie. Și, pe 25 noiembrie, la Brăila, în cadrul Festivalului Coral Național "Armonifest".