Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Violonistul Valentin Șerban - invitatul săptămânii la Perpetuum mobile
Orchestra de Cameră Radio va susține miercuri, 19 octombrie 2022, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, primul său concert din stagiunea 2022-2023. La conducerea ansamblului se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar solist va fi violonistul Valentin Șerban, invitat în ediția Perpetuum mobile de marți, 18 octombrie, pentru a vorbi despre acest concert, dar și despre ale proiecte de la finalul anului.
Primul invitat al săptămânii este violonistul Valentin Șerban, prezent acum în studioul Radio România Muzical. Te salut!
Salut!
Ești invitatul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de deschidere a stagiunii, ce va avea loc mâine seară. În program - opusuri din perioada clasică. Tu ai ales Concertul pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven. De ce această lucrare?
Mă așteptam la întrebarea asta, dar cred că o asemenea capodoperă nu are neapărat nevoie de un motiv. De altfel, dacă mă gândesc, nici nu știu de fapt de ce am ales-o... poate în scop practic, doar pentru a-l cânta mai des pentru că merită și e o mare piatră de încercare.
Vii de la repetiții. Cum s-au desfășurat?
Foarte interesant. Eu îl cunosc pe maestrul Mandeal de mulți ani, dar am colaborat doar la Orchestra de Tineret și e puțin altă atmosferă acolo; e mult mai pedagog, are altă atitudine față de cea pe care o are când e în fața unei orchestre profesioniste. Dar m-am bucurat de o repetiție faină, chiar dacă ora era puțin adormită (ora prânzului) și m-am bucurat de niște sfaturi foarte bune din partea maestrului.
Poți să ne spui care erau sfaturile?
Sigur. Eu am mai cântat o singură dată Concertul de Beethoven, dar cu o orchestră mare și astăzi mi-am dat seama - că nu mi-am pus problema până acum - că cu o orchestră mare, chiar și Concertul de Beethoven devine puțin mai virtuoz. Dar în formula asta, de muzică de cameră, trecând o dată partea întâi, mi-am dat seama și m-a atenționat și maestrul că nu e tocmai starea potrivită. Și nu mă așteptam la asta. Oricum, m-am gândit puțin și mi-am dat seama la ce se referă, iar a doua oară când am trecut prin partea întâi, am încercat să cânt și eu puțin mai cameral, să nu am atitudinea aia de taur solistic, să zicem, pe care o ai la un Ceaikovski sau la un Brahms sau, poate, și la un Beethoven, dar într-o formulă mai mare. Așa că a fost foarte nou pentru mine. Am descoperit ceva.
Așadar, pentru cei care te-au auzit prima dată interpretând Concertul de Beethoven, e o ocazie bună să vină la Sala Radio și să asculte o nouă versiune.
Exact.
Ai o săptămână plină. Vineri vei concerta la Iași; acolo, într-un concert susținut cu Nicolo Foron la pupitrul dirijoral. Ce ai ales pentru întâlnirea cu publicul Filarmonicii "Moldova"?
Vineri în Iași voi cânta Concertul în sol minor de Bruch. Eu sunt prieten foarte bun cu Nicolo. Este un foarte talentat dirijor și foarte tânăr. Noi ne-am cunoscut la Brașov, anul acesta, unde am cântat Fantezia scoțiană de Bruch, iar sugestia a fost a lui pentru Concertul în sol minor - probabil vrea să învețe tot repertoriul de Bruch. E un concert superb și subestimat și de aceea m-am bucurat de ocazie. Recunosc că am vrut și să forțez puțin limitele având miercuri Beethoven și vineri - Bruch. Vreau să trec prin mini-maratonul ăsta.
Un mini-maraton care continuă și după vineri, pentru că, săptămâna viitoare, la Cluj Napoca, vei susține un curs de măiestrie. Înscrierile sunt deschise, dacă nu mă înșel, până în 20 octombrie - mai sunt încă două zile. Cui se adresează cursul de măiestrie?
Oricui. Nu este cu limită de vârstă. Sigur că e, cel puțin din punctul meu de vedere, e puțin mai ușor de lucrat cu elevi sau studenți, care au totuși o vârstă peste clasa a VII-a, a VIII-a, pentru că timpul e scurt și cursantul are nevoie de o anumită maturitate și are nevoie să înțeleagă ce spun eu foarte bine și din scurt, pentru că vor fi 3 ore... sunt sfaturi generale, care se aplică. Or, dacă e un elev mic, e mai greu, nu știu dacă, pe termen lung, e foarte productiv un curs ca acesta.
Pentru cei interesați, unde găsesc informații despre cursul de măiestrie? Pe pagina ta de facebook?
Pe pagina mea de facebook și pe pagina de facebook Armonix, care este asociația care organizează.
Ce urmează în noiembrie?
În noiembrie, mă bucur foarte tare să fac niște înregistrări, tot legat de latura asta pedagogică, cu Christoph Wyneken, violonist, un foarte bun pedagog căruia îi cânt de câțiva ani și sper să-i mai cânt în continuare pentru sfaturi. Înregistrăm niște video-uri cu tot ce știe dânsul și încerc să-i aduc și eu aportul pe cât posibil - niște video-uri scurte, de 15-20, poate 30 de minute, pe anumite probleme tehnice. Deci, mă bucur de săptămâna aceast.
După, voi fi invitat la Filarmonica "George Enescu".
Solist sau te întorci în orchestră?
Mă întorc în orchestră. Voi participa în calitate de concertmaestru în săptămâna dirijată de Gabriel Bebeșelea. Sunt pentru prima oară în postura asta la Filarmonica "George Enescu", eu vreau de mult timp să fac asta și sper să mai am și alte ocazii.
Așa să fie! Și, proiecte în Franța vor mai fi? Știu că tu ești membru și al ansamblului Les Dissonances.
Da, chiar în săptămâna următoare, de după cea a filarmonicii, plec timp de o săptămână, 10 zile în Franța. Avem un proiect cu Les Dissonances, cu un repertoriu care mă sperie puțin, dar și ultimele proiecte au fost așa monstru. Avem Bartok - Miraculosul mandarin, Suita pentru orchestră, Concertul de Szimanowski, nr.1 pentru vioară cu David Grimal și Petrușka - Stravinski... așa că este, din nou, o săptămână de senzații tari, cum e de obicei la Les Dissonances.
Până la urmă, și luna noiembrie va fi plină. Îndrăznesc să te întreb ce știi deocamdată pentru decembrie, pentru finalul de an?
Decembrie este, deocamdată, gol. Cred că e un singur proiect, tot cu Les Dissonances, în Franța, mai scurt, dar atât. Așa că mă pot relaxa și concentra pe orice.
Revin la concertul de mâine seară, de la Sala Radio. Vrei să adresezi o invitație publicului? Concertul va fi transmis în în direct la Radio România Muzical, de la ora 19.00.
M-aș bucura foarte mult să vină cât mai mulți oameni și sper să existe, cum toți sperăm să existe, cât mai mulți iubitori de frumos și de muzică clasică. Ce artist nu vrea să vadă sala plină când intră pe scenă! Așa că, vă așteptăm!
Valentin Șerban, mult succes! Te vom asculta mâine seară aici, la Radio România Muzical.