Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, invitata săptămânii la Perpetuum mobile, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 13 Octombrie 2022 , ora 11.01


Invitata mea de astăzi este directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, dar, în egală măsură, este o voce a postului Radio România Muzical care, cu siguranță, vă este cunoscută.

Bine ai revenit în studio, Liliana Staicu, de data aceasta ca invitat!

Bine te-am găsit, Gabi! Mulțumesc foarte mult pentru invitație. Bună seara și ascultătorilor Radio România Muzical!

Nu vom vorbi despre emisiunile tale de la Radio România Muzical, deși ar putea să fie un subiect foarte interesant, ci despre noua stagiune de la Sala Radio - stagiune care începe vineri, 14 octombrie. Întâi de toate, te rog să ne vorbești despre concertul  de deschidere.

Este un proiect special pentru că este, cred, pentru prima dată după niște ani în care revine pe scenă o orchestră foarte mare, pentru o lucrare emblematică a secolului XX, și anume Sacre du printemps de Stravinski - un concert care-l are ca solist pe violoncelistul Răzvan Suma în Concertul de Dvorak. Răzvan este unul dintre soliștii concertiști au Radioului, alături de Alexandru Tomescu și Horia Mihail, care, de asemenea, vor putea fi ascultați în această primă parte a stagunii. La pupitrul dirijoral se va afla britanicul Rumon Gamba. Am mai spus-o și trebuie să mai spun încă o dată că-i mulțumesc foarte mult pentru faptul că, deși l-am anunțat sâmbătă seară foarte târziu, duminică după-amiază a fost la București pentru a prelua acest concert, dirijorul care era programat pentru această deschidere de stagiune nemaiputând să ajungă din motive medicale. Așa încât, orchestra repetă acum și sper că... sunt sigură de fapt că va fi un concert absolut minunat și-i invit pe toți vineri, la Sala Radio.

Sacre du printemps, după câte știu, nu s-a mai cântat la Sala Radio din 2015. Atunci, Orchestra Națională Radio a fost dirijată de Gheorghe Costin. Gheorghe Costin care va fi în această stagiune la Sala Radio, într-un concert special despre care o să te rog să ne spui mai multe amănunte.

Într-adevăr, Gheorge Costin va fi prezent tot în luna octombrie, pe 28, la concertul dedicat Zilei Radio România. Această seară va fi specială pentru că solistă va fi pianista Raluca Știrbăț, care va interpreta lucrarea lui Pascal Bentoiu - Primul concert pentru pian și orchestră de Pascal Bentoiu. Este un concert pe care l-am tot amânat din anul 2020. De fapt, atunci a fost el programat să se întâmple, dar știm cu toții că au fost aproape 2 ani în care lucrurile nu au putut să evolueze în mod normal. Acum am revenit asupra acestei lucrări și mă bucur că potem să o prezentăm, după foarte multă vreme, la Sala Radio, în concert.

Ca o paranteză, să le spunem ascultătorilor, nu vom avea nici un fel de restricții, nu-i așa?

De data aceasta, nici un fel de restricții. Sala este la capacitate maximă, biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul iabilet.ro, dar și de la casa de bilete a Sălii Radio. Și, bineînțeles, ca de obicei, concertele vor putea fi ascultate și live la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Avem afișată pe site-ul Orchestrelor și Corurilor Radio prima parte a acestei stagiuni.

Da, într-adevăr, până în decembrie.

Sigur, fiecare concert este important și special în felul său, însă te rog să ne spui care ar fi punctele de interes ale acestei prime părți a stagiunii?

În afară de deschiderea cu Orchestra Națională, dar și concertul Orchestrei de Cameră Radio de miercurea viitoare, cu Cristian Mandeal la pupitru și Valentin Șerban - așa cum știm, câștigătorul ediției 2020 a Concursului Enescu - în Concertul de Beethoven.

Alte puncte importante ale stagiunii ar fi prezența Alexandrei Silocea la București, într-un concert cu Orchestra de Cameră Radio, în superbul concert al lui Schumann. De asemenea, cealaltă apariție care era demult programată, a lui Rumon Gamba, în stagiune cu Tablourile dintr-o expoziție de Musorgski. Prezența lui Christian Badea, în 9 decembrie, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Ar fi foarte multe de spus aici. M-aș opri, foarte pe scurt, asupra Big Band-ului Radio, care, din această stagiune, are o nouă față pentru că ștafeta a fost predată. Ionel Tudor și-a încheiat activitatea la pupitrul Big Band-ului Radio, iar acest ansamblu va fi condus începând din această stagiune de Simona Strungaru - o cunoscută pianistă, dirijoare, orchestratoare, compozitoare... o persoană foarte activă în spațiul muzical românesc. Mă bucur foarte mult că ea a obținut acest post și va conduce Big Band-ul Radio. Vor fi câteva concerte foarte interesante începând cu cel din 27 octombrie - primul concert cu George Natsis solist, The Magic of Chick Corea, un concert dedicat memoriei lui Chick Corea. este pentru prima dată când prezentăm un astfel de repertoriu la Sala Radio. De asemenea, următorul concert, având-o ca solistă pe Alice Francis. Este o vocalistă din Germania, dar care este născută la Timișoara. Este cu totul specială și sper că publicul o să remarce acest lucru. Revine Berti Barbera cu albumul care va fi lansat cu această ocazie, la sfârșitul lui noiembrie - album înregistrat tot cu Big Band-ul Radio, 50 and swinging. Și... concertul de Crăciun, cu Adrian Nour solist, la începutul lunii decembrie.

Cam acestea ar fi câteva dintre punctele importante. Nu voi uita, evident, să menționez Orchestra de Muzică Populară. Duminica aceasta - primul concert In memoriam Maria Lătărețu; de asemenea, cu o lansare de CD, pentru că se împlinesc 50 de ani de la moartea celebrei soliste.

Și... concertul Corului de Copii, din decembrie - concert de Crăciun. Corul Academic, de asemenea, revine pe scenă în deplinătatea lui. Cred că cele două ansambluri au fost cele mai văduvite în privința aparițiilor în această perioadă lungă de pandemie.

Și, aș mai spune câteva lucruri despre concertele lunii decembrie. Foarte multe concerte cu tematică de Crăciun! Ultimele două, cred că sunt cu totul speciale. Ultimul concert al Orchestrei de Cameră Radio, solist și dirijor - David Grimal, într-un program integral Mendelssohn... și cel din 23 decembrie cu Orchestra Națională Radio și Big Band-ul Radio cu Teo Gheorghiu - solist, un pianist care, dacă nu mă înșel, vine pentru prima dată în România, la Sala Radio cu siguranță, în Rhapsody in blue de Gershwin. Iar cele două ansambluri reunite vor interpreta sub bagheta lui Sasha Goetzel una dintre superbele simfonii scrise de Wynton Marsalis - un celebru jazzman care, așa cum știm, s-a aplecat asupra foii cu portative de mai multe ori. Swing Symphony este lucrarea pe care o propunem publicului în 23 decembrie.

Aș spune, o împrospătare de repertoriu în această stagiune, cu multe lucruri interesante și noi!

Da, într-adevăr, am încercat să fie cât mai divers din toate punctele de vedere - și interpretativ, și repertorial. Sunt lucruri pe care, iată, le abordăm pentru prima dată, cum este această simfonie a lui Marsalis, care va fi prezentată în primă audiție în România. Ea a mai fost interpretată de Big Band-ul Radio în februarie 2020, tot cu Sasha Goetzel la pupitru, la Istanbul, împreună cu Orchestra Simfonică Borusan, și am considerat că este momentul să o aducem și în România pentru ca publicl să se bucure de această superbă simfonie.


De anul 2023 încă nu putem vorbi, dar trebuie să vorbim de un lucru. Și anume, va fi o nouă ediție a Festivalului Internațional "George Enescu". Vreau să știu și vrem să știm cu toții dacă formațiile noastre sunt invitate, ca de fiecare dată, să participe.

Da. Cu siguranță, formațiile noastre se vor afla în programul Festivalului Enescu. Acest program urmează să fie anunțat spre sfârșitul lunii noiembrie. Atunci vom ști cu toții care este desfășurarea acestei prime ediții a Festivalului Enescu fără Mihai Constantinescu în postura de director executiv. Dar sunt sigură că Arteximul va merge mai departe la fel de bine ca și până acum.

... și cu Cristian Măcelaru...

Și cu Cristian Măcelaru - director artistic. Evident, avem speranța că îl vom vedea pe Cristian Măcelaru și în stagiunea noastră, în luna mai. mai avem nevoie de o mică confirmare, dar sunt sigură că va fi prezent și pe această scenă.

Iată că ne-ai dezvăluit ceva și din ceea ce se va întâmpla la anul, în noua stagiune de aici, de la Sala Radio!

Liliana Staicu, eu îți doresc mult succes ție și colegilor din Orchestrele și Corurile Radio România! Fie ca în noua stagiune să aveți mai mult public și acest public care vine să ia parte la niște evenimente cu adevărat memorabile.

Mulțumesc foarte mult!

Interviu realizat de Gabriel Marica