Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Andreea Butnaru

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 9.34

În perioada 25 august-25 octombrie ansamblul Musica Viva susține un turneu national intitulat „Memorii sonore”. Despre evenimentele incluse in turneu ne oferă mai multe detalii pianista Andreea Butnaru, într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Andreea Butnaru, pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre importanța acestui turneu pentru spațiul cultural românesc.

Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a promova muzica clasică românească în spațiul cultural românesc. Acest turneu - Memorii sonore - este imaginat de către noi ca un spectacol care să readucă în memoria publicului partituri uitate din repertoriul românesc și să facă legătura între acesta și repertoriul european de muzică cultă.


Cum se reflectă titlul turneului, Memorii sonore, în repertoriul ales?

Spectacolul Memorii sonore are un format muzical care este împletit cu imagine și cu povestire, astfel încât facem o călătorie în timp cu trei instrumente - pian, vioară și violoncel - punctând anumite momente foarte importante atât din istoria muzicii românești, cât și din istoria românilor, în general.

Începem cu George Enescu, care este compozitorul emblematic al spațiului românesc; trecem prin Stan Golestan, un mare muzician și un reputat diplomat al vremurilor respective; continuăm, înspre zilele noastre, cu un mare profesor de armonie, contrapunct și polifonie la Conservatorul din București - maestrul Nicolae Buicliu, un mare muzician, un reputat muzicolog, un licențiat în arte frumoase, în estetică și filosofie și un mare iubitor al muzicilor tradiționale atât din spațiul românesc, cât și din alte spații geografice.

De Stan Golestan vom cânta Sonata pentru pian și vioară, iar Nicolae Buicliu a scris o foarte frumoasă sonată penru pian și violoncel. Ambele lucrări sunt de o forță muzicală și artistică deosebite, au fost cântate în trecut și au fost, ulterior, uitate.

Pentru ca această călătorie să ne aducă până în zilele noastre, am dorit să punctăm un moment foarte important al anului 2022 pentru noi, muzicienii, și anume faptul că Oda bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, acum 50 de ani, a devenit imnul Uniunii Europene. Acea melodie minunată a lui Beethoven a devenit emblemă pentru spațiul european - nu doar cultural, ci și social, politic, geografic, economic. Astfel, unul dintre cei mai buni tineri compozitori români din acest moment, Alin Chelărescu, a compus pentru Ansamblul "Musica Viva" o lucrare inspirată din teme celebre ale lui Beethoven. Aceasta este a patra lucrare a recitalului nostru, care se încheie și cu un moment Beethoven, bineînțeles, ca celebrare a acestui an important.


Care este rolul componentei video-story realizate de artistul vizual Andrei Nicolescu, în desfășurarea recitalurilor?

Eu cred că aceasta este o componentă foarte importantă a spectacolului, fiindcă toate muzicile pe care le cântăm pot avea un substrat vizual extrem de pregnant. Și nu numai asta, este și faptul că atunci când publicul vede în sala de concert program cu nume necunoscute, el poate să fie mult mai receptiv la ceea ce cântăm dacă muzica noastră este însoțită de imaginile pe care noi împreună cu artistul care a creat proiecția video le-am imaginat la rândul nostru interpretând muzica respectivă. El, respectiv, ascultând această muzică. Este o formulă mult mai prietenoasă de adresare către public, de adresare și de oferire de muzici noi poate pentru urechile ascultătorilor. Și, până acum, în turneul nostru, am avut foarte mare succes cu acest tip de spectacol.


Sunteți în plină desfășurare a turneului Memorii sonore. Când este următoarea oprire?

Următoarea oprire este foarte repede, pe data de 6 octombrie, la ora 19.00, la Filarmonica din Sibiu. Urmează, pe 15 octombrie, la ora 18.00, un recital la Câmpina, la Casa de cultură. Pe 18 octombrie, vom fi la Filarmonica din Ploiești, iar pe 25 octombrie, la București, la Tinerimea română.

Interviu realizat de Ioana Țintea