Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Silvia Sbîrciu, managerul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca
Doamnă Silvia Sbîrciu, cum ați structurat stagiunea 2022-2023?
Stagiunea este gândită pe trei mari direcții. Una dintre ele este, bineînțeles, concertul nostru de vineri seara, care în acest an propune dirijori și soliști foarte buni, așa cum publicul clujean, de altminteri, s-a obișnuit. Avem și unele surprize pentru publicul nostru... într-o altă direcție, și anume în cea în care genurile muzicale se îmbină, dar avem și programe educative - asta ar fi a treia noastră direcție. N-aș spune neapărat programe educative, ci, mai cu seamă, programe de inițiere a publicului foarte tânăr, a publicului tânăr și a publicului adult care dorește să știe mai multe despre muzica clasică și despre concertul simfonic.
Vom avea, așadar, un concept nou, conceptul „Acces", care a pornit ca pilot în stagiunea trecută, iar acum se va dezvolta, va crește și va atinge destul de multe grupuri de public pe care până acum nu le-am accesat.
Avem și un dirijor emerit în acest an, care nouă ne este foarte drag, și în această stagiune vom putea să beneficiem mai mult de prezența dumnealui; este vorba de Lawrence Foster, care va fi un fel de „conductor in residence". Vom avea același dirijor principal, pe care publicul și orchestra îl iubesc deopotrivă - dirijorul Gabriel Bebeșelea, dar vom propune, de exemplu, pentru „Toamna muzicală clujeană", nume importante cum ar fi Sascha Goetzel sau Felix Mildenberger. Apoi, vom avea tineri artiști români care acum cântă pe marile scene ale lumii - Daniel Petrică Ciobanu, Kele Brigitta sau Andrei Ioniță. De asemenea, vor fi prezenți foarte tineri soliști, care au obținut premii importante internaționale, câștigătoarea Concursului "Enescu" - Maria Marica sau Cornelius Zirbo, Cadmiel Boțac, Kira Frolu și Eva Garet. Avem, deci, mulți tineri pe scena filarmonicii, dar și foarte mulți artiști consacrați, de anvergură... și avem marea onoare de a beneficia de prezența maestrului Foster.
Vom avea foarte multe concerte vocal-simfonice și „a cappella", pentru că anul acesta avem o aniversare: sărbătorim 50 de ani de la înființarea Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania". De altminteri, pentru prima dată noi am început stagiunea cu un concert „a cappella". Săptămâna trecută, în 16 septembrie, am avut o dublă aniversare-comemorare, 100 de ani de la nașterea maestrului Tudor Jarda - un compozitor care a scris enorm pentru cor, și, bineînțeles, prezența Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania", care va veni în această stagiune cu repertoriul care l-a consacrat - Recviemul german, Recviemul de Verdi, Carmina Burana pe care publicul o adoră... și, bineînțeles, concerte „a cappella", care să pună în valoare și să pună reflectorul mai mult pe cor.
Va fi o stagiune foarte plină, foarte lungă, derulată între 16 septembrie și 30 iunie, cu foarte multe programe interesante. Vom relua și programele pentru copii cu care am avut succes foarte mare în stagiunea trecută. Există în continuare cereri și atunci ne-am gândit să diversificăm puțin oferta. Iar conceptul „Acces" vizează exact această extindere a interesului pentru muzica clasică din partea unui public care, poate, nu este neapărat obișnuit cu concertul simfonic, dar este cu siguranță un public educat și în căutare de evenimente culturale de anvergură.
Ați pomenit concertul de deschidere a stagiunii. Cum a fost acesta primit de public?
Surprinzător de bine, mai ales că veneam cu două concepte puțin inedite. Pe de-o parte - un compozitor clujean, pe de altă parte - un concert „a cappella". Sala a fost plină, iar evenimentul a fost foarte bine receptat de public. M-am bucurat foarte tare pentru că e o muzică pe care nu o cântăm foarte des și care poate ar merita să iasă la lumina rampei mai frecvent.
Publicul a fost eterogen, nu era doar public de specialitate, dar o muzică bine cântată, bine interpretată, de obicei prinde la orice fel de public - de la cel foarte exigent și cunoscător, până la cel nou, care se inițiază acum. Probabil că vom mai repeta experiența pentru că a fost o foarte bună reacție și printre artiștii noștri. Am folosit doar soliști din cor, chiar și pentru lieduri... cumva, s-a creat o atmosferă pe care toată lumea a agreat-o, o atmosferă mai intimă poate decât la un concert vocal-simfonic, dar, indiscutabil, a fost un succes.