Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Nelson Goerner, președintele juriului secțiunii ,,Pian" a Concursului ,,Enescu"

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2022 , ora 9.25
Pianistul va susține sâmbătă, 17 septembrie 2022, un recital la Ateneul Român, eveniment ce face parte din seria concertelor din cadrul Concursului Internațional ,,George Enescu".


În calitate de președinte al juriului secțiunii ,,Pian", ce ne puteți spune despre primele etape ale Concursului Internațional ,,George Enescu" și ce așteptări aveți de la semifinale și finală?

Cred că vom avea o serie de interpretări foarte impresionante, convingătoare și frumoase oferite de candidații pe care i-am selectat pentru semifinale. Acest proces de selecție care a avut loc în mediul online a fost destul de dificil pentru mine și colegii mei din juriu deoarece nu am avut pe filmările trimise reprezentarea adevărată a sunetului. Astfel, noi am putut doar să ne imaginăm unele aspecte ale interpretării candidaților.

Cred că vom fi foarte mulțumiți cu alegerea pe care am făcut-o când îi vom auzi pe cei 12 semifinaliști live pe scena Ateneului Român. De asemenea, cred că noi toți, atât membrii juriului, cât și candidații, ne vom bucura să fim din nou în sala de concert pentru că muzica este, de fapt, motivul pentru care ne aflăm acolo, și nu competiția.


Cum apreciați dumneavoastră, din perspectiva interpretului, muzica lui Enescu?

Pentru mine Enescu este un compozitor genial, dar, din păcate, muzica sa nu este suficient de prezentă în programele de concert. Acesta este și motivul pentru care, adesea, publicul nu știe cum să pătrundă în lumea muzicii lui Enescu, o lume atât de specială, frumoasă și originală. El însuși este un compozitor foarte original și sper ca și prin acest concurs muzica lui să ajungă la publicul larg, nu doar a celui din România, ci și a publicului din toată lumea, lucru care va fi posibil prin intermediul live-streaming-urilor direct din concurs.


Să ne referim acum la recitalul dumneavoastră din data de 17 septembrie. Cum ați ales repertoriul pentru acest eveniment?

Lucrările care se regăsesc în programul recitalului meu sunt cele pe care eu le-am cântat deja în această perioadă în fața publicului din mai multe țări. Cred că un artist își alege repertoriul în funcție de lucrările pe care consideră că le interpretează cel mai bine și pe care le simte mai aproape de sufletul său.

Am în repertoriu o serie de lucrări diverse, dar, pentru acest eveniment, am fost nevoit să fac o selecție dintre acestea, pentru a mă concentra asupra unei anumite perioade din istoria muzicii. Cei 3 compozitori pe care i-am ales pentru recital și, implicit, piesele pe care le-am selectat sunt muzica pe care eu consider că o interpretez cel mai bine. Acestea sunt și lucrările pe care le-am înregistrat. De exemplu, Baladele de Chopin s-au aflat pe discurile mele acum ceva vreme. De asemenea, Suita ,,Iberia" de Isaac Albeniz este cea mai nouă înregistrare a mea, fapt pentru care am inclus în programul recitalului din 17 septembrie cel de-al IV-lea caiet din această suită. Deci, după cum vedeți, programul este alcătuit din piesele pe care le-am lucrat intens în mai multe stadii ale parcursului meu artistic.


Ce sentimente aveți în legătură cu această întoarcere a dumneavoastră în România?

România este o țară pe care o îndrăgesc foarte mult și în care am întreprins mai multe serii de concerte în anii '90 și 2000, unde am și mai mulți prieteni dragi, dar în care nu am mai fost prezent de ceva timp. Mă întorc acum cu mult entuziasm și plăcere.

Interviu realizat de Ana Sireteanu