Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu tenorul Mihai Irimia, directorul artistic al Operei din Brașov
În data de 17 septembrie se va desfășura prima reprezentație a noii stagiuni la Opera din Brașov cu punerea în scenă a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi. Despre acest început de stagiune tenorul Mihai Irimia, directorul artistic al instituției brașovene, ne-a oferit mai multe informații într-un interviu acordat colegei noastre Ioana Țintea.
Domnule Mihai Irimia, pentru început, v-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre evenimentul din data de 17 septembrie ce marchează debutul noii stagiuni a Operei din Brașov. Care a fost motivația a punerii în scenă a operei Rigoletto?
Am încercat în fiecare an să bucurăm publicul cu o altă operă importantă, mulți ani, Opera din Brașov, deschizând și închizând stagiunea cu Traviata. De ceva vreme mi-am dorit să diversific acest lucru și a apărut în acest moment, deschiderea stagiunii operei brașovene se va face cu Rigoletto. A fost din dorința de a diversifica și din dorința de a pune pe tapet publicului nostru o distribuție fantastică, pe care am reușit, spre bucuria noastră să o aducem pentru acest spectacol. Și am să enumăr aici, în rolul titular este Lucian Petrean de la Opera Națională București, Gilda va fi interpretată de Laura Eftimie de la Opera Națională din Constanța, iar ducele de Mantua Florin Guzgă de la Opera Națională din Iași. La pupitrul dirijoral, pentru prima dată în România se va afla Shizuo Z. Kuwahara. Este un dirijor cu un CV impresionant, fiind, în ultima vreme, dirijor invitat principal la Teatrul Mariinsky și având în CV-ul dânsului filarmonici din Philadelphia, din Baltimore, din Bufallo din Seattle și foarte multe alte opere pe care le-a condus.
Ce ne puteți spune despre regia spectacolului?
Matteo Mazzoni este cel care deține ideea acestui spectacol. Scenografia aparține Rodicăi Garștea. Ca de fiecare dată, publicul se va bucura, nu numai de vocile frumoase, ci și de ceea ce se desfășoară și se întâmplă pe scenă. Spre bucuria noastră, de săptămâna trecută este sold out acest spectacol.
După data de 17 septembrie, cum este conturată stagiunea 2022-2023?
Ca în fiecare an încercăm să îmbinăm foarte mult titlurile de operă cu cele de operetă, așa că, sâmbătă, în 24 septembrie vom avea Contesa Maritza, de Kalman. Între ele, bineînțeles vom avea și alte recitaluri și spectacole pentru copii. Niciodată cei mici nu sunt uitați de noi. În luna octombrie, chiar pe 1, sâmbătă, o să dăm cuvântul lui Puccini cu Madame Butterfly, unde avem bucuria de a-l avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Nicolae Dohotaru, un apropiat al operei brașovene, un om extraordinar și în rolurile principale vor fi prezentate de Anda Pop și Liviu Iftene, alături de Asineta Răducan și Valentin Marele. După aceea, mergem spre un Mozart, mergem spre un Don Giovanni, o operă foarte dragă mie, voi fi chiar pe scenă în acest spectacol. Dacă se va întâmpla, în data de 8 octombrie, ca în fiecare săptămână vom avea din nou spectacole de copii și pe 15 octombrie va fi My Fair Lady. Din nou, opereta va fi pe scena noastră, iar sâmbătă, 22 octombrie, vom oferi un nou regal publicului nostru spectator, un Il Trovatore, cu o distribuție demnă de orice scenă a lumii, unde Eleonora va fi interpretată de Aurelia Florian, Contele de Luna, de Adrian Mărcan, Manrico va fi un invitat, Remus Alăzăroaie, de la Opera Națională din Timișoara, iar Azucena de Carmen Topciu și Ferrando de Dan Popescu, o distribuție demnă, iar conducerea muzicală va fi a maestrului David Crescenzi. Cred că oamenii vor fi încântați de această distribuție.