Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: luni, 5 Septembrie 2022 , ora 13.10

Pe 1 septembrie, la Constanța a debutat Harmonia Mundi, turneu care în acest an celebrează cei 140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu, figură marcantă a istoriei naționale. Aflăm detalii despre proiectul cultural din discuția purtată de colega noastră, Norela Costea, cu pianistul Ștefan Doniga.

Domnule Ștefan Doniga, ce aspecte v-au îndemnat să alegeți să dedicați acest turneu, aniversării diplomatului și omului politic Nicolae Titulescu?

Mi se pare că avem nevoie, mai mult decât oricând, de modele care să ne îndrume către bună înțelegere, către ordine, către armonie. Și spun ordine, mai ales între oameni, în spectrul social. Titulescu a fost prin excelență un astfel de om. Suntem într-o perioadă în care am senzația că lipsește această idee de armonie, mai ales la nivel social. Am găsit o înrudire fericită, aș spune, între muzică și diplomație, această idee de armonie și de aceea, de aici titlul Harmonia Mundi și de aceea, de aici, dedicarea acestui nou proiect pe care îl avem deja în desfășurare, lui Nicolae Titulescu.


Care este conceptul evenimentelor și ce alte activități propuneți publicului dumneavoastră?

Proiectul este unul complex, este chiar cel mai complex dintre toate cele pe care le-am organizat până acum, împreună cu buna mea prietenă și parteneră de scenă din ultimii cinci ani, violonista Diana Jipa. Este o serie de 30 de acțiuni culturale, într-un interval de cinci săptămâni. Sunt 10 orașe în care vom merge și vom prezenta publicului un proiect, un program, aș spune, care constă nu numai din recitaluri camerale, ci și din conferințe, prezentări realizate de personalități ale cercetării istorice din România. Așadar, dincolo de un program muzical - și acesta gândit foarte direcționat către această idee de armonie și anume, o serie de lucrări muzicale românești, compuse fiecare de câte un compozitor român de altă origine etnică, așadar o dovadă a bunei înțelegeri, să spunem, și a armoniei din spațiul cultural și istoric românesc - fiecare dintre aceste momente prefațate de conferințe pe tema diplomației și pe tema personalității lui Nicolae Titulescu. Am început la Constanța, cu o foarte interesantă și captivantă prelegere a domnului doctor Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie de la Universitatea Ovidiu și o să continuăm cu personalități de același rang, domnul doctor Marin Pop, domnul doctor Costin Croitoru (la Brăila), lector universitar Filip. Iorga, conferențiar universitar Cristina Păiușan Nuică, de la Muzeul Național de Istorie a României; așadar, o colecție de personalități care ne vor fi alături în acest proiect. Dincolo de aceste acțiuni, vor fi și lansări de videoclipuri, fiecare dintre piesele prezente în program beneficiind de câte un clip video realizat la nivel profesionist, fiecare dintre acest videoclip, la rândul său, prezentat de o personalitate a culturii românești din spectrul cultural, etnic și spiritual al lucrării și al compozitorului respectiv. Așadar, o paletă foarte largă de acțiuni, toate concentrate pe această idee a armoniei universale, culturale, istorice, armonie și bună comunicare între oameni.


După Constanța, în ce orașe va mai călători Harmonia Mundi anul acesta?

Pe data de 7 septembrie vom fi la Cluj, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a doua zi la Bădăcin, la Casa memorială a lui Iuliu Maniu, stabilind o relație foarte frumoasă, aș spune și foarte elocventă la nivelul a ceea ce însemna elita politică a primei jumătăți de secol XX; după aceea, pe 9 vom merge la Tășnad, pe 15 septembrie la Piatra Neamț, 17 la Mausoleul din Soveja (un loc de suflet pentru noi), pe 19 la Focșani, pe esplanada teatrului, pe 20 suntem la Brăila, pe 26 la Filarmonica din Pitești și pe 6 octombrie încheiem la Universitatea Națională de Muzică din București.


Interviu realizat de Norela Liviana Costea