Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban
Violonistul Valentin Șerban va evolua în data de 4 septembrie, pe scena Ateneului Român, în cadrul concertului de deschidere a Concursului Internațional "George Enescu". Tânărul violonist ne-a oferit mai multe informații în interviul de mai jos.
Domnule Valentin Șerban, cu ce gânduri ați primit invitația de a participa ca solist pe scena Ateneului, în cadrul concertului ce marchează debutul Concursului Internațional George Enescu, concurs în cadrul căruia ați câștigat premiul I în ediția precedentă?
Ca orice concert, sigur accept cu bucurie și în cazul ăsta cu foarte mare onoare că festivalul Enescu are o mare tradiție în spate și este și o mare responsabilitate să pot participa.
V-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre experiența ce vă leagă de Concursul "George Enescu" și care credeți că a fost atuul dumneavoastră în departajarea față de ceilalți concurenți?
Experiența poate fi doar pozitivă, în cazul meu, de fapt, pentru oricine un concurs este bine de făcut, indiferent de rezultat, dar norocul meu a fost și de a câștiga și multe s-au schimbat de atunci și cariera mea să zic, a pornit în acel moment. Nu știu care a fost atuul meu, mi-e foarte greu să analizez, mai ales că nu mă vedeam câștigând concursul și în continuare este ciudat, n-am sentimentul neapărat că am meritat.
Veți fi pe scenă alături de alți doi laureați ai ediției precedente. Este prima dată când abordați Concertul pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven?
Am mai avut ocazia să-l cânt de două ori, chiar anul trecut în septembrie l-am Musikverein în Viena, dar pe scena Ateneului mereu e o senzație specială fiind o sală atât de deosebită.
În opinia dumneavoastră, are ar fi cea mai mare provocare în interpretarea acestui triplu concert?
Ca orice lucrare de Beethoven, ce este clasic și simplu e mereu greu de apreciat. Sunt greu de găsit proporțiile de bun gust, să nu fie nici prea mult, nici prea puțin și cu atât mai mult că suntem trei. Este un trio cu orchestră, așa că provocare este pe măsură.
Este o premieră pentru dumneavoastră colaborarea cu dirijorul Ainars Rubikis?
Da, n-am mai colaborat cu el.
Ce sfaturi aveți pentru tinerii finaliști și ce oportunități poate aduce câștigarea Concursului Internațional George Enescu?
Multe concerte, în cazul în care ai noroc să câștigi, dar nu este totul, contează și cum te organizezi după. Și cel mai important este să nu aibă neapărat gândul de a câștiga. Este o provocare orice concurs și participarea și faptul că au ajuns în semifinală sau în finală este deja un câștig mare.
După concertul din data de 4 septembrie, ce cuprinde agenda dumneavoastră?
Este destul de încărcată. Urmează un concert la Chișinău, Filarmonica din Brașov pe data de 9, pe 15 cu pianistul și prietenul meu Gabriel Gîțan la Sibiu, un recital, din nou pe 30 am un concert cu Filarmonica din Botoșani și tot așa.