Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Uruc, manager interimar Artexim

Publicat: joi, 1 Septembrie 2022 , ora 12.54

"Muzica a speranței" ne va fi oferită de noua ediție a Concursului Internațional "George Enescu", ce se desfășoară începând din 4 și până pe 18 septembrie. De ce acest slogan, Cristina Uruc?

Este o foarte mare bucurie să vorbim anul acesta despre Concursul Internațional "George Enescu", aflat la cea de-a XVIII-a ediție. Music of Hope, muzica speranței este sloganul nostru din acest an, care celebrează întoarcerea muzicii în sala de concert, după o perioadă atât de dificilă, în care pandemia de COVID 19 ne-a ținut departe de muzica live, de sălile de concert și ne-a și restricționat în ascultarea ei.


Cum se prefigurează această ediție din punct de vedere calitativ, dar și cantitativ, tocmai din cauza faptului că vine după o ediție marcată, cel puțin din punct de vedere al desfășurării, de aceste restricții pandemice. Cum va fi anul acesta?

Anul acesta organizăm concursul fără nici o restricție pandemică. Nu vom avea reduceri de locuri în sală, deci sala va fi la dispoziția publicului și a invitaților în regim full. Se recomandă, într-adevăr, purtarea măștii în sala de concert, asta și pentru siguranța publicului, a organizatorilor, a muzicienilor, dar nu este o obligativitate. Noi ne dorim să putem să protejăm și să ne protejăm.


Așadar, îi vom putea asculta din sală pe cei 34 de tineri muzicieni din întreaga lume, care s-au calificat în semifinalele concursului. Cum este reprezentată România în acest an la toate cele 4 secții?

Pot să vă spun cum este reprezentată România la cele trei secțiuni, pentru că, așa cum știți, a patra secțiune, cea de compoziție, se află sub semnul anonimității până în ziua jurizării. Deci, nu vă pot spune ce se întâmplă la compoziție, dar vă pot spune că sunt 22 de lucrări înscrise în secțiunile simfonic și muzică de cameră. În cele trei secțiuni, în etapa online s-au înscris 16 concurenți români, dintre care șapte s-au calificat în semifinale. Veți putea asculta trei concurenți români la semifinala de violoncel, doi la semifinala de vioară și doi la semifinala de pian. Îi găsiți pe web site-ul nostru, pe rețele de socializare, găsiți absolut toți concurenții pe care îi avem în concurs acum, în septembrie și pe cei care s-au înscris în etapa online.


Concursul este dublat, practic, și de un mini festival, pentru că vom putea asculta în recital artiști de renume internațional. Spuneți-ne dacă mai există bilete și dacă mai putem accesa aceste evenimente?

Așa este. Pentru a celebra cei 64 de ani de la debutul primei ediții, pentru că anul acesta, coincidență sau nu, vom începe chiar pe 4 septembrie exact data la care prima ediție de concurs și festival George Enescu în 1958 a luat ființă pentru a celebra această ediție, să spunem noi, aniversară, 64 de ani, vom avea cinci recitaluri în București, trei recitaluri în Sibiu, un concert de gală și trei finale cu orchestra. Se pot găsi încă bilete pentru recitaluri, pentru finale sunt încă disponibile și așteptăm publicul cu mare plăcere și mare drag în sală.


Ce soluții există pentru cei care nu au posibilitatea, totuși, de a urmări evenimentele live? După soluția pe care sper că o știm cu toții de a asculta concertele în transmisiune directă la Radio România Muzical, mai există și altele, de pildă varianta online?

Sigur că da, chiar vroiam să mulțumesc Radio România pentru implicarea tradițională, de altfel, de atâția ani de zile de concurs și de festival. Deci veți putea asculta concertele la Radio Radio, România Muzical, veți putea asculta și vedea concertele și semifinalele, pentru că tot concursul este difuzat online pe site-ul festivalului, www.festivalenescu.ro și la TVR HD, TVR 1, concertul de deschidere îl puteți urmări și apoi pe TVR 2, recitalurile și finalele.


Dintotdeauna, Concursul Enescu a fost o școală pentru elevii și studenții de la instituțiile de învățământ muzical din București și din alte orașe în care au loc evenimente. Care sunt modalitățile prin care aceștia pot asista la etapele concursului?

Ne-am bucura foarte mult să vedem studenți, elevi și profesori de la instituțiile de învățământ muzical din București, dar nu numai, și din țară, mai ales la semifinalele concursului, pentru că acestea au un scop și un caracter și educativ, până la urmă și de pregătire a tinerilor muzicieni pentru viitoarea carieră, dar pentru profesori, pentru elevi, pentru studenți, la instituțiile de învățământ de profil muzical vom avea acces gratuit, în limita locurilor disponibile în sală. Pentru alți studenți și elevi din alte instituții de învățământ, nu cele cu profil muzical, avem o reducere de 50 %, deci îi așteptăm pe toți în sală să se bucure cu noi de muzică.


Interviu realizat de Monica Isăcescu