Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Michael Schonwandt
Ați ales pentru acest concert două lucrări de amploare ca aparat orchestral, dar diferite, aproape opuse din punct de vedere al caracterului muzical. Ce v-a determinat să faceți această alegere?
Ei bine, avem o orchestră mare, formată din muzicieni tineri și talentați, cei mai buni tineri artiști ai Franței și am dorit să le demonstrez și lor cât de largi sunt orizonturile muzicii. Este o mare provocare să interpretăm aceste două lucrări monumentale, care creează două lumi sonore complet diferite. Cât despre mine, este foarte palpitant să pun în valoare abilitățile acestor tineri de a comunica cu puplicul prin sunet.
Cum percep tinerii muzicieni diferențele stilistice dintre cele două lucrări pe care le pregătiți?
Sunt artiști foarte tineri, dar nu sunt totuși copii. Vârstele lor sunt cuprinse între 18 și 25 de ani. Se află deci, chiar la începutul devenirii lor ca artiști profesioniști. Așadar, dețin multă informație privitoare la stilistică și tehnică, dar cel mai surprinzător mi se pare faptul că sunt foarte doritori și deschiși către muzică. Cei mai mulți abordează aceste lucrări pentru prima dată, astfel că de multe ori citesc pe fețele lor uimire sau surprindere atunci când repetăm, iar acesta este un privilegiu pe care îl au doar atunci când studiază o lucrare în premieră. Aș dori să transmit acest sentiment de încântare și către publicul din București.
Cât de diferită este muzica unui dirijor atunci când membrii orchestrei activează în aceeași formulă pentru un timp mult mai scurt decât se întâmplă de regulă într-o orchestră profesionistă?
Aceasta este singura diferență, pentru că altfel îi tratez ca pe orice alt grup de muzicieni. Desigur, scopul nostru este să creăm o sonoritate cât mai omogenă. Astfel, lucrăm foarte mult la a ne asculta unii pe alții, lucrăm foarte mult la comunicarea internă și tindem către acea respirație comună, acea potrivire a pulsului, dacă vreți. Încercăm să dezvoltăm acel spirit de echipă pe care o orchestră îl capătă și insistăm mult asupra formării unui sunet global, unitar. Dar ei sunt atât de receptivi! De fapt, rar am lucrat cu o orchestră care deprinde totul atât de repede și îi apreciez foarte mult pentru asta.