Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: marți, 16 August 2022 , ora 11.06
Festivalul Vară Magică este în plină desfășurare, iar în 18 august organizatorii propun spectatorilor o întâlnire muzicală cu Camerata Regală. Aflăm mai multe despre concert din discuția pe care colega noastră, Norela Costea, a avut-o cu dirijorul Cristian Oroșanu.

Domnule Cristian Oroșanu, ce ne puteți spune despre programul ales pentru seara de 18 august?

Programul ales cuprinde două piese mai puțin cunoscute și una foarte cunoscută. Dacă încep cu piesa cunoscută, aș vorbi despre Serenada de Ceaikovski op. 48, care este o piesă foarte cunoscută, foarte cântată, foarte îndrăgită de public. Am ales această piesă pentru că timpul de repetiție este destul de scurt și piesa este cunoscută de către orchestră. O cunosc și eu foarte bine și este îndrăgită de către public. Deci, cred că este o alegere bună, pe lângă celelalte două piese care sunt mai puțin cunoscute și anume un Impromptu de Sibelius, o piesă chiar total necunoscută, aș spune. Nici eu n-am mai dirijat-o. Din păcate, necunoscută, pentru că este o piesă foarte frumoasă, este o piesă lirică, o piesă puțin atipică pentru Sibelius, iar cealaltă piesă este Dublul Concert de Mendelssohn pentru vioară și pian, o piesă iarăși inedită prin faptul că îmbină mult muzica de cameră și muzica simfonică. Sunt pasaje întregi în această piesă care se petrec în duo între vioară și pian, fără ca orchestra să intervină minute întregi. O piesă foarte interesantă. Am mai dirijat această piesă și îmi place foarte mult. Îmi pare bine că îi avem alături pe Rebekka Hartman și pe Andrei Licareț, care vor interpreta partiturile soliste ale acestui opus și iată, sunt din nou la pupitrul Cameratei Regale, o orchestră pe care o apreciez și mă bucur de acest eveniment în cadrul festivalului Vară Magică.


Nu sunteți la prima colaborare nici cu Festivalul Vara Magică. Ce ne puteți spune despre evoluția acestei „prietenii muzicale”?

Este o acțiune foarte frumoasă și îl felicit pe această cale pe domnul Ioniță, care pune nu numai suflet, ci și alte posibilități de-ale lui personale, atât financiare, cât și de investiție sufletească în acest festival care durează de mulți ani de zile. De două ori am venit cu Camerata Kronstadt, orchestra de cameră pe care eu am creat-o la Brașov și acum cred că cinci-șase ani, prima dată când am fost în Festivalul Vară Magică, era cu una din orchestrele de tineret, cred că cea mai mică din orchestrele de tineret; este într-adevăr, o acțiune foarte frumoasă care se întâmplă în București. Apreciez acest festival mult.


Interviu realizat de Norela Liviana Costea