Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Sebastian Gheorghiu, managerul IConArts
Academia și Festivalul IConArts s-au desfășurat în perioada 25 iulie-7 august 2022 și au avut ca scop promovarea tinerilor artiști.
Domnule Sebastian Gheorghiu, iată-ne ajunși la finalul celei de-a XX-a ediții a Academiei și Festivalului IConArts Transilvania. Care sunt locurile în care s-au desfășurat evenimentele și cum au fost acestea primite de public?
La cea de-a XX-a ediție am avut 10 localități, din care 8 localități rurale. Practic, am început evenimentul în data de 25 iulie cu un concert la Mediaș, în Catedrala Evanghelică ,,Sfânta Margareta” și am finalizat în Sibiu, în data de 7 august la Filarmonica de Stat, pe scena de pe acoperiș, în stagiunea aceasta minunată pe care o are filarmonica - ,,Concerte pe acoperiș”. În rest, am fost în alte sate precum Biertan, Richiș, Mălâncrav, Cund, Avrig, Dealu Frumos și peste tot am fost extraordinar de bine primiți. Chiar am rămas foarte impresionați că, deși izul pandemiei a luat sfârșit, totuși, în continuare, regăsim în aceste locuri mai retrase, un public numeros. Am avut chiar anumite persoane care ne-au urmărit pe tot parcursul festivalului, din loc în loc, acest lucru fiind de fapt unul din scopurile noastre. De asemenea, ne-am dorit să avem aceste concerte și într-un mediu rural cu spații de patrimoniu care merită a fi vizitate.
Cum s-au desfășurat cursurile de măiestrie de anul acesta?
Am avut douăsprezece masterclass-uri, unde am avut cam 125 de participanți din unsprezece țări. Nu am pus la socoteală și profesorii, niște maeștri de renume ai scenei mondiale, între care se numără Valentin Răduțiu, Remus Azoiței sau Johan Fostier, care vine din Belgia, toți au avut niște acțiuni respectabile. Avem nevoie de astfel de oameni, de artiști, care, sunt atât artiști pe scenele marilor orchestre și care sunt în același timp și foarte buni pedagogi.
Care au fost invitații celor zece concerte IConArts?
În mare parte au fost participanții la masterclass-uri, atât profesori, cât și cursanți, dar am avut și invitați din afara festivalului nostru, precum artiști ai Operei Naționale din Cluj sau membri ai filarmonicilor din Sibiu și din Brașov. Fiecare au avut astfel proiectele lor, cu care au venit și au cântat în festivalul nostru. De altfel, de anul acesta, noi putem să spunem că festivalul IConArts este de fapt un hub, o platformă de proiecte, pentru că nu avem doar proiectele noastre proprii, ci și alte proiecte independente care sunt găzduite în cadrul festivalului nostru.
Au trecut absolut fulgerător acești 20 de ani și sunt mândru că un astfel de eveniment care este real la un nivel european, se desfășoară în această zonă mirifică, Colinele Transilvaniei, iar în 20 de ani ne-au trecut peste 2000 de tineri artiști, care acum, în acest moment sunt o parte din ei artiști respectabili pe marile scene. Chiar o parte dintre ei au revenit la IConArts într-o nouă calitate, de maestru, de profesor, de mentor, astfel încât să împărtășească din experiența lor de participant la IConArts, mai departe, tinerilor învățăcei.