Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Rafael Butaru

Publicat: marți, 9 August 2022 , ora 14.30

Ansamblul cameral al Filarmonicii ,,George Enescu" va susține miercuri, 10 iulie 2022, la Ateneul Român, concertul ,,Pe aripile valsului” ca parte din Festivalul ,,Vara Magică”.

Care este componența ansamblului cameral al filarmonicii, domnnule Rafael Butaru?

Pentru acest concert în special, în componența ansamblului avem un cvartet de coarde, un pian, un armoniu, un flaut și un clarinet. Este o componență puțin mai atipică, dar este perfect necesară partiturilor pe care le vom cânta, piesele fiind, cred, prezentate în premieră națională. O să cântăm niște aranjamente făcute de Schoenberg, Weber și Berg. Vom fi la viori eu, Rafael Butaru și Natalia Pancec, la violă va fi Iulia Goiană, Bogdan Popa - violoncel, la pian Monica Gemene, la armoniu va fi Cătălin Răducanu, iar flaut - Ioana Bălașa și clarinet - Alexandru Avramovici.


Cum au decurs repetițiile?

Repetițiile au fost un deliciu, pentru că programul a fost ales pe sprânceană. Sunt valsuri vieneze, scrise în original de Johann Strauss-fiul, iar aranjamentele sunt în așa fel și cu atâta măiestrie alcătuite și compuse, încât muzica este perfect aceeași, identică. Pentru noi a fost o mare plăcere să cântăm și Valsul vienez, într-o formație camerală, nu doar cu o orchestră mare, simfonică, așa cum suntem obișnuiți, chiar la concertele de Anul Nou sau la cele estivale.


Cum ați ales repertoriul pentru concertul de miercuri din cadrul Festivalului ,,Vara Magică”?

A fost o idee a maestrului Cazacu, în timp ce eram într-o zi la Ateneu, eram la dânsul în birou și ideea a fost chiar a dânsului. M-a întrebat dacă nu am vrea să prezentăm cele cinci valsuri de Strauss, în aranjamentele celor trei reprezentanți ai celei de-a doua școli vieneze, Schoenberg, Weber și Berg. Tot atunci mi-a spus că dânsul a cumpărat partiturile generale și ar vrea să mi le dea ca să le cântăm. În clipa aceea am fost convins. Exact așa am ales programul acestei seri.

Deoarece îmi doream de foarte, foarte mult timp să cânt niște piese m-am gândit ca în același concert, eu și colegii mei să cântăm și alte  valsuri, dar diferite de valsurile lui Strauss, care este tradiția întruchipată a spiritului muzical vienez. Se va începe cu Păpușa valsantă de Poldini, într-un aranjament de Kreisler, după aceea va fi Capriccio Valse de Wieniawski. Toate acestea sunt pentru vioară și pian. Deci vom începe eu și Monica Gemene cu un minirecital de vioară-pian, iar după aceea vom culmina cu cele cinci valsuri în formație camerală mare. O să mai fie cele trei valsuri vieneze de Kreisler, Liebesfreud, Liebesleid și Schon Rosmarin. Va mai fi Valsul sentimental de Ceaikovski, care pentru mine este, dacă nu piesa preferată, cu siguranță în top trei. De asemenea, va mai fi și un vals de Sibelius, care face parte dintr-un ciclu de cinci piese pentru vioară și pian.


Interviu realizat de Ana Sireteanu