Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Daniela Vlădescu, directoarea artistică a Festivalului ,,Opera Nights”
A VIII-a ediție a Festivalului, desfășurată în perioada 28-31 iulie 2022, propune publicului patru titluri de spectacole lirice în trei locații din Hunedoara și Deva.
Doamnă Daniela Vlădescu, cum ați ales cele patru titluri din festival și de ce ați inclus musical-ul My fair lady printre celelalte trei operei din repertoriul clasic?
Tot repertoriul a fost ales de Asociația Devart, organizatorii festivalului, aceasta fiind a VIII-a ediție și au ales titlul My fair lady. Din cauza unor probleme administrative de drepturi de autor, pe care noi ar trebui să le reînnoim din cauza pandemiei, am sistat acest contract de drepturi de autor. Din această cauză noi nu le-am putut obține în timp util, semnarea acestui nou contract ar fi durat patru-șase săptămâni. De aceea am înlocuit reprezentația My fair lady de la începutul festivalului, tot cu Traviata, dar într-o altă distribuție. Avem o soprană minunată, Diana Țugui, care va interpreta rolul Violetei, la Petroșani, în data de 28, iar în data de 31, la Deva, în rolul Violetei va fi Marta Sandu de la Opera din București, o altă Violetă minunată. Această schimbare se pare că a fost foarte benefică, pentru că toate locurile au fost deja ocupate, dar nu este meritul meu și nici vina mea că există aceste trei titluri în festival: Cavalleria rusticana și Paiațe, Rigoletto și Traviata.
Alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Teatrului Național ,,Oleg Danovski" din Constanța, cine sunt artiștii care vor participa la spectacolele din festival?
Avem un mare dirijor de operă al României, pe maestrul Tiberiu Soare, care va dirija la Hunedoara spectacolul de Rigoletto din data de 30 iulie. Dirijorul celorlalte seri va fi maestrul Tiberiu Oprea. Chiar dacă este încă tânăr, el este un dirijor extraordinar de experimentat și care, spre bucuria și mândria noastră, este dirijorul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski” de un an de zile. În data de 28, o avem invitată pe Diana Țugui de la Opera din Cluj, în rolul Violetei. În data de 29, vom avea la Hunedoara, în fața castelului Corvinilor, spectacolele Cavalleria rusticana și Paiațe. Invitații sunt Daniel Magdal de la Opera din București, interpretul rolului Canio, și Marta Sandu - Nedda, tot de la Opera din București. În Cavalleria rusticana o avem în rolul Santuzzei pe Madeleine Pascu de la Opera din București, iar în Rigoletto îl vom avea pe Paul Lungu din București, ca tenor în rolul Ducelui de Mantua. În rolul Rigoletto va fi maestrul Vasile Chișiu, care va interpreta și rolul Tonio din spectacolul Paiațe, la Hunedoara.
La spectacolul Traviata, din data de 31 iulie, vom avea o distribuție exclusivă a Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski” din Constanța. Suntem mândri de acest festival, suntem recunoscători că am rămas prietenii Hunedoarei și prietenii acestei minunate ediții a VIII-a și ne-am bucurat întotdeauna de un public foarte călduros, de o organizare exemplară acelor de la Devart și a oficialităților din județul Hunedoara și de la primăriile din Deva și Hunedoara. Anul acesta țin să mulțumesc foarte mult, din tot sufletul, pentru implicare domnului Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara. Organizatorii acestui festival sunt Domenico Nae Gavrea și Alexandru Burian, cei care în toți acești ani au luptat pentru cultură și calitate în această zonă.
Un aspect inedit este faptul că reprezentațiile vor avea loc în trei locuri diferite din județul Hunedoara, printre care se numără și curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Cum a reacționat publicul la această schimbare de la sala de operă la acest loc de poveste, la edițiile precedente?
Într-adevăr este un loc de poveste, pentru că este uimitor cum se profilează această clădire măreață și istorică, în spatele scenei noastre. Multe dintre titlurile pe care le-am jucat acolo au fost titluri cu subiecte medievale sau istorice, care s-au potrivit de minune. Iar anul acesta, având intrarea liberă, cu siguranță ne vom bucura de un public numeros, care va fi răsplătit cu spectacole de calitate și cultură, cu muzică și valori ale muzicii universale. Toate aceste patru titluri sunt valoroase, chiar prin ceea ce înseamnă în muzica universală de operă.