Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ovidiu Andriș

Publicat: marți, 26 Iulie 2022 , ora 14.44

Domnule Ovidiu Andriș, care ar fi punctele de interes pe care Filarmonica Banatul le pregătește publicului timișorean și nu numai?

Pentru noi anul 2023 este unul foarte special. Avem pregătite mai multe proiecte deosebite, dar voi începe în primul rând prin anunțarea dirijorului în rezidență pentru anul de capitală care va fi Gabriel Bebeșelea și solistul în rezidență care va fi Andrei Ioniță, violoncelistul cu o carieră foarte frumoasă internațională. În afară de acestea, vom avea în luna martie 10 zile de reședință a Orchestrei WDR Symphony Orchestra din Köln, alături de maestrul Cristian Măcelaru, care va susține un concert, iar la final vom avea un concert reunit împreună cu doi soliști de foarte mare marcă, împreună cu Simfonia a III-a de Mahler, iar în luna septembrie vom avea o piesă foarte, foarte frumoasă de Arnold Schoenberg cu orchestra din Gera, piesa se numește Gurrelieder, unde vom avea peste 300 de artiști pe scenă.


Ne puteți da câteva nume de artiști care se vor afla la prima colaborare cu instituția pe care o conduceți?

Desigur. Wilhelm von Devrind din Olanda. Este pentru prima dată în Timișoara, Sascha Goetzel, îl vom avea din nou pe Radu Paponiu din Statele Unite ale Americii împreună cu violoncelista Maia Bogdanovici, domnul Phillip Heiffer, Huba Hologhoif va susține un concert de muzică contemporană la Timișoara cu lucrări de Dan Dediu, Tiberiu Olah și Remus Georgescu. Ruben Gazarian din Gera, dirijorul principal de acolo, de origine armeană, împreună cu violonistul care este pentru prima dată în Timișoara, Florin Iliescu care este concertmaestru al Rrchestrei radio din Frankfurt, Sedi Simakov, Ștefan Geiger, Cristian Măcelaru, de trei ori chiar, în stagiunea următoare, Robert Farkas și mulți alți soliști și dirijori de marcă.


Se vor desfășura și câteva festivaluri. Care vor fi acestea și ce profil va avea fiecare?

Filarmonica Banatul, în mod uzual are cinci festivaluri pregătite pentru anul de capitală. Primul dintre acestea vor fi festivalul Eufonia, care va fi în anul 2023 la ediția a VI-a și este un festival de muzică de cameră, care are ca invitați soliști internaționali și profesori la facultăți de muzică. Tipologia festivalului este aceea de a avea masterclass-uri cu acești instrumentiști foarte buni, de a susține tinerii artiști români, de a primi cunoștințele și informațiile necesare pentru a se dezvolta mai repede. În afară de aceasta avem o componentă educațională în acest festival. Susținem concerte educaționale pentru copii și avem și o componentă socială unde mergem și cântăm în regiune, mergem chiar și în sate, în spitale, am fost chiar și în penitenciare.

Al doilea festival, care va fi în acel moment la ediția a IX-a este festivalul Intrada, care din acest an se va transforma în Festivalul-Concurs Internațional Remus Georgescu. Este un festival de muzică contemporană, unde de-a lungul a două săptămâni vom invita unul dintre cei mai mari compozitori actuali internaționali. Anul acesta îl vom avea pe Francesco Fideli. El va lucra cu șase tineri compozitori din România și din străinătate la Timișoara. Particularitatea acestui festival este că acestor tineri compozitori li se va dedica un ansamblu de muzică contemporană. Ei vor scrie o lucrare pentru un spațiu neconvențional din Timișoara și vor susține aceste concerte în aceste spații neconvenționale.

Următorul festival este Festivalul de Muzică Veche, care se va afla în anul 2023 la ediția a XVII-a. Vom avea 10 concerte în 2023, unde vom invita artiști internaționali să susțină concerte la Timișoara. Este foarte frumos aici, este și un festival muzică nouă și un festival de muzică veche. Desigur, după aceea trecem un pic într-o altă emisferă, Festivalul Timișoara Muzicală, care se va afla în 2023 la ediția a XVII-a, o lună de concerte împreună cu Opera Națională Română din Timișoara, cu Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și liceul de Muzică din Timișoara. Este sărbătoarea muzicii în Timișoara, artiști internaționali de mare marcă vor fi prezenți în acest festival, concerte foarte mari. El se va derula în luna mai a anului 2023 și nu în ultimul rând, Gala Blues-Jazz Kamo, care se va afla în 2023 la ediția XXXII-a, unul dintre cele mai longevive festivaluri de gen din țară, care poartă numele lui Bela Kamo, ce a fost un muzician al formației Bega Blues Band din Timișoara.


Interviu realizat de Larisa Clempuș