Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Bianca Ionescu-Ballo despre Festivalul „Vară Magică”

Publicat: luni, 11 Iulie 2022 , ora 13.23

Ediția de anul acesta a Festivalului Vară magică propune publicului concerte ce acoperă atât zona simfonică, camerală, recitaluri, dar și de operetă. Cum priviți participarea Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian în cadrul Festivalului Vară Magică de anul acesta?

Festivalul Vara magică organizat de Lanto Communication se află, după cum se știe, la a 11-a ediție, iar în istoria recentă a Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian, acesta este pentru prima oară prezent și ne onorează invitația domnului Dorin Ioniță de a participa pe scena Ateneului Român. Este un festival cu tradiție, care găzduiește acum o gală de operetă autentică, din care nu vor lipsi compozitorii Kalmann, Lehar, Johann Strauss sau Dunaevski. Teatrului Național de Operetă și Musical a propus un program care să fie pe placul publicului și apreciat de acesta. Dirijorul Constantin Grigore și ca participanți Daniela Bucșan, Gabriela Daha, Florin Ganea, Mihai Urzicană, George Vîrban, pianistul Alexandru Burcă și Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian. Iar din acest spectacol voi face și eu parte, deși sunt directorul general al teatrului, pot atunci când îmi sunt oferite astfel de ocazii și o fac cu plăcere să particip în cadrul lor, având în vedere că totdeauna opereta a fost marea mea iubire muzicală. În ultima perioadă, Teatrului Național de Operetă și Musical este prezent în acțiuni culturale prestigioase și amintesc participarea de curând la Bucharest Opera Festival aflat la prima ediție, cu opereta Candid de Leonard Bernstein. Urmează Vacanțele muzicale în Piatra Neamț, aflat la a 47-a ediție unde ne aflăm și acum, împreună cu alt spectacol care practic folosește doar câțiva dintre membri teatrului nostru. Este vorba de spectacolul Dacica, în care câțiva membri ai corului și ai orchestrei sunt prezenți, dar și în a doua seară a festivalului cu spectacolul gală de operetă și musical, iar pentru perioada următoare , Stagiunea estivală a artelor, care are loc în Grădina de vară, în Soveja, la Constanța, cu spectacolul Bonjour bonne nuit Paris! Pentru noi, participarea în Vara magică este o onoare, este o bucurie și încă un prilej de a ne întâmpina publicul cu cele mai frumoase arii și creații de operetă ale compozitorilor de gen.


Cu ce se deosebesc spectacolele acestea în aer față de cele din sala de operă? Există poate o altă energie?

Categoric. Chiar recent, în cadrul acestui festival care are loc aici anual de 47 de ani în Piatra Neamț, în care s-a jucat spectacolul Dacica și pot să vă spun că pe ultima dintre piese care chiar nu am fost aproape lăsați plecăm de pe scenă, publicul a avut acea reacție, poate ar spune unii banală de a aprinde brichetele și luminile telefoanelor, acompaniind ceea ce se întâmpla pe scenă în ultimele minute, când deja anunțaseră că spectacolul se termină. Toate lucrurile acestea, pe un artist afla pe scenă îl încarcă deseobit de mult și îl bucură. Chiar după spectacol mi-au mărturisit câțiva colegi dintre coriști că au lăcrimat și nu au mai putut aproape să îți susțină partitura muzicală pe care o aveau de interpretat. Era practic un bis pe care l-au făcut așa cum au putut pe rând câțiva membri, pentru că efectiv i-a încercat plânsul de emoție la vederea acestor oameni dornici și fericiți să vadă spectacole frumoase, spectacole bune, spectacole care să le meargă la suflet, așa că da, într-adevăr, este un alt fel de energie care ne încarcă și pe noi și spre sfârșit avem senzația aceea că s-a atins scopul nostru și menirea artistului pe pămând, să aducă bucurie în sufletele oamenilor.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica