Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Alexandru Tomescu
Miercuri, 13 iulie, ca parte a Turneului Stradivarius 2022, violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, vor urca pe scena Sălii Radio, începând cu ora 19.00. Cei doi vor interpreta sonate de Nicolo Paganini, iar concertul va putea fi ascultat în direct pe frecvențele Radio România Muzical. Despre ediția din acest an a Turneului Stradivarius, aflăm mai multe de la Alexandru Tomescu, într-un interviu realizat de Petre Fugaciu:
Da, în fiecare ediție a turneului Stradivarius îmi place să reinventez spectacolul pe care îl prezint publicului. Știam de ceva vreme de aceste lucrări, foarte puțin cunoscute, ale lui Nicolo Paganini. Am cântat în urmă cu mai mulți ani integrala capriciilor pentru vioară solo și s-a bucurat de un mare succes și m-am gândit că publicul din România este dornic să cunoască, poate mai multe despre acest mare violonist italian. Așa că am zis să explorăm acest repertoriu, mai ales că după ce l-am cunoscut pe Dragoș Ilie, câștigător printre altele al bursei Moștenitorii României Muzicale (n. r. oferite de Radio România Muzical), mi-am dat seama că am un partener de mare încredere pentru acest turneu și am pornit împreună la drum. Paganini însuși era un mare chitarist. Lucrul acesta se simte în foarte multe dintre lucrările sale pentru vioară, așadar sunt foarte multe de explorat împreună aici, în aceste șase sonate.
Cum ați descrie până acum succesul acestei ediții?
Muzica este foarte frumoasă. După părerea mea, fiecare dintre cele șase sonate este ca o operă în miniatură, cred că majoritatea spectatorilor sunt foarte plăcut surprinși. Cred că mulți se așteptau la ceva mai tehnic, în stilul capriciilor și, de fapt, vor avea surpriza să descopere o muzică aproape de operă, sigur, cântată la vioară și la chitară, dar o muzică foarte antrenantă. Așa că eu cred că se potrivește foarte bine și cu perioada aceasta de vacanță, de vară și cu relaxarea pe care ne-o dorim cu toții după toate nebuniile prin care am trecut în ultimii ani, cu pandemia, cu războiul de la granița României și muzica aceasta vine ca o gură de aer proaspăt sau dacă vreți, ca un pahar de prosecco rece.
Cum a început colaborarea cu chitaristul Dragoș Ilie?
Știam despre el de la aceste competiții organizate de Radio România Muzical, Moștenitorii României Muzicale și chiar îmi doream să facem un program de recitaluri împreună, așa că, iată, această integrală a sonatelor pentru vioară și chitară a fost o idee cât se poate de nimerită. Mă bucur foarte mult că am reușit să găsim acea perioadă disponibilă pentru amândoi, dei el este foarte solicitat, își face un doctorat în Statele Unite, are concursuri în pregătire, festivaluri. Pur și simplu ne-am înțeles perfect încă de la prima repetiție și mi-am dat seama că avem un potențial foarte mare de fructificat aici.