Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș
Domnule Cristian Lupeș, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu, propuneți publicului în perioada 17-19 iunie, trei concerte cu un program ce reunește muzică din filme celebre precum „Frumoasa și Bestia”, „Game of Thrones” și altele. Cu ce gânduri ați pornit la pregătirea acestei mini-serii de concerte?
Așa cum se știe, stagiunile simfonice și stagiunea noastră, la Sibiu, se apropie de final. Așadar, înainte de perioada estivală, ne-am gândit să oferim publicului o închidere cu muzici care se potrivesc acestei perioade estivale. În același timp, în Sibiu, după ce terminăm noi stagiunea, va începe celebrul și marele festival de teatru de aici, festivalul internațional și, ca preambul, ne-am gândit să cântăm muzica unor celebre filme, filme din anii '30, '40; ne gândim la „Pe aripile vântului", la „The Godfather", chiar la „Dallas", filmul care este și vechi și nou, un serial de lungă durată - „Tânăr și neliniștit". Toate acestea le vom continua cu muzica din „Avatar", din „Beauty and the Beast", „How to Train your Dragon" și multe, multe alte filme noi. Ne-am gândit că îi putem invita la concert pe bunici, pe părinți și pe copii în același timp, pentru că muzica va fi reprezentativă pentru toate perioadele cinematografice ale Hollywood-ului. E un concert pe care l-am gândit de final de stagiune astfel, pentru că după aceea noi vom continua cu câteva programe serioase ale noastre.
După Festivalul de Teatru imediat, noi vom începe „Zilele muzicale româno-americane", un festival care se apropie de ediția 20, în care vom cânta muzici așa cum se vede din titlu - și românești, și americane. Vom avea o trupă muzicală a armatei americane. Vom cânta Gershwin, vom avea invitată Filarmonica din Brașov, va veni o trupă de percuționiști din Timișoara, Sebastian Burneci în finalul festivalului. După care, vom continua cu un festival-concurs tare drag sibienilor, pentru că este Festivalul-concurs pianistic „Carl Filtsch", un prodigios care a studiat inclusiv cu Liszt și căruia i s-a prezis un viitor; el a murit destul de tânăr, dar a lăsat în spate câteva compoziții extraordinare. După care, avem un alt festival,„Concerte pe acoperiș", pe terasa superioară a filarmonicii, unde de curând l-am avut oaspete pe Prințul Charles. Vom avea a treia ediția a concertelor pe acoperiș, un festival care se desfășoară la asfințit și unde îi așteptăm pe iubitorii de jazz și de voci să vină acolo. Iar vara, în septembrie, se încheie cu „Sibiu Opera Festival", dedicat vocilor, iubit de sibieni pentru că la Sibiu nu avem operă.