Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu despre turneul "Flautul fermecat"
Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a început turneul său anual "Flautul fermecat", în 30 mai la București, la Muzeul Național al Literaturii Române. A XI-a ediție a turneului național "Flautul fermecat" aduce sub titlul "Joc în oglinzi" un nou spectacol de muzică și poezie cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și discipolii săi Carla Stoleru, Lorena Atomei, Teo Mondiru, Mihai Vaida.
Domnule Ion Bogdan Ștefănescu, ropuneți publicului o nouă ediție a Turneului Național "Flautul fermecat", ediție care a debutat în 30 mai și continuă până în 26 iunie. Turneul poartă subtitlul "Joc în oglinzi". Cum se reflectă acesta în programul turneului?
Este un program, cred eu, inedit. În orice caz, cu totul special pentru o stagiune muzicală, pentru că, de data aceasta, propun o formulă a apariției mele scenice care include și recitare. Bunăoară, acest spectacol "Joc în oglinzi" reflectă un parcurs al culturii noastre scrise și muzicale, bineînțeles. Sunt incluse în programul acestui spectacol poemele unor mari, mari poeți români, cum ar fi Mihai Eminescu, Tudor Arghezi sau Lucian Blaga. Și, urmând firul firesc al evoluției poeziei noastre... Nichita Stănescu și, apoi, poeții contemporani Cezar Ivănescu, Ioan Es. Pop, Ion Mureșan, Mircea Dinescu, Liviu Vișan și îmi permit să rostesc în acest spectacol și două poeme care îmi aparțin.
În oglindă, muzica urmărește la rândul ei cursul firesc al evoluției istoriei noastre muzicale. plecăm de la muzica lui Anton Pann sau Ion Căianu, trecând prin cea a lui Ciprian Porumbescu și ajungând până la o muzică contemporană compusă în mod special pentru acest spectacol de Ioan Dobrinescu sau de mine.
Spectacolul se încheie într-o cheie comică atât prin poezie, cât și prin muzică, fiindcă o să interpretăm niște aranjamente realizate cu foarte mult farmec și profesionalism de Ioan Dobrinescu a unor piese de muzică interbelică. Vom cânta "Inima-i un telefon", "Fetițe dulci", "Iubesc femeia" ș.a.m.d.
Tot acest spectacol este susținut de mine ca interpret, ca dirijor și ca recitator, acompaniat fiind de discipolii mei Carla Stoleru, Lorena Atomei, Teo Mondiru și Mihai Vaida. Așadar, încă un plus de stârnire a curiozității, dar și de spectaculozitate este faptul că toată această muzică de care vorbesc este susținută doar de flaute. Aranjamentele sunt întotdeauna pentru cinci flaute care reușesc să susțină practic o formă orchestrală a muzicii pe care o cântăm.
Turneul a început în 30 mai la București. Care este parcursul său?
Pe 7 iunie vom cânta la Cercul Militar Național, un concert care se desfășoară la ora 14.00 pentru că este dedicat personalului Cercului Militar Național. De altfel, unul dintre poeții pe care i-am inclus în periplul nostru cultural este Liviu Vișan, directorul Bibliotecii Cercului Militar Național, un poet excepțional cu un umor de-a dreptul eclatant.
Apoi, va continua cu un spectacol la Deva, în data de 17; în 18 vom fi la Filarmonica din Brașov. Și, vom sfârși în trombă acest periplu al nostru prin țară la Teatrul Național din Caracal - un teatru renovat, un teatru splendid unde se întâmplă de obicei tot felul de festivaluri internaționale de teatru sau chiar de poezie. Și noi am senzația că suntem la acea dată incluși într-un festival internațional de poezie pe care Craiova îl organizează și una dintre acele zile ale festivalului este dedicată teatrului din Caracal, iar noi vom susține momentul muzical și poetic, iată. Iar în 26 iunie vom fi la Port Cultural Cetate, la Mircea Dinescu.
Așadar, avem mulți kilometri de realizat. Între timp, pe 15 iunie, vom fi și la Iași, într-un congres al medicilor, unde vom susține acest spectacol. Acoperim, cumva, toate zonele României plecând din capitala țării, Bucureștiul, dar mergem și în Ardeal, și în Moldova, și-n Oltenia.
Știm că actualmente vă aflați la Stockholm pentru un recital organizat de Institutul Cultural Român în memoria dirijorului Sergiu Celibidache. Despre ce este vorba, pe scurt?
Am fost într-adevăr bucuros că am primit această invitație și, totodată, bucuros că am putut să dau curs acestei invitații, iată, chiar în mijlocul turneului meu cu "Flautul fermecat". Astăzi chiar voi susține un recital de flaut solo cu o muzică ce pornește de la Bach și ajunge până la Horațiu Rădulescu, Violeta Dinescu și Doina Rotaru. Din când în când, vor fi câteva inserții ale chitaristului Laurențiu Topală și vom cânta și împreună două lucrări. Acest recital încununează prezentarea filmului "Pe urmele lui Sergiu Celibidache", realizat de ICR în parteneriat cu Televiziunea Trinitas, realizat chiar de Laurențiu Topală și Cristina Liberis.
Așa că va fi un eveniment, cred eu, foarte, foarte important, care marchează cumva memoria acestui dirijor fenomenal care prin interpretările, prin viziunile sale interpretative a marcat evoluția muzicii și evoluția orchestrelor, în general. Din film reiese clar că muzicienii de aici, din Suedia, pentru că el aici și-a desfășurat o bună parte a carierei, îl îndrăgesc și astăzi și-și aduc aminte chiar cu mândrie de Sergiu Celibidache și sunt mândri că au avut șansa să lucreze cu acest fenomenal muzician.