Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM la Iași - Interviu cu Vasilica Stoiciu Frunză

Publicat: luni, 6 Iunie 2022 , ora 14.28

Doamnă Vasilica Stoiciu Frunză, Radio România Muzical a primit frumoasa veste că are o nouă frecvență ce va duce emisia noastră la Iași. Cât de important considerați că este pentru melomanii ieșeni să poată asculta singurul post de muzică clasică din România, un post care, trebuie spus de altfel, a reflectat de-a lungul timpului viața muzicală efervescentă a instituțiilor de cultură din Iași?

Felicitări pentru această realizare! Eu consider că era demult cazul să avem și noi parte de acest post de elită, pentru că un post muzical nu are numai menirea de a informa, ci consider că este și un post de educație adâncă pentru toți ascultătorii de toate vârstele. Se cerea în Iași un post de acest tip și mă bucur că s-a realizat această deosebită acțiune de către Societatea Română de Radiodifuziune și, evident, de către toți cei care slujiți acest post. Cred că este foarte important și cu atât mai mult cu cât aici este vorba de o combinație de mare interes și de mare profunzime între cultură și educație, de educație prin cultură și cred că un post de radio muzical poate să atingă multe detalii de acest tip, mai ales că știm cam cum este educația muzicală în școală și cam care este nivelul muzical al prietenilor noștri care ne înconjoară pentru că vedem în sălile de spectacol, în sălile de concert și am constatat că lucrurile nu sunt îmbucurătoare. Faptul că sălile sunt pline este un lucru important, dar nu este suficient.


Cum poate un post de muzică clasică să contribuie la educația și la creșterea culturală și spirituală a unei comunități dezvoltate cum este cea de la Iași? Vă întreb acest lucru pentru că sunteți și pedagog de mulți ani și v-ați ocupat de generații întregi de studenți, la Universitatea de Arte din Iași.

Sigur că lucrurile se fac în timp și se fac de la vârste foarte mici, dar cu consecvență și prin îndrumarea către instrumentul muzical, către voce, către muzica de bună condiție, către muzica sofisticată, cum îi spunem noi - care nu este atât de sofisticată, totul este să ajungi la ea, prin a stimula curiozitatea - curiozitatea unui stil, curiozitatea unui timbru muzical, curiozitatea față de un repertoriu, față de un spectacol, față de un concert. Această stimulare cred că este importantă și un post de radio cum este un post muzical poate avea această capacitate. Și în jurul programelor pe care dumneavoastră le gândiți cu mult profesionalism se poate aduna o comunitate care să ridice nivelul critic, critic în sensul bun al cuvântului - masa critică este extrem de importantă. Și-atunci, putem să revenim într-adevăr la noțiunea de meloman și putem educa publicul. Se face în timp, cum spuneam, se face cu metode, dar nu este imposibil și postul Radio România Muzical cred că are această capacitate.

Aici, la Iași, este un freamăt cultural care se dorește a fi de înaltă clasă. Nu întotdeauna iese cum trebuie, dar există preocupare, ceea ce, mai ales în timpurile pe care le trăim, cred că este extrem de important.

Interviu realizat de Larisa Clempuș