Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianista Mara Dobrescu

Publicat: joi, 26 Mai 2022 , ora 12.26

Mara Dobrescu, sunteți unul dintre numele importante plecate din România, dar care a rămas mereu cu sufletul, dar și cu activitățile legată de Radio România Muzical. Aș vrea să vă rog să vă amintiți care a fost prima dumneavoastră colaborare cu instituția noastră?

Vă mulțumesc pentru invitație. Radio România Muzical m-a susținut întotdeauna și foarte multe din concertele pe care le-am susținut în țară au fost transmise. Iar la evenimentele pe care le-am susținut în străinătate, grație acestor interviuri pe care am putut să le dau, publicul român a putut să fie alături de mine și să urmărească cumva evoluția mea, chiar de când am plecat din țară din anii 1996-1997 și am început o carieră în afara țării. Radio România Muzical a fost alături de mine de la bun început.


Ne amintim de prezența dumneavoastră în juriul internațional care a evaluat concurenții înscriși în concursul național de pian Zilele Lipatti, în 2010. Știu că sunteți în mod special legată de personalitatea lui Dinu Lipatti. Cum a fost să vă aflați în postura de membru al juriului, în concursul care i-a purtat numele?

Am fost foarte onorată să fac parte din acest juriu, cu atât mai mult cu cât, sigur, prezența mea în jurii este destul de rară, dat fiind planning-ul repetițiilor și concertelor, deci nu sunt foarte des disponibilă, dar desigur am acceptat cu mare drag și da, Lipatti rămâne mereu în memoria mea. Portretul minunatului pianist este pe pianul meu și îmi urmărește gândurile, chiar și în pedagogia pe care o ofer elevilor mei. Întotdeauna le vorbesc despre cine a fost Dinu Lipatti și despre importanța degetațiilor în partituri. Da, am fost foarte mândră să pot participa și de-atunci, desigur, urmăresc cu mare atenție toate evenimentele legate de Dinu Lipatti.


În 2018 ați încheiat Festivalul Moștenitorii României Muzicale cu un recital în care, citez din cronica noastră realizată de colega noastră Ana Diaconu:
"Mara Dobrescu și-a invitat publicul printr-un discurs fermecător să pășească alături de ea în universul oniric, nocturn, al muzicilor semnate de Debussy, Chopin, Enescu și Dinu Lipatti, cuprinde de altfel și pe discul pe care pianista l-a lansat cu câteva luni în urmă la Paris, Soleil de Nuit". Cum vă amintiți de acea seară minunată din cadrul Festivalului Moștenitorii României Muzicale. Iată ați avut un public care a fost nu numai foarte cald, ci și foarte atent la toate nuanțele acestei muzici atât de speciale.

A rămas o amintire foarte deosebită, foarte plăcută, și-i mulțumesc încă o dată doamnei Cristina Comandașu de a-mi fi dat această ocazie, pentru că într-adevăr doar publicasem acest nou album Soleil de Nuit. Întotdeauna când vin acasă vreau să împărtășesc cu publicul programul ales și totdeauna aleg ceva care este foarte aproape sufletului. Asta nu este întotdeauna posibil poate în alte festivaluri și m-am bucurat foarte mult să pot împărtăși cu publicul de acasă acest program gândit de mine, timp de câțiva ani de zile, un program foarte personal, să spun așa și în care am ținut să aduc lumină și muzică contemporană prin compozițiile lui Philippe Hersant, cu care întrețin o legătură muzicală foarte frumoasă. Chiar și pe viitorul disc pe care vi-l voi prezenta în curând și care se numește Le fruit de silence, deci Fructul liniștii, dat fiind ce am trăit toți prin această pandemie și această liniște care s-a instalat, dar care poate ne-a adus spre căutarea unei spiritualități. În orice caz, în cazul meu și pe acest disc ce va apărea în septembrie viitor. Din nou Philippe Hersant este prezent, dar și lucrări ale lui Enescu și evident, Dinu Lipatti. Acest program din cadrul Festivalului Moștenitorii României a fost într-adevăr un moment deosebit. M-am bucurat să pot face și acea mică surpriză și să interpretăm împreună cu Florian Mitrea o lucrare la două piane de George Enescu, o lucrare mai puțin interpretată și da, a rămas un moment deosebit pentru mine, dar și pentru public.


Dumneavoastră sunteți stabilită în Franța, bănuiesc că nu aveți posibilitatea să ascultați Radio România Muzical, dar probabil ascultați Radio France Musique. Aș vrea să vă întreb, cum vedeți rolul unui post de muzică clasică în peisajul cultural actual?

Este foarte important și chiar vreau să vă spun că ascult și Radio România Muzical, grație online-ului, să spunem așa, deci pe internet și asta mă bucură foarte mult, pentru că am observat și urmăresc cu mare drag și chiar mândrie, eveimentele organizate de Radio România Muzical și mai presus, aceste programe care sunt gândite pentru tineri, pentru copii, pentru publicul de mâine, să spunem așa și asta este absolut esențial. Am fost foarte mândră să văd că din 2019, Radio România Muzical face parte din prestigiosul juriu ICMA-International Classical Music Awards și asta este un pas în plus. Face parte din, să spunem așa, toate aceste posturi de radio de peste tot din lume, ca și France Musique, de altfel, care pune în lumină artiști de peste tot și da, grație Radio România Muzical și artiștii români pot să intre în acest cerc, ca și în cel al Uniunii Europene de radio.


Absolut. Nu vreau să încheiem, înainte de a mai vorbi puțin despre proiectele dumneavoastră, ați spus deja că pregătiți un nou disc. Ce altceva se mai întâmplă în agenda Marei Dobrescu, mai ales acum, când se pare că ușor, ușor scăpăm de pandemia care ne-a chinuit în ultimii ani.

De curând am putut să călătoresc din nou și iată că pașii m-au dus până la expoziția universală din Dubai. Am putut concerta pe scena operei din Dubai, în cadrul unei serate organizate de Fundația Cartier. Acest concert s-a dat pe Mezzo. Era un concert al ansamblului K, dirijat de Simone Menezes, ansamblu din care și eu fac parte de doi ani de zile și a fost minunat să vedem toate aceste inițiative create de femei puse în lumină de Fundația Cartier. Acum mă pregătesc pentru următoarele concerte, pentru un Festival de pian care va fi în vară, desigur promoția discului meu care va ieși în toamnă și cu cele 3, 4,5 concerte care sunt deja pe lista turneului, grație acestui nou disc, Le fruit de silence. Lista este foarte lungă, dar probabil, nu vreau să plictisesc acum ascultătorii. Vă voi ține oricum la curent și asta mă bucură foarte mult că întotdeauna m-am putut exprima și am putut să țin publicul la curent ascultătorii cu noile mele proiecte grație echipei formidabile de la Radio România Muzical. 

Interviu realizat de Monica Isăcescu