Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica despre recitalul aniversar RRM 25

Publicat: marți, 17 Mai 2022 , ora 16.03

Domnule Răzvan Stoica, reveniți pe scena Sălii Radio, împreună cu sora dumneavoastră, pianista Andreea Stoica, într-un recital cadou pentru ascultătorii postului Radio România Muzical, la aniversarea a 25 de ani de existență. Veți oferi spre audiere lucrări de virtuozitate și opusuri celebre din repertoriul pentru vioară și pian. Cum ați ales lucrările din acest program, ținând cont de contextul recitalului?

Am încercat, împreună cu Andreea, să facem o selecție a celor mai frumoase, să le spunem noi, piese, pe care le-am cântat în ultimul an în turneele din Germania și din Spania, mai ales fiind un concert mai special, aniversând cei 25 de ani de Radio România Muzical și am încercat să aducem în acest recital și un repertoriu un pic neoclasic, cum este Stravinski și Shubert, dar și o piesă de virtuozitate scrisă de Maurice Ravel, respectiv rapsodia de concert Tzigane și, bineînțeles, o piesă foarte dragă nouă, Ciaccona de Tomaso Vitali.


Recitalul va fi urmat de lansarea albumului Lost in translations, apărut în anul 2021 la Editura Casa Radio, înregistrat de duo-ul Stoica, alături de Kamerata Stradivarius. Un disc ce dezvăluie lucrări rar alăturate pe un album, Piazzolla și opusuri de inspirație românească. Care este povestea pe scurt a acestui disc?

Împreună cu colegii de la Editura Casa Radio am ales acest repertoriu în care îmbinam lucrări de Piazzolla, de tango, cu lucrări românești mai puțin cunoscute spre exemplu Reveria de Ciprian Porumbescu, dar și foarte cunoscute, cum sunt Balada de George Enescu sau cea a lui Ciprian Porumbescu. Împreună cu colegii de la Editura Casa Radio, cum spuneam, ne-am gândit la un titlu foarte frumos care să includă un pic ceea ce se întâmplă pe disc și de asta am ajuns la acest titlu Lost in translations. Așteptăm cu nerăbdare să lansăm acest CD și să ne reîntâlnim cu publicul nostru, publicul de la Sala Radio.


Prilejuind cei 25 de ani aniversari, dorim să aducem în prim-plan și relația dumneavoastră cu postul Radio România Muzical. Ați fost frecvent prezent la microfonul postului nostru, în interviuri și emisiuni, dar și pe scena Sălii Radio, în diverse formule. Cum s-a conturat acest parcurs al dumneavoastră, alături de postul Radio România Muzical, de la începuturi și până în prezent?

Am avut o relație fantastică și cred că am fost într-un fel legați de Radio România Muzical încă de la primul contact pe care l-am avut cu publicul din România și prin concursul de la Bratislava European Broadcast Association Competition, la inițiativa Radio România Muzical s-au ținut audițiile pentru acest concurs și cred că din acel moment am fost foarte legați pe plan cultural și afectiv într-un fel cu Radio România Muzical, pentru că, de fiecare dată când am susținut un concert sau o lansare de CD sau chiar interviurile foarte frumoase pe care le-am avut împreună, au făcut această relație să fie cu adevărat specială și cred că și cu publicul ascultător al Radioului.


În continuare, ce urmează, atât pentru duo-ul Stoica, cât și pentru Kamerata Stradivarius?

Urmează un turneu foarte interesant pe care îl vom susține în Spania și în Italia în lunile iunie și iulie, cu duo Stoica, respectiv Sonatele de Beethoven și Sonatele de Brahms. Apoi revenim în țară în cadrul Festivalului Stradivarius Music Nights by the Castle, pe care am onoarea să fiu directorul artistic al acestui festival și sper ca din toamnă să revenim și cu o sesiune de masterclassuri pentru vioară și pian.


Interviu realizat de Maria Isabela Nica