Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Daniele Agiman

Publicat: vineri, 13 Mai 2022 , ora 13.42


Sâmbătă, 14 mai 2022, la Ateneul Român va avea loc un concert ce marchează încheierea președinției Italiei la Consiliul Europei, organizat în colaborare cu Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București. Alături de Orchestra Simfonică Gioachino Rossini, vor cânta soprana Emanuela Torresi și de tenorul Francesco Anile. Mai multe detalii aflați de la dirijorul serii, Daniele Agiman.


Domnule Daniele Agiman, veți fi pentru prima dată în România?

Nu, am fost în România în 1991, când am dirijat două concerte în Ploiești și Satu Mare. Uneori le spun colegilor și studenților mei că publicul român este probabil cel mai bun pe care l-am întâlnit: atenția și concentrarea lui din timpul concertului au fost uimitoare. Așa că sunt foarte entuziasmat să întâlnesc din nou sâmbătă publicul român în București și sunt emoționat, la fel ca întreaga orchestră.


Vă rog să ne prezentați în câteva cuvinte muzicienii care se vor afla pe scenă: Orchestra Simfonică Gioachino Rossini alături de soprana Emanuela Torresi și de tenorul Francesco Anile.

Sunt unii dintre cei mai distinși artiști italieni. Francesco Anile are o carieră remarcabilă, a cântat toate rolurile dramatice pe scene de la Opera Metropolitan din New York până la Scala din Milano. Știu că a fost și la București acum câțiva ani, deci este o reîntoarcere pentru Francesco. Pe de altă parte, Emanuela Torresi este pentru prima dată în România. Este o tânără cântăreață la începutul carierei, foarte apropiată orchestrei noastre și suntem mândri că o putem prezenta publicului român. Orchestra este unul dintre cele mai interesante ansambluri din Italia. Este orchestra Festivalului de Operă Rossini de douăzeci de ani. Cântăm în cele mai importante teatre din Italia: în Ancona, Iesi, Fano, Pesaro și așa mai departe. Înaintea pandemiei de Covid am realizat, de asemenea, turnee internaționale în China, Coreea de Sud și Japonia. Aceasta este prima ocazie după pandemie când putem concerta pe o scenă internațională și atât de prestigioasă precum Ateneul Român.


Programul serii va cuprinde pagini celebre din opere. Care sunt criteriile după care le-ați selectat?

Criteriile au fost sugerate de ambasadorul italian la București, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni - un muzician pasionat care iubește repertoriul italian și care m-a rugat să nu cântăm piese dintre cele mai uzuale, așa că am introdus în program pagini mai puțin cântate din repertoriul de operă: spre exemplu momente din opera Piratul de Vincenzo Bellini sau din Don Pasquale de Gaetano Donizetti. Așadar, veți audia un program cei îi include pe cei mai mari compozitori de operă italieni.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu