Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Pianistul Horia Mihail, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile, înaintea unei noi ediții a turneului "Pianul Călător"
Invitatul meu din această seară este pianistul Horia Mihail, pregătit să pornească mâine un nou turneu "Pianul călător". Mulțumesc pentru prezență!
Bună seara! Vă mulțumesc pentru invitație și mă bucur să fiu oaspetele dumneavoastră!
Horia Mihail, despre al câtelea turneu vorbim?
Nici nu mai știu! Dacă e să le luăm pe toate, începute în 2006 cu Romanian Piano Trio, apoi Stradivarius, apoi Duelul viorilor, Vioara lui Enescu la sate, apoi doar Vioara lui Enescu, Pianul călător, Flautul de aur... cred că sunt foarte multe zeci. Nu le-am numărat până acum. dacă ne referim doar la Pianul călător, cred că este al 12-lea turneu. Am avut bucuria să nu întrerup nici în perioada de pandemie. Așadar, am cântat și în 2020 și în 2021.
Făcând o scurtă retrospectivă cu ajutorul celor peste 200 de concerte din acest proiect, susținute în zeci de orașe, cum ai descoperit România?
O redescopăr în fiecare zi. România este o țară absolut minunată, însă sunt probleme... le știm cu toții. Pe unele le declarăm, pe altele le ținem în noi. Este o țară în care mă bucur că trăiesc, însă e o țară care cred că ar merita să fie un pic mai bună.
Fiecare turneu Pianul călător are o temă, după câte știu. Anul acesta, ce ne pregătești?
Muzică de Haydn, muzică de Mozart, muzică de Beethoven... pentru mine este un moment destul de dificil. De fapt, foarte dificil, deoarece de curând a plecat dintre noi marele pianist, maestrul meu, Radu Lupu și, cumva, probabil că spiritul său mă va însoți în această călătorie.
Pe unde vei călători în această ediție?
De mâine, în Moldova, trei orașe - Piatra Neamț, Roman și Bârlad. Apoi, mă mut în Ardeal, din nou - Alba Iulia și Deva. O oprire în București, urmată de Caracal, un loc unde merg de fiecare dată cu mult drag. Iar apoi recitalurile vor fi întrerupte de un concert la Brașov, alături de orchestra Filarmonicii, unde voi cânta Beethoven - Imperialul. Turneul va continua în iunie la Tulcea, București, din nou... se va încheia la Constanța la un moment dat. Între timp, însă, sunt și alte invitații pe care le voi onora - atât muzică de cameră, cât și recitaluri solo în Galați, în Alba Iulia din nou, în Iași alături de foarte buni prieteni. Am o primăvară foarte, foarte încărcată. Vă spun drept, în următoarele 7 săptămâni am 18 concerte.
Și cred că te bucuri după cei doi ani de pandemie, bănuiesc!
Sigur că mă bucur să știu că accesul în sălile de concerte va fi liber, vor putea veni și vaccinați și nevaccinați, și fără nici un fel de restricție. Deja m-am reobișnuit cu această normalitate, deoarece de când au dispărut restricțiile am cântat de câteva ori.
Te-ai gândit, împreună cu organizatorii, și la refugiații din Ucraina, nu-i așa?
Ne gândim cu toții la refugiații din Ucraina. Este o situație care nu ne bucură, indiferent care ar fi părțile beligerante. Nu mi se pare firesc ca în secolul XXI, într-o zonă pe care o considerăm civilizată, oamenii să se omoare unii pe alții, moti pentru care încerc și am încercat - în calitate de pianist, cât și în calitate de director artistic al Filarmonicii din Brașov - să acomodăm cât mai mulți dintre refugiații ucraineni. Chiar în Orchestra Filarmonicii Brașov activează o violoncelistă foarte bună, care e venită aproape de la începutul războiului alături de fiul său de numai 3 ani.
Și în turneul Pianul călător știu că intrarea refugiaților ucraineni va fi liberă la toate concertele.
Bineînțeles! Acest lucru se întâmplă mai peste tot în România. După câte știu eu, refugiații ucraineni au acces la absolut orice manifestare culturală pe cuprinsul României; așadar, este o normaliate și mă bucur că partenerii noștri locali - fie că sunt case de cultură, filarmonici sau alte organizații - au acceptat această propunere.
Sunt 5 piane călătoare pe care ai cântat și au fost puse la dispoziție unor comunități din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman la inițiativa Radio România. Vei cânta pe ele și anul acesta, în turneul Pianul călător?
Da, aș face o mică remarcă. La inițiativa mea, care a fost acceptată de către conducerea radioului public, voi concerta pe toate aceste piane călătoare. Din păcate, în ultima perioadă, bugetul nu mai permite călătoria în sine a pianelor, așa cum se întâmpla la începutul acestei povești, însă le voi întâlni pe toate 5.
În turneu sunt incluse și două concerte. De unul ne-ai vorbit. Vei mai concerta și cu Orchestra de Cameră Radio.
Da, cu Orchestra de Cameră Radio, în 8 iunie, la Sala Radio, la ora 19.00, unde voi cânta Concertul nr.20 în re minor de Mozart.
Horia Mihai, îți doresc călătorie plăcută!
Mulțumesc mult... și multă răbdare, pentru că vor fi foarte mulți kilometri călare pe șoselele noastre care încă nu sunt autostrăzi, din păcate.
Oricum, să încânți cât mai multă lume anul acesta și să revii aici, la Radio România Muzical pentru a ne povesti impresiile culese de tine din acest turneu.
Vă mulțumesc mult pentru invitația de a spune câteva gânduri în această seară și să ne vedem cu bine! Aștept cât mai mulți radio-ascultători România Muzical la concertele pe care le voi susține în următoarele săptămâni!
Așa să fie!