Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: miercuri, 18 Mai 2022 , ora 12.29

În contextual unei aniversări semnificative, un sfert de secol, Radio România Muzical vă oferă câteva surprize, aș spune, de proporții - interviuri cu mari personalități care au marcat cu prezența lor spațiile noastre de emisie și ne-au dăruit și nouă, prin învecinare, o dimensiune a excelenței, noi, în calitate de martori și de promotori ai veștilor bune. Am bucuria să o prezint în acest context pe Luiza Borac - tot la Hanovra, mereu în fața pianului, nu doar o mare interpretă, prezență rafinată, recunoscută la nivel internațional cu apariții pe trei continente, ci și o voce puternică, cercetătoare pe linia muzicologiei, gânditor, mentor, făuritor de vise.


După această imobilitate, după acești doi ani pandemici cred că se simte nevoia unei intensificări, a unei reveniri în tumultul acțiunii în carieră, cu cei apropiați, chiar și pe undele radiofonice, nu-i așa?

Sigur, așa este și mulțumesc din suflet postului Radio România Muzical pentru că este mereu alături și transmite atât de frumos, evenimente muzicale. Eu ascult cât pot de des și este o parte din lumea mea sufletească foarte importantă.


Într-adevăr, Radio România Muzical este onorat să-ți prezinte de-a lungul anilor, momentele de vârf ale carierei, concertele importante, fie susținute pe scenele noastre, fie din transmisiile internaționale sau din Festivalul Internațional "George Enescu", aparițiile discografice, de asemenea, proiectele. Cum percepi colaborarea ta cu acest post de radio?

În primul rând vreau să mulțumesc că, odată cu acest prilej, cu această frumoasă aniversare sunt inclusă în seria interviurilor dumneavoastră. Radio România Muzical mi-a fost alături în toate momentele relevante și mulțumesc pentru loialitate și pentru profesionalismul cu care a transmis pe post, evenimente muzicale pe care le-ați menționat, concerte și înregistrări, evenimente care m-au reprezentat.


Ne dorim desigur, o focalizare asupra acestor momente deosebite, cum ar fi, recitalul anului 2017 organizat de postul nostru, cu ocazia împlinirii a 20 de ani, la Muzeul Național Cotroceni. S-au numit atunci "Serile Radio România Muzical 20". Cum păstrezi în memorie acel eveniment?

Acel recital a avut o rezonanță emoțională deosebită pentru mine. A fost vorba despre o dublă aniversare, împlinirea a 20 de ani - Radio România Muzical și aniversarea a 100 de ani de la nașterea marelui pianist și compozito, Dinu Lipatti. Recitalul acela de la Palatul Cotroceni a făcut parte dintr-un turneu mai lung, de aproximativ 30 de concerte pe care le-am susținut în Germania, România, Italia și Elveția, iar concertul de la Palatul Cotrocei a fost un moment de mare bucurie, atât muzicală, cât și personală. În public s-au aflat personalități ale lumii culturale românești. S-au aflat, atât echipa Radio România Muzical, cât și părinții mei, pe care nu i-am văzut așa de des în ultimii ani. De aceea, familia era completă și a fost un moment unic.


Există în arhiva noastră câteva emisiuni care te reprezintă, "Poveștile de succes ale muzicii", "Întâlnire cu capodopera", "Dincolo de culise", "Music box". Chiar dacă ar trebui să ne întoarcem cu ani în urmă, au rămas unele amintiri sau impresii legate de aceste prezențe ale tale pe calea undelor?

Da, sigur. De aceea este acest post de radio atât de important, pentru că păstrează aceste momente deosebite. Este o punte între artă, artiști și public. Când eram elevă și auzeam concertele mele la radio mă simțeam - și în continuare este aceeași situație, mă simt foarte aproape de ascultători și foarte încurajată. Îmi amintesc că pe calea undelor am avut primele inspirații muzicale. De exemplu, prima dată când am ascultat Concertul pentru pian și orchestră de Grieg a fost la radio, în interpretarea marelui nostru pianist, Valentin Gheorghiu. Această interpretare mi-a rămas adânc întipărită în minte și a fost o sursă de inspirație pentru propriile interpretări. Toate aceste emisiuni au fost legate de anumite momente și mulțumesc celor care m-au intervievat cu mare răbdare și care au evocat aceste momente importante legate de apariții discografice sau de concerte.


Într-adevăr, suntem profund recunoscători pentru rolul pe care îl ai în promovarea culturii muzicale românești la nivel internațional. Ești prima pianistă din istoria înregistrărilor pe disc care a realizat integralele lucrărilor pentru pian ale triadei George Enescu - Constantin Silvestri - Dinu Lipatti, dincolo de repertoriul uriaș pe care îl stăpânești. Fiecare apariție discografică, desigur a primit elogii din partea criticii de specialitate, mari premii. Amintesc BBC Music Award pentru integrala Enescu, nominalizările la Premiile ICMA și Opus Classic. Fiecare nou album s-a regăsit, cum este și firesc și în programele noastre pentru publicul din România. Ecourile acestui demers al tău au fost mai puternice din partea românească sau au predominat cele la nivel internațional?

Muzica românească și în special a compozitorilor pe care i-ați enumerat, face parte din patrimoniul universal și pentru mine are o valoare extraordinară, începând cu Enescu și continuând cu Lipatti și Silvestri. Lucrul la acest repertoriu, pentru mine a fost foarte important, atât repertorial, cât și pianistic. De aceea, m-am bucurat foarte mult pentru ecourile pe plan internațional, dar și în țară și în acest context, Radio România Muzical a făcut atât de mult pentru a face cunoscute aceste demersuri ale mele și îi mulțumesc și cu acest prilej.


Amintesc și apariția ta în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile" din 8 mai 2019, chiar de ziua ta de naștere, când i-ai oferit un interviu colegului nostru Gabriel Marica. Subiectul a fost prezentarea în premieră a Concertului pentru pian și orchestră de George Enescu, alături de Orchestra Națională Radio, un mare eveniment. Ce amintiri păstrezi în acest sens?

Bineînțeles, plină de emoție, pentru că după mulți ani de pasiune enesciană, după integrala enesciană, integrala lucrărilor pentru pian, am avut astfel ocazia să înregistrez acest Concert pentru pian și orchestră, concert neterminat, recent descoperit, alături de minunata Orchestră Națională Radio și a fost un moment deosebit care a coincis cu data de 8 mai și evocarea dumneavoastră îmi oferă prilejul de a spune că și în acest an, aproximativ la aceeași dată, data oficială este 6 mai 2022, va fi lansat oficial de firma Hänssler următorul meu album, un dublu disc cu Concertele pentru pian și orchestră de Grieg și de Enescu, alături de alte lucrări pentru pian solo. Deci, din nou, Concertul de Enescu, dar o altă versiune, alături de Orchestra Națională Radio, dar de data aceasta sub conducerea dirijorului Nicolae Moldoveanu.


Talentul este un miracol, transformă o realitate anostă în ceva mult mai înalt, face bine celor din jur, nu doar persoanei care îl posedă. Observ că ai extins această aureolă a talentului împlinit și în sfera socialului. Ești implicată în nenumărate proiecte umanitare. Ai fost numită în publicația "Fanfare" din Statele Unite ale Americii, citez:
"o forță socială, cu o viziune care vindecă". Un post de radio este o bună unealtă pentru a-ți face cunoscute proiectele și în această direcție. Poți să detaliezi puțin?

Sunt convinsă că muzicienii au posibilitatea, prin muzica lor de a se implica în cât mai multe proiecte umanitare și de-a lungul anilor am avut șansa de a întâlni oameni deosebiți și foarte generoși cu care am putut să colaborez în concerte de caritate în Anglia, în Austria, în Germania și datorită acestor colaborări cu totul speciale, cu oameni deosebiți am putut să realizăm astfel de proiecte.


Ceva în mod special, mai ales în această perioadă pe care o traversăm?

Întotdeauna sunt noi și noi proiecte. Pentru că interviul are loc în această zi de martie, pot spune că din concertele mele susținute în această lună din biletele de intrare au fost donate o mare parte pentru Societatea "Medici fără frontieră", pentru a ajuta în situația actuală din Ucraina.


Dacă acest interviu ar fi secondat de muzică, ce ai alege? Sau să întreb altfel, dacă ar fi să faci un cadou ascultătorilor noștri, care ar fi acesta?

Cred că, după cum ați spus, este o perioadă atât de dificilă și după acești ani grei de pandemie, cred că ne bucurăm cu toții de venirea primăverii și de aceea cred că s-ar potrivi o lucrare care mie îmi este deosebit de dragă. Este vorba despre "Frühlingsglaube" - "Speranța primăverii" de Schubert-Liszt.


O recomandare pe care ai adresa-o tot ascultătorilor noștri din vasta ta experiență muzicală. O carte care te-a marcat în ultimul timp, un eveniment?

Da, un eveniment se leagă tot de George Enescu, pentru că în acest an am privilegiul de a mi se publica trei discuri, dar mă aflu încă sub influența primei apariții discografice din acest an. Este vorba despre un disc care a fost prezentat de doamna Cristina Comandașu, în cadrul rubricii "Discurile anului 2022". De asemenea este o înregistrare în premieră mondială a unei lucrări foarte frumoase, Fantezia pentru pian și orchestră de George Enescu, pe care am înregistrat-o alături de Orchestra Radiodiziunii din Hanovra și Peter Ruzicka, un dirijor foarte cunoscut publicului român din aparițiile sale în Festivalul George Enescu, un mare promotor al muzicii enesciene la nivel internațional. Eu ascult cât pot de des și transmisia este atât de clară și mă bucur foarte mult că se poate asculta peste tot în lume Radio România Muzical. Îi doresc în acest moment aniversar să-și păstreze energia de a dărui în continuare ascultătorilor, cât mai multe ore de bucurie, cât mai multe emisiuni muzicale minunate, iar pentru mine va fi întotdeauna o mare onoare și plăcere să colaborez cu Radio România Muzical.

Interviu realizat de Marina Nedelcu