Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma, inițiatorul Festivalului „CellEAST”

Publicat: luni, 9 Mai 2022 , ora 16.05

Luni, 9 mai, pe scena Ateneului Român, ca parte a Festivalului CellEast are loc un concert susținut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Noam Zur, ce îi va avea drept protagoniști pe violonceliștii Mircea Marian, Răzvan Suma și Ștefan Cazacu. Mai multe detalii despre CellEast și despre concertul din această seară aflăm de la Răzvan Suma, inițiatorul acestui festival.

Aș vrea să vorbim puțin despre inițiativa numită CellEAST. Ce presupune acest proiect?

„CellEAST” este primul festival de violoncele vreodată întâmplat în România. Spun asta pentru că în România s-au mai făcut evenimente violoncelistice; am cântat deja două concerte de câte o sută de violoncele pe scena Ateneului, dar acesta este un concept care există aproape în toată lumea. Eu am fost invitat la șase festivaluri de violoncel în Europa, apoi în America... chiar și în Vietnam există o inițiativă de genul acesta. În Germania există vreo 4-5 festivaluri care sunt dedicate acestui minunat instrument - violoncelul.

Aș vrea să vorbesc puțin despre conceptul general. Este vorba despre 12 violonceliști, care nu numai că apar pe importante scene bucureștene, ci este vorba de partea educațională, care este foarte, foarte importantă. Se numește „Future Cellist” și are două componente: „Mini Cellos”, care este o parte dedicată copiilor, violonceliștilor foarte tineri (nu începători, pentru că mi-e frică să vorbesc despre acest termen de „începător”, ci copiilor până prin clasa a IV-a); apoi există acest „Future Cellist”, unde sunt invitați 9 profesori. La secțiunea mică, de Mini Cellos, sunt 3 profesoare - Ani Marie Paladi, Ella Bokor din România și, din Bulgaria, Teodora Atanasova. La „Future Cellist” sunt 9 profesori: Marin Cazacu - care este și inițiator alături de mine al acestui proiect, Ștefan Cazacu, iar străini... Denis Severin, Valentin Răduțiu, Atanas Krastev, Dragan Georgevici; și românii... subsemnatul Răzvan Suma și Mircea Marian.

Cursanții sunt de vârste diferite și din zone diferite. Pot să enumăr câteva țări - Germania, Bulgaria, Serbia, Armenia, Kazahstan, Franța și, bineînțeles, Ucraina. Ucrainenii au parte de burse oferite de Festivalul CellEAST pentru a ajuta acest popor.

La Ateneul Român, pe data de 5 și pe data de 6 mai, au avut loc concertele extraordinare ale lui Andrei Ioniță, Denis Severin și Valentin Răduțiu, care au cântat extraordinar în ambele seri! Momente absolut sublime! Și pentru mine, ca violoncelist, pot să spun că am învățat foarte mult nu numai de la fiecare din invitații Festivalului „CellEAST”, dar am învățat foarte, foarte mult - ceea ce fac și la Universitatea de Muzică din București - și de la studenți.


Luni, 9 mai, veți susține un concert pe scena Ateneului Român. Cât de atractivă considerați această alăturare dintre Robert Schumann, Dan Dediu și Friedrich Gulda?

Violoncelul este filonul principal al acestui concert. Mă bucur foarte tare că avem un reprezentant al școlii componistice românești - pe foarte vestitul, cunoscutul și extraordinarul Dan Dediu, un prieten foarte bun al tuturor violonceliștilor. A scris foarte mult pentru violoncel și cred că va mai scrie pentru că își va da seama de potențialul de promovare, pentru că noi chiar ne ocupăm să promovăm acest instrument și încercăm să atragem cât mai mulți tineri. Mircea Marian este un violoncelist extraordinar care a mai cântat acest concert în Germania și, cu siguranță, va fi o colaborare între Orchestra Română de Tineret, Noam Zur ca și dirijor și Mircea Marian.

Eu voi cânta iubitul meu Concert de Schumann, pe care l-am și imprimat cu Orchestra Națională Radio și dirijorul Cristian Oroșanu. Pentru mine, acest concert este o capodoperă, unul dintre cele mai sensibile, cele mai complexe, cele mai fantastice lucrări scrise vreodată pentru violoncel.

Seara va fi terminată apoteotic de Ștefan Cazacu, care va cânta un concert... mulți îl consideră neserios, să-i spunem așa. Este o combinație de jazz, muzică de fanfară... publicului o să-i vină să danseze, pur și simplu, pe această muzică scrisă de Friedrich Gulda. Trebuie menționat că acest concert este amplificat, adică ne apropiem puțin de muzica comercială, muzica rock, iar Ștefan are un caracter care va fi cel mai potrivit pentru acest concert dintre toți violonceliștii invitați la CellEAST Festival.

Interviu realizat de Petre Fugaciu