Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, despre Turneul național de Paște al ansamblului

Publicat: marți, 12 Aprilie 2022 , ora 10.58

Domnule Pantelimon, anul acesta Corul Național de Cameră Madrigal Marin Constantin susține un turneu național de concerte cu ocazia sărbătorilor pascale. Muzicienii vor fi prezenți la Arad, Timișoara, Alba-Iulia și Cluj-Napoca, cu proiectul Săptămâna Patimilor. Ce anume v-a făcut să alegeți să părăsiți Bucureștiul, de data aceasta?

Este deja de câțiva ani o cerere foarte mare din partea fanilor Corului Național de Cameră Madrigal Marin Constantin din întreaga țară, așa încât, dacă sărbătoarea Crăciunului am făcut-o la finalul anului trecut exclusiv în București, anul acesta am hotărât ca pentru toți românii din țară care așteptau Madrigalul și care ne scriu foarte des, să facem un efort și să ducem un spectacol foarte frumos (o premieră a Corului Madrigal) în turneu și probabil în scurt să-l prezentăm și la București. Dar foarte important este ca Madrigalul și sufletul nostru să fie prezent peste tot în țară, cu energia spectacolului live, nu neapărat înregistrat.


Pentru că vorbiți despre un spectacol, ci nu despre un concert și știu că de Crăciun ați prezentat aici, la București, la Opera Națională, un spectacol în adevăratul sens al cuvântului (cu scenariu, decoruri, costume, invitați), aș fi vrut să vă întreb dacă și de data aceasta ați pregătit ceva asemănător pentru Săptămâna Patimilor?

Este o ieșire din conceptul concertului cu care Madrigalul, iată, de aproape 60 de ani, 59 anul acesta, i-a obișnuit pe cei din public și acest sincretism al artelor la care apelăm de fapt din ce în ce mai des, aduce puțin mai multă emoție. Introduce publicul mai ușor în contextul dat de tama spectacolului, de subiectele pe care le abordăm, de repertoriu, de muzică, de sunet și de text. Așadar încât da, alegerea aceasta, a transformării concertului într-un spectacol, este în continuare folosită și da, vor avea cei care vin la concertele Corului Madrigal, adusă pe scena lor, cetatea Ierusalimului și foarte multe surprize. N-o să vă destăinui multe dintre acestea, pentru ca să rămână bucuria și acest factor al surprinderii să rămână la el acasă. Dar da, am abordat și de data aceasta un scenariu care se bazează pe texte sfinte, pe texte biblice, și un repertoriu foarte, foarte bine ales de dirijoarea Corului Madrigal, Anna Ungureanu și de dirijorul secund Cezar Verlan. Piese selectate cu multă atenție și cu o încărcătură specifică Sărbătorilor Pascale și Săptămânii Patimilor, pe care o vom transmite și pe care o vom relata de fapt, în sensul muzical, cultural, artistic.


Care sunt provocările pe care le-ați întâlnit în organizarea acestui foarte amplu turneu?

Provocările ne plac, așa încât nu le-am considerat provocări și ne-am încadrat întreg conceptul în urma alegerii sălilor în care suntem prezenți. Singura provocare este comunicarea diferită în țară față de Capitală și de aceea încercăm să fim din ce în ce mai prezenți în mediile publice din aceste orașe în care mergem. La București ne e puțin mai simplu, fiind aproape zi de zi de tot ceea ce se întâmplă în piața publică, în ghilimele, aici, dar sunt sigur că vom reuși să facem această legătură între comunicarea noastră de aici, din Capitală, și orașele în care mergem, astfel încât publicul să afle despre concertele noastre și să vină în sala de spectacol pentru a se bucura, pentru a se încărca, pentru a trece puțin prin interpretarea noastră a mesajului Săptămânii Patimilor.


O ocazie bună să reînnodați și legăturile cu câteva dintre orașele importante din România, pentru că turneul se va desfășura nu doar în instituții muzicale. Iată, la Arad va fi la Filarmonică, la Timișoara, la Teatrul Național, la Alba-Iulia la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar la Cluj-Napoca la Teatrul Maghiar de Stat.

Ne bucurăm aici de susținerea unei echipei tehnice pe care o avem la Corul Madrigal, o echipă foarte, foarte performantă, care a reușit să găsească numitorul comun în toate aceste instituții, chiar dacă unele dintre ele sunt de concerte, altele de spectacole. Echipa noastră tehnică a reușit să găsească numitorul comun și utilitatea în fiecare din aceste spații a scenografiei pe care noi o vom propune. Raționamentul pentru care am ales aceste orașe este efectiv geografic, pentru că ne permitem ca în fiecare zi să avem un alt concert și a trebuit ca orașele în care mergem în turneu să fie aproape unul de celălalt, astfel încât și montarea decorurilor și a scenelor tehnice (care înseamnă două tiruri ce pleacă de la București pentru a prezenta această Săptămână a Patimilor) să poată fi ușor de pregătit în fiecare din orașe.


Pare că va fi un tur de forță pentru toată lumea - atât pentru artiști, cât și pentru echipă. Mult succes!

Vă așteptăm cu drag la Săptămâna Patimilor. Chiar dacă nu o să ajungeți la spectacol, o să ne urmăriți în mediile online, pentru că în ziua de Paști vom difuza și spectacolul.


Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu