Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Violistul Răzvan Popovici, directorul turneelor SoNoRo Conac invitat la Perpetuum Mobile
Invitatul meu din această seară este violistul Răzvan Popovici care, pe lângă cariera sa artistică, și-a legat numele de o adevărată platformă culturală cu diverse, interesante și, nu de puține ori, nonconformiste proiecte - toate sub titlul SoNoRo. Mulțumesc pentru prezența prin telefon!
Mulțumesc pentru invitație! Bună seara!
Răzvan Popovici, să facem o scurtă istorie! De când există SoNoRo?
Există de 17 ani. Atunci am pus prima piatră de temelie la baza festivalului. După care, așa cum ați spus, l-am dezvoltat încet, încet. A devenit din ce în ce mai amplu, mai stufos, mai complex, mai divers și, uitați, cred că astăzi vom vorbi în primul rând despre ediția aniversară, nr. 10, a Turneelor SoNoRo Conac, nu?
Corect! Care poartă un titlu interesant și vreau să știu de ce? "La Grande Bellezza".
Evident, publicul nostru și-a dat seama că poate "grande bellezza" este un mic apropo al acelui celebru film italian care a făcut furori acum ceva timp, în care se vorbea despre decadența societății de la Roma, societății aristocratice... în fine, asta este o paralelă pe care poate doar cei care cunosc filmul ar simți-o. Motivul pentru care am intitulat "La grande bellezza" acest turneu este că ceea ce am făcut în acești 9 ani, până a ajunge la această a 10-a ediție a turneelor SoNoRo Conac, a fost un omagiu adus cu siguranță frumuseții arhitecturale a României. Am descoperit în acești ani peste 100 de clădiri de patrimoniu extraordinare, majoritatea într-o stare bună, foarte bună sau excepțional restaurate, altele - într-o stare un pic mai tristă, uitate de soartă... dar, la un loc, cred că frumusețea acestui patrimoniu extraordinar pe care îl are România a fost centrul turneelor SoNoRo Conac. Iar prin muzica noastră, prin muzica clasică și prin atât de multe capodopere pe care le-am cântat în aceste concerte, muzică prin care am reușit să umplem spațiile cu vibrație, cu frumusețe au contribuit cu siguranță la inspirația pentru titlul acestei ediții aniversare - La grande bellezza.
Cine sunt protagoniștii acestei ediții aniversare?
Avem foarte mulți artiști invitați. Pentru că SoNoRo Conac va începe în două zile, sâmbătă, la Teatrul Thalia din Sibiu, voi enumera pe primii din aceste prime 7-8 concerte pe care le facem în luna aprilie. Voi începe cu violonistul Erik Schumann, binecunoscut publicului din România; el este unul dintre cei mai apreciați violoniști ai Germaniei cu toate că tatăl este de origine română iar mama lui este japoneză, dar el "joacă" pentru Germania. De când vine la SoNoRo, evident că a început să-și amelioreze un pic și limba română pe care, din păcate, nu a învățat-o - vorbește perfect doar japoneză - dar mă strădui să-l readuc spre rădăcinile din Banat. Apoi, îl avem pe violoncelistul ruso-american Boris Andrianov, care este unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai momentului. Ca pianiști, îi avem pe Freddy Kempf - numele cred că va face iubitorii interpretărilor legentare de pian ale lui Wilhelm Kempff să tresară; este o rudă îndepărtată a lui, însă este un pianist cu o carieră de sine stătătoare provenind din Londra, din părinți englezi și asiatici - premiat al marilor concursuri, printre care și Ceaikovski, cu o carieră extraordinară ca solist și muzician de cameră. Sunt foarte bucuros că va interpreta pentru prima dată pe scenele SoNoRo. Iar, în afară de mine, care voi cânta părțile de violă, îl vom mai avea pe Jose Gallardo, marele pianist argentinian, care va concerta în partea a doua a concertelor din luna aprilie, evident și în concertul de la Ateneul Român din 18 aprilie.
În luna aprilie, poți să ne spui unde poposește SoNoRo Conac?
Pornim în trei zile, sâmbătă, la Sala Thalia din Sibiu și terminăm pe 18 aprilie la Ateneul Român. Între acestea, avem pe listă splendida sală a UBB-ului, Auditorium Maximum, din Cluj; vom reveni în extraordinarul Palat al Culturii din Târgu Mureș; plecăm mai departe la Filarmonica din Oradea. Am ales cu mare bucurie pentru prima dată Palatul Cultural din Arad, care este proaspăt și extraordinar restaurat. În Timișoara, am ales Muzeul de Artă. Și ne bucurăm foarte mult, fiind ediție aniversară, să includem și clădirea Ateneului Român, probabil cea mai renumită din România.
Acum tu ești la Berlin. Te pregătești să urci pe scenă, nu-i așa?
Da, mai sunt două ore. Venisem pentru câteva zile de vacanță, să petrec aici cu soția mea și cu prietenii, dar am primit un telefon exact în seara dinainte de a ajunge aici de la Elena Bașkirova și Mihaela Martin. M-au sunat și m-au întrebat dacă nu aș putea să înlocuiesc pe Gérard Caussé, un mare violist francez care este bolnav. Astfel încât, iau parte la două concerte de azi și mâine, ultimele două concerte ale Festivalului Intonation, care este, de fapt, o dependință a marelui Festival de Muzică de Cameră din Ierusalim, pe care Elena Bașkirova l-a creat acum 10 ani, deci este tot o mică ediție aniversară. Astfel încât... nu mai e nimic din vacanță, dar e o mare bucurie să iau parte alături de artiști atât de extraordinari...
Ai fost pe 6 martie pe scena Sălii Radio într-un proiect realizat în colaborare cu Radio România Muzical. Pentru violistul Răzvan Popovici ce mai urmează în viitor? Planificat, nu așa...
Săptămâna viitoare voi avea plăcerea - de fapt, în mijlocul Turneuui SoNoRo Conca - să cânt Sonata Arpeggione a lui Franz Schubert cu Filarmonica din Oradea. După care, spre sfârșitul lunii urmează mai multe concerte de muzică de cameră în Olanda, Belgia și Germania. O săptămână de predat la Conservatorul Regal din Antwerp și ne apropiem încet, încet de mijlocul lunii mai, când începe primul festival pe care l-am creat acum 19 ani, în Bavaria, sudul Germaniei.
Răzvan Popovici, așadar pe 9 aprilie începe SoNoRo Conac - La grande bellezza se numește această ediție aniversară. Îți mulțumesc pentru prezență, îți urez succes și te așteptăm aici, la Radio România Muzical, să vorbim despre succesul ediției a X-a SoNoRo Conac.
Să sperăm! Cred că îmi doresc ca titlul și programul să aducă cât mai mulți oameni la concertele noastre. Mulțumesc foarte mult pentru invitație!