Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii din Sibiu

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2022 , ora 9.18

Joi, 7 aprilie, la Filarmonica din Sibiu are loc un concert sub titlul We can sail without the wind, un eveniment al cărui protagoniști vor fi manageri ai instituțiilor muzicale din România. Despre acest proiect aflăm mai multe de la Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii din Sibiu.

Pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre această inițiativă de a reuni managerii instituțiilor muzicale din România. Cum au primit ideea?

Să vă spun sincer, totul a plecat de la o idee a lui Florin Estefan, unde trebuia să avem un concert împreună, pe un concept foarte frumos pe care l-a propus Filarmonicii din Sibiu, un concert pe care, de altfel, l-am văzut la Cluj. Și dându-mi seama că eram doi manageri pe scenă în ipostaza de artiști, apoi împreună ne-am sfătuit și am amplificat conceptul inițial cu care venise Estefan, dar într-o direcție în care, pe de-o parte, ne punem această întrebare: în cazul în care în România, instituțiile muzicale au manageri care, prin legislație au obligația de a avea studii de specialitate, atunci, managerul, o dată ce ajunge în funcție își păstrează și vocația, meseria sau rămâne doar manager? Funcția durează o vreme. Așadar, presupunem că nu sacrificăm niște oameni, complet după un număr de ani, să nu-și mai poată exercita propriul job. Și suntem pe de-o parte în această cuspidă în care ne întrebăm care este proporția cea mai corectă între artist și manager, pe de-o parte. Pe de altă parte, acest concept, acest titlu We Can Sail Without the Wind ne vorbește despre situația în care se află în momentul acesta instituțiile culturale din România, nu numai instituțiile muzicale, dar noi vorbim despre cele muzicale, cele la care ne pricepem mai bine sau mai degrabă cântăm despre ele. În toată activitatea noastră se știe, în zona mediul cultural, ne trezim de multe ori fără resurse: fără resurse umane, fără resurse financiare sau fără tot soiul de alte resurse și această navigare fără vânt, de fapt este metaforic, simbolul acestor probleme pe care le întâmpinăm destul de des și pe care, de asemenea, la fel de des reușim să le depășim, nu știu cum, putem să ne imaginăm foarte multe ipostaze, de la a da cu mâinile prin ape sau a spera la un val prielnic, până la, desigur, a negocia niște contracte cu parteneri și a găsi tot felul de soluții atipice pentru problemele pe care le are fiecare. Deci toate aceste mici probleme se adună într-un concept de concert pe 7 aprilie, la ora 19:00, în sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, ca a doua zi dimineață să fie o întâlnire restrânsă, nu doar cu managerii care au acceptat să fie pe scena filarmonicii noastre, ci cu toți ceilalți manageri ai instituțiilor muzicale din România.


Ce ne puteți spune despre programul serii de joi? Ce veți cânta?

Începem concertul cu titlu We Can Sail Without the Wind, o melodie norvegiană, cântată de surprinzătorul solist Andras Demeter, care nu este nici actor, nici secretar de stat, este acordeonist, la începutul concertului nostru, urmată apoi de concertul de Mendelssohn, Concertul 1 de pian, pianistul Dragoș Dumitriu, managerul Filarmonicii din Brașov, ne încântă, apoi un concert pentru două fagoturi de Dieter, două fagoturi și orchestră, cântat de Pavel Ionescu, fostul manager al Filarmonicii din Bacău, împreună cu un fagotist delegat de actualul manager. Urmează trei voci care cântă Bizet, Donizetti, Mozart: Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române din Cluj, Adrian Fermeșan, managerul Operei din Iași și Gyorgi Levente, managerul Filarmonicii din Târgu-Mureș. În orchestră avem pe Emőke Kovács, pe post de concert maestru, managerul Filarmonicii din Satu-Mare și la timpan desigur pe Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii Banatul din Timișoara, iar un invitat foarte iubit de noi este de asemenea maestrul Marin Cazacu, managerul Tinerimii Române din București. Maestrul Cazacu va cânta o arie din Evgheni Oneghin. Toți vor prezenta această latură artistică, cu care mulți ne-au obișnuit, de data asta, în balanță cu cea managerială de a doua zi.


Interviu realizat de Petre Fugaciu