Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitorul Dan Dediu

Publicat: luni, 4 Aprilie 2022 , ora 12.09

Muzică pe pâine – despre frumusețea muzicii clasice este titlul proiectului propus de Asociația Culturală Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM, care se desfășoară la Palatul Suțu din București începând cu 5 aprilie 2022. Printre muzicienii invitați se numără Costin Soare, Verona Maier, Diana Moș, Cristian Lupeș și Steffen Schlandt. Vor fi opt conferințe, dintre acestea prima și ultima fiind susținute de compozitorul Dan Dediu.

În 5 aprilie se deschide seria de conferințe Muzică pe pâine. Cum ascultăm muzica clasică și cum o comentăm? este tema primei seri. Ce vor afla cei prezenți la acest concert-conferință?

Sigur că este un prim pas în a intra, în cunoștință de cauză, în ceea ce se poate numi tradiția ascultării atente. Adică, să ne punem întrebarea atunci când auzim muzică, cum o ascultăm, la ce anume ar trebui să fim atenți. Voi vorbi despre necesitatea audițiilor repetate și, eventual, chiar de notații succesive ale elementelor importante. De asemenea, despre criterii ce trebuie avute în vedere, recunoașterea instrumentelor, a combinațiilor instrumentale, a genului, formei, limbajul, caracterul, teme, motive, modulații, tipuri de acompaniament ș.a.m.d. Sigur că n-o să pot îngrămădi într-o singură conferință-concert atâtea informații, dar sper că prin exemplificări voi putea face un prim pas prin care să reușim să intrăm mai în detaliu în traseul muzical și, mai ales, al muzicii clasice... pentru că asta mă interesează pe mine, domeniul de după 4 minute cu care suntem obișnuiți din muzica pop.


Așa cum spuneați, prelegerile presupun și o parte muzicală. Ne puteți spune ce ați selectat pentru seara de 5 aprilie, astfel încât să oglindească partea teoretică?

Sunt mai multe exemple pe care o să le fac. Voi avea exemple din Mozart, din Beethoven, din muzica romantică - Chopin, Schumann, Brahms și până chiar ajungem la Stravinski, la Messiaen și chiar la compozitori români.


Sursele de inspirație și imaginarul muzicii clasice este titlul celei de-a doua conferințe pe care dumneavoastră o susțineți în luna noiembrie și care încheie, de fapt, seria Muzică pe pâine. Ce vă propuneți să punctați în cadrul acestei prelegeri?

Aș dori să realizez un periplu prin diversele surse de inspirație ale muzicii clasice; de la sursele naturale, la cele culturale. De asemenea, voi intra un pic mai în amănunt și voi face distincția între ceea ce numim noi muzică absolută și muzică programatică, muzică ce are la bază un program extra-muzical care poate fi un text, o pictură, o poezie sau altceva, chiar și un film. Și-apoi, voi vorbi despre inspirația care vine din științele exacte bunăoară în modernitate. Prin exemplificări diverse și, sper eu, cât se poate de incitante.


La final, aș vrea să vă întreb cum ați primit dumneavoastră invitația de a participa în cadrul acestei serii de conferințe Muzică pe pâine?

Pur și simplu am fost întrebat de Costin Soare - cel care organizează și pe care-l știu de foarte multă vreme că este un destoinic organizator de evenimente muzicale, chitarist dăruit, un profesor foarte bun - și-atunci am avut încredere în flerul său și în ideea sa de a aduce mai aproape și de a încerca să explicăm muzica clasică și tradiția muzicii clasice unui public meloman doritor să intre mai în profunzimea sensului muzical.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu