Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristina Uruc - Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile

Publicat: joi, 17 Martie 2022 , ora 10.11

ARTEXIM, organizatorul Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, are un nou director. Conform Ordinului de Ministru nr. 168/03.03.2022, Cristina Uruc va exercita temporar, prin detașare, funcția contractuală de conducere pentru o perioadă de maximum șase luni. Despre revenirea la ARTEXIM și despre Concursul Internațional "George Enescu" a vorbit miercuri, 17 martie 2022, în cadrul emisiunii Perpetuum mobile, realizată de Lucian Haralambie.


În studioul Radio România Muzical, Cristina Uruc - director Artexim, organizatorul Concursului și Festivalului Internațional "George Enescu". Bun găsit, Cristina!

Bună seara, Lucian! Mulțumesc frumos pentru invitație! Salut și ascultătorii emisiunii tale!


Cristina, felicitări! Ești, așadar, noul director Artexim. Ți-ai început cariera în lumea organizării de concerte și evenimente culturale în 2007, la Artexim. În acest context, cum ai primit această numire?

Mulțumesc. Sunt foarte onorată să primesc această misiune din partea conducerii Ministerului Culturii. Revenirea la Artexim este una dintre cele mai mari provocări din cariera mea și pornesc pe acest drum cu foarte mare bucurie și emoție, alături de maestrul Cristian Măcelaru - directorul artistic al Concursului și al Festivalului Internațional "George Enescu", alături de echipa Artexim și alături, și cu sprijinul și îndrumarea domnului Mihai Constantinescu.


Ocupi această poziție începând din data de 4 martie. Chiar vorbeam, înainte de a intra în direct, ai venit direct de la Filarmonica din Sibiu, acolo unde ai lucrat în ultima perioadă. Concursul Internațional "George Enescu" este principala preocupare. Ai spus asta chiar la preluarea acestui mandat de 6 luni. Înscrierile sunt deschise până în 15 aprilie. Cum va arăta ediția din 2022 a Concursului Internațional "George Enescu"?

Ediția din 2022 se va desfășura în două etape. Prima etapă, online, între 1 și 20 mai vor ave loc jurizările și, pentru prima dată în istoria concursului, cei care vor trece de etapa online a concursului de pian, violoncel și vioară, vor trece direct în semifinalele și finalele care vor avea loc la București, între 4 și 18 septembrie. Pe 4 septembrie, se va deschide cu un concert susținut de câștigătorii ediției trecute acompaniați de Filarmonica "George Enescu" din București, dirijați de maestrul Peter Ruzicka. Pregătim și patru recitaluri ale membrilor juriilor și ne dorim foarte mult să subliniem importanța competiției prin toate evenimentele pe care le vom organiza în septembrie.


Înțeleg că a fost emis și un comunicat oficial astăzi?

Astăzi a fost emis un comunicat oficial în care avem și o surpriză pentru cei care se vor înscrie la concurs. O agenție foarte importantă de impresariat artistic, Askonas Holt, a hotărât să ofere mentorship și consiliere artistică gratuită pe o perioadă de în an celor trei câștigători de la secțiunile violoncel, vioară și pian. Așa că sperăm să avem cât mai mulți înscriși, să fie o competiție faină, frumoasă și de cel mai înalt nivel.


Mai multe informații, pe site-ul Festivalului Internațional "George Enescu". Pentru că ai vorbit de cei care se vor înscrie în Concursul Internațional "George Enescu" de anul acesta, în contextul reacțiilor din zona culturală privind războiul din Ucraina, muzicienilor ruși li s-a interzis participarea la două concursuri internaționale de pian - cel de la Dublin și Honens Piano Competition, care se desfășoară în Canada. Ați avut în vedere, în vreun moment, o astfel de decizie?

Suntem cu toții foarte îngrijorați în general de contextul delicat în care ne aflăm în această parte a Europei și aș include aici mai ales preocuparea noastră pentru situația artiștilor, a oamenilor de cultură și a muzicienilor. Concursul Internațional "George Enescu" salută direcția pe care Federația mondială a concursurilor internaționale de muzică a luat-o, ai cărei membri suntem. Nu putem și nu vom judeca un potențial candidat ca fiind reprezentantul unei ideologii, doar pentru că face parte dintr-o naționalitate sau alta. În istoricul concursului au fost numeroși candidați de mare valoare, participanți la cele patru secțiuni - pian, vioară, violoncel și compoziție - reprezentând atât Rusia, cât și Ucraina, cât orice altă naționalitate din lume și vom continua să păstrăm deschisă posibilitatea de înscriere a tuturor muzicienilor interesați de Concursul "Enescu", indiferent de naționalitatea lor.


Așadar, înscrieri deschise încă o lună de-acum încolo, 15 aprilie - data limită. Am și o întrebare legată de fostul director al Artexim. Ce rol va avea Mihai Constantinescu în noua echipă?

Her Director, așa ne plăcea nouă să spunem, cei din garda veche...


Omul pe care-l găseam de fiecare dată în spatele scenei la Festivalul Internațional "George Enescu".

Domnul Mihai Constantinescu are și va avea un rol foarte important în echipa formată de directorul artistic Cristian Măcelaru și staff-ul Artexim coordonat de mine. Să-l avem alături în calitate de consilier pe aspecte artistice și logistice atât pentru concurs, cât și pentru festival este un câștig și o oportunitate cu care nu multe organizații și festivaluri se pot mândri.


O echipă în care, așa cum spuneai, Cristian Măcelaru va fi directorul artistic. Ați vorbit deja despre ediția din 2023 a Festivalului Internațional "George Enescu"? Ați stabilit ceva? ... dacă ne și poți spune, bineînțeles.

Cu maestrul Cristian Măcelaru suntem într-un dialog permanent, care momentan se axează cu precădere pe aspectele organizatorice și artistice ale Concursului Internațional "George Enescu". Festivalul a reușit performanța de a fi cel mai mare festival de profil la nivel internațional în 2021, ceea ce obligă întreaga echipă să se dedica trup și suflet cel puțin menținerii standardului artistic și organizatoric cu care întreaga lume s-a obișnuit. Dar până când vom dezvălui informații cu privire la artiștii și orchestrele invitate în festival, vă invit să urmăriți pe 20 martie Suita nr.2 "Daphis și Chloe" de Ravel în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, pe web site-ul festivalului și rețele de socializare, pentru că ne dorim astfel să celebrăm Ziua Internațională a Francofoniei. Maestrul Cristian Măcelaru este directorul artistic al unui festival în România și este și director artistic la (...). Deci, ce ocazie mai bună de a sărbători Ziua Francofoniei, Festivalul Enescu și România astfel.


Cristina Uruc, așteptăm ediția din 2022 a Concursului Internațional "George Enescu". Rămâne de pe-acum o invitație să vorbim și-atunci, să vedem exact, ca de fiecare dată, ce oameni s-au înscris, care sunt etapele, ce urmează a se întâmpla din aprilie, mai și în septembrie, așa cum spuneai. Eu îți mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile și îți urez mult succes.

Cu mare drag. Eu mulțumesc foarte mult!