Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu percuționista Sara Gheorghe

Publicat: miercuri, 16 Martie 2022 , ora 10.15

În prezent studentă la Academia de Muzică și Arte din Viena, percuționista Sara Gheorghe se numără printre finaliștii ediției din 2021 a competiției pentru Bursa Moștenitorii României Muzicale”; un proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera. Tinerei muziciene i s-a oferit oportunitatea de a susține două concerte – unul alături de Orchestra Filarmonicii din Brașov și altul în compania Orchestrei de Cameră Radio.

Despre aceste două concerte aflăm mai multe detalii de la percuționista Sara Gheorghe :

Joi, 17 martie, te vei afla pe scena Filarmonicii din Brașov, unde vei fi acompaniată de orchestra instituției, dirijor fiind croatul Andrej Vesel. Este primul concert pe care-l vei susține în calitate de câștigătoare a unui premiu special la Concursul "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în anul 2021. Iar în 23 martie vei evolua în compania Orchestrei de Cameră Radio în cadrul unui concert ce va avea loc pe scena Sălii Radio, cu dirijorul Radu Popa la conducere; un eveniment din seria celor care vor marca 25 de ani de la înființarea postului Radio România Muzical. În ambele ocazii, pe scenă vor urca și alți doi finaliști ai competiției - soprana Aida Pascu și pianistul Dominic Ilisz.

Sara Gheorghe, cât de importante sunt aceste concerte oferite în urma participării în competiție pentru evoluția ta profesională?

Pentru un muzician tânăr este o oportunitate imensă, pentru care sunt recunoscătoare. Sunt foarte bucuroasă pentru debutul meu în aceste două orașe. În București am mai cântat, dar doar cu Teatrul "Ioan Slavici" din Arad, la Festivalul Național de Teatru sau la olimpiadele naționale de interpretare muzicală. Deci, ca solist, în colaborare cu Orchestra de Cameră Radio, și la Brașov cu Filarmonica Brașov… este o mare, mare onoare. Mă bucur că datorită acestor ocazii voi colabora cu muzicieni de marcă.


Ce ai ales să interpretezi în cele două concerte și care au fost criteriile de selecție pentru fiecare program în parte?

Am ales două repertorii diferite, deoarece la București voi cânta cu Orchestra de Cameră, iar la Brașov cu orchestra mare. Fiindcă instrumentul la care voi cânta este marimba, un instrument destul de recent, nu există prea multe lucrări cu orchestră, majoritatea fiind pentru marimbă solo. Așa că, pentru București, am ales niște aranjamente pentru marimbă și orchestră făcute după lucrări cunoscute, de la vioară, chitară și pian. Mie îmi place foarte mult să includ muzica de la cât mai multe popoare diferite în repertoriul meu, astfel că în program avem un aranjament japonez pentru Libertango, avem Rondo a la turca - Mozart, Asturias de Isaac Albeniz și altele.

Îmi doresc să pun marimba în valoare și să arăt de ce este capabilă pentru că nu mulți oameni o cunosc. Sper să reușesc să fac cât mai multă lume să se îndrăgostească de sunetul ei unic și muzica ritmată sau chiar lirică.

Apoi, la Brașov, am ales să interpretez Concertul rusesc pentru marimbă, compus de percuționistul ucrainean Serghei Golovko, care trăiește în Australia.

Având în vedere momentele pe care le trăim, am considerat că această lucrare este o odă a păcii și a speranței. Este moștenirea culturală rusească văzută prin ochii unui ucrainean. Mie îmi place foarte mult acest concert - cele trei părți sunt unice și foarte frumoase - și consider că pune marimba în valoare; fiind un instrument extrem de expresiv și cu mult potențial, cred eu, încă nu pe deplin atins. De asemenea, partea de orchestră a acestui concert este minunată. De când cunosc această lucrare, nu mi s-a părut niciodată mai actuală. De aceea, mă bucur foarte mult că am ocazia să-mi spun cuvântul prin singurul mod în care pot, și anume muzica.


Ești studentă la Academia de Muzică și Arte din Viena. Cum arată agenda ta profesională din acest an atât în ceea ce privește studiile, dar și în plan concertistic?

Pot să spun că, cel puțin până în iulie, agenda mea este destul de plină. Avem foarte multe proiecte la Universitate, avem tot felul de colaborări. Pe lângă asta, este foarte mult de studiat. Am foarte mulți profesori - unul pentru fiecare instrument. Am foarte multe cursuri. Deci, pot spune că într-adevăr am un program foarte plin, ceea ce mă bucură extrem de mult. Chiar și în vremurile astea, cultura este importantă și există oameni care se ocupă de ea și o aduc în prim-plan, ceea ce este foarte important pentru studenți ca mine, încă în dezvoltare.

Interviu realizat de Florica Jalbă