Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 11 Martie 2022 , ora 10.07

Mâine, 12 martie 2022, La Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret, alături de violonistul Mincho Minchev și pianistul Ludmil Angelov, susține un concert cu lucrări de Mozart și Beethoven, dirijat de Cristian Mandeal. Repetiția generală de la ora 12:00 este deschisă publicului, fiind înscrisă în stagiunea Clasic e fantastic. Mai multe despre acest concert ne-a spus dirijorul Cristian Mandeal în interviul următor.

 


Vă veți afla la conducerea Orchestrei Române de Tineret în ziua de 12 martie, când la Ateneul Român are loc un concert dar și o repetiție cu public înscrisă în stagiunea Clasic e fantastic. Cum așteptați revenirea la pupitrul ansamblului?

Eu revin destul de des la acest ansamblu. Pe de-o parte, nu e nimic nou, în sensul în care cunosc capacitatea generală. Pe de altă parte, întotdeauna mă întâlnesc și cu tineri noi, pentru că asta este întreaga filosofie a acestei orchestre de tineret într-o continuă împrospătare. Așa încât, fiecare întâlnire cu ei e un nou prilej de provocări, dar și de bucurie.


Evenimentul precedă, de fapt, participarea ansamblului cu același program în cadrul Festivalului Internațional March Music Days de la Ruse. Cum ați primit această invitație?

Invitația este veche. A fost însă eludată acum un an din cauza covidului. Așa că, iată, revenim la o invitație mult mai veche care s-a lansat demult și acum ne îndeplinim datoriile. De fapt, prezența noastră în cadrul acestui festival cu mare vechime este constantă. Cred că suntem a patra, a cincea oară acolo.


Programul cuprinde, printre altele, o lucrare de Mozart - Concertul pentru vioară, pian și orchestră în re major, neterminat dar finalizat de Philip Wilby. Cum l-ați ales?

În general, m-am axat pe un program foarte clasic, care să nu comporte riscul unor orchestre foarte mari în cazul unor reveniri ale unor condiții nefavorabile de concert, așa încât programul cuprinde de fapt doar Mozart, Beethoven, în situația în care un concert de Mozart a fost gândit ca fiind normal în acest context, iar acest dublu concert de vioară este o noutate pentru fiecare meloman. Deși nu este un concert foarte nou redescoperit, are o oarecare vechime, de câteva zeci de ani, la noi în țară și la fel și în Bulgaria, concertul acesta practic a rămas o necunoscută în repertoriu. Așa că e bine dacă readucem Mozart, și-l readucem mereu, să apărem și cu niște noutăți.


Cine sunt soliștii? Ați mai colaborat în trecut?

Cu Mincho Minchev, da. Îl cunosc de foarte mulți ani, poate acum 30 de ani am cântat o unică dată cu el Concertul de Brahms cu Filarmonica din Cluj, mi-aduc aminte. Pe celălalt, nu.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu