Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Kira Frolu

Publicat: marți, 8 Martie 2022 , ora 11.41

Pianista Kira Frolu urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul unui concert ce are loc sub bagheta dirijorului Christian Ciucă. Alături de Orchestra de Cameră Radio, tânăra artistă va interpreta Concertul nr. 9 în mi bemol major „Jeunehomme” de Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, Kira Frolu a fost finalistă a concursului pentru bursa „Moștenitorii României Muzicale”.

Cum au fost repetițiile?

Repetițiile au mers foarte bine, atmosfera este foarte prietenoasă și a fost foarte ușor să discut cu dirijorul. Toată lumea a participat la discuție, a fost și foarte simpatic să aud și secțiune a orchestrei ce probleme aveau sau ce idei aveau și am discutat totul și a ieșit foarte bine până la sfârșit, ne-am înțeles minunat. Eu nu am mai cântat până acum cu o orhestră de cameră și nu am mai cântat nici la Sala Radio cu o orchestră. Sunt două experiențe noi într-una și e absolut minunat. Balansul între pian și orchestră e diferit, e o atmosferă mult mai intimă, cu un sunet mai personal.


Concertul are loc ca parte a ediției din 2020 a concursului
pentru bursa Moștenitorii României Muzicale. Cum îți amintești participarea la acea competiție?

Competiția a venit la cel mai bun moment posibil în timpul pandemiei, când mă întorsesem în București de la Londra, în ce credeam eu că urma să fie vacanța de primăvară, care însă s-a transformat într-o perioadă lungă de ședere acasă, fără ore de pian, fără evenimente și într-o atmosferă destul de întunecată, iar acest concurs și aplicația și scrierea programului, tot ce a trebuit să facem au fost o sursă de inspirație foarte bună și mi-a dat un motiv în plus să continui să-mi lărgesc repertoriul și să continui să studiez cu gândul că „ok, o să ne întoarcem la viața normală un pic mai târziu”; și mi-a deschis ușile Radioului. Primul concert de după perioada de izolare a fost destul de înspăimântător și acela a fost de fapt fără public, dar a fost transmis în direct, iar concertele de după, cu public și ele au fost o provocare și am simțit o diferență în cum cântam după această pandemie, însă întotdeauna publicul îți va da o anumită adrenalină și un anumit entuziasm care îți ridică nivelul performance-ului care te inspiră și îți dă un imbold.


Interviu realizat de Petre Fugaciu