Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatul săptămânii la Perpetuum Mobile Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii Banatul din Timișoara, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 24 Februarie 2022 , ora 10.47

Invitatul meu din această seară este un tânăr și foarte activ manager din domeniul cultural. Proiectele sale de până acum s-au născut la Timișoara și au ajuns să fie cunoscute în toată țara și nu numai. Un exemplu elocvent este Romanian Chamber Orchestra. Bună seara, Ovidiu Andriș!

Bună seara și bine v-am regăsit! Mă bucur foarte mult să fiu alături de voi în această seară.

Ești fondatorul Asociației Tribul artistic, acolo unde au devenit realitate multe dintre proiectele tale și de ceva vreme, adică mai exact de anul trecut, ești managerul Filarmonicii "Banatul" din Timișoara. Întâi vreau să te întreb ce se întâmplă acum cu Tribul artistic? Te mai ocupi de asociație în continuare?

Desigur. O parte din lucrurile care există este preluată în continuare în afara programului meu de lucru de la Filarmonică, dar avem acolo o echipă foarte dedicată, sunt șapte oameni dedicați acestei cauze pe care am format-o în 2018 și, desigur, directorii artistici care au lucrat la aceste proiecte. Deci, lucrul merge în continuare și ne bucurăm foarte mult în continuare să avem, de exemplu, Romanian Chamber Orchestra anul acesta sau Festivalul Eufonia, Proiectul Pavilion și alte proiecte europene pe care le-am câștigat și de-abia așteptăm să le implementăm.

Cum e să conduci o instituție ca Filarmonica "Banatul", mai ales în aceste vremuri? Și mă refer în primul rând la pandemie.

Este un lucru foarte frumos și mă bucur foarte mult că am oportunitatea de a face lucrul ăsta. Pot să adaug apoi în experiența mea și acest lucru. Da, suntem într-o continuă mișcare. Știm foarte bine că lumea culturală a fost puțin afectată sau puțin mai mult afectată în ultima perioadă, dar eu zic că aceste provocări pe care le-am avut sunt de bun augur și știm în continuare cum să gestionăm aceste situații care apar pur și simplu în viață.

Și pentru că avem speranța ca, treptat, să scăpăm de această pandemie, cum arată drumul spre normalitate pentru Filarmonica "Banatul" din Timișoara, în viziunea managerului?

Drumul spre normalitate este, desigur, în primul rând, apropierea față de public și față de muzică, deoarece, după cum bine știm, în momentul în care am intrat în online au fost situații în care ne-am pierdut publicul, iar aceasta a fost o mică traumă pentru noi ca instrumentiști, dar și ca instituție culturală. Refacerea acestei conexiuni speciale între muzică și public, trăirea acelor sentimente care se degajă în timpul unui concert... asta ar însemna o revenire spre normalitate.

Săptămâna aceasta la Filarmonică vor avea loc două evenimente, după câte știu. Te rog să ne vorbești despre ele!

În data de vineri, 25 februarie, o avem invitată pe Adela Liculescu la pian, laureata Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2021. Concertul va fi dirijat de dirijorul principal al Orchestrei Filarmonice "Banatul", Radu Popa. Iar în program sunt lucrări în legătură cu Ceaikovski; o să avem un aranjament, Variațiuni pe o temă de Ceaikovski de Anton Arenski, o să avem Concertul de pian nr. 1 op.23 pentru pian și orchestră și, în final, o să avem Capriciul italian, tot de Piotr Ilici Ceaikovski.

Iar al doilea eveniment? Știu că este un concert educativ, nu-i așa?

Da, este un concert educativ sâmbătă dimineață. Este primul concert educațional din ultimele șase luni. Încercăm să relansăm aceste concerte care au existat în istoria Filarmonicii și care sunt foarte importante. Este un concert educativ, sâmbătă, la ora 11.00, care are tematică destinațiile muzicale, care vor fi practic dezvăluite de Doru Roman - solist concertist al Filarmonicii "Banatul", care este percuționist. Ne vom juca cu instrumentele de percuție și le vom prezenta.

Ce alte repere din actuala stagiune timișoreană ne poți dezvălui?

Sunt foarte multe concerte și foarte multe concerte importante. De exemplu, finalul stagiunii se va face în 1 iulie, unde vom avea Recviemul de Verdi, iar la pupitru va fi David Crescenzi; el, practic, va avea oportunitatea să dirijeze acest ultim concert, unde printre soliștii invitați sunt Roxana Zaharia, Luiza Fatiol, Adrian Sâmpetrean și Ovidiu Purcel - toți din străinătate, din diaspora, români plecați de foarte mult timp dar care fac carieră.

De exemplu, săptămâna următoarte o să avem celebrarea a 150 de ani de la înființarea Societății Filarmonice, unde vom cânta un oratoriu de Wilhelm Speer, care a fost și membru în această societate muzicală timișoreană. El a scris un oratoriu care se numește Die Könige in Israel. Și multe alte concerte interesante pe care nu vreau neapărat să vi le dezvălui la momentul actual, ci aș vrea să le descoperim împreună treptat.

Cu siguranță! Ești implicat în Proiectul "Timișoara 2023". Te rog să ne spui care sunt perspectivele, cum va fi Timișoara Capitala Culturală a Europei? Deja avem un etalon; mă refer la Sibiu.

Da, avem un etalon din 2007, la Sibiu, care a fost, zic eu, unul de succes. Pentru noi, Timișoara, acum suntem într-o relansare a acestui program cultural și ne bucurăm foarte mult că acest program continuă. Noi, ca Filarmonică, avem o contribuție destul de mare. Avem parteneriate internaționale deja pregătite și vă voi dezvălui doar unul dintre ele; în martie 2023, Orchestra WDR din Koln alături de Cristian Măcelaru va poposi 10 zile la Timișoara unde va susține un concert, iar după acest concert, jumătate din orchestră se va alătura orchestrei noastre - sau invers mai bine spus - și vom avea un concert comun la final, unde vom interpreta Gustav Mahler - Simfonia nr.3.

Știu că ai mai realizat alte proiecte din acest mare proiect, Timișoara - Capitală Culturală Europeană - alături de Asociația Tribul artistic, dacă nu mă înșel.

Da, am contribuit tot timpul la acest program cultural. Desigur, o să avem proiectul Romanian Chamber Orchestra, care se desfășoară în continuare prin asociație. Chiar acum, la final de mai, o să avem un nou proiect în Timișoara și prin orașe din România, dar vom concerta și-n Elveția.

Filarmonica va mai avea încă două parteneriate internaționale; unul cu Orchestra din Gera Altenburg și unul cu orchestra din Rheinpfalz din Ludwigshafen. Vor fi schimburi culturale - ei vor veni aici, noi vom merge acolo, vom avea concerte împreună. Iar un concert foarte, foarte important va fi în septembrie 2023, împreună cu Orchestra din Gera, unde vom interpreta alături de 300 de artiști Gurrelieder de Arnold Schoenberg. Două concerte vor avea loc în Gera și două concerte vor avea loc în Timișoara. Și ne bucurăm foarte mult de participarea lui Gabriel Bebeșelea ca și dirijor al acestor concerte.

Și pentru că avem și timișoreni ascultători ai Radio România Muzical, te rog să încheiem prin invitația ta, a managerului Filarmonicii "Banatul", la concertele pe care le pregătiți.

Ne dorim foarte mult ca voi, publicul, să reveniți în sală și să ascultați acești artiști minunați. Și îmi doresc în continuare să ne revedem cu zâmbet pe buze și să ne reamintim cu drag de toate momentele care ne-au făcut, de fapt, să ne apropie, nu să ne îndepărteze mai mult.

Interviu realizat de Gabriel Marica