Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Ciobanu

Publicat: vineri, 18 Februarie 2022 , ora 11.27

Joi 17 februarie de la ora 21.30, pianistul român Daniel Ciobanu, distins cu Medalia de argint și Premiul publicului în 2017 la prestigiosul concurs "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv, a fost solist al concertului susținut de Orchestra BBC a Țării Galilor la Sala St. David din Cardiff, unde a interpretat Concertul nr.3 op.26 în Do major de Serghei Prokofiev. La pupitru s-a aflat dirijorul mexican Carlos Miguel Prieto.

Radio România Muzical a preluat în direct acest concert, iar în pauză am avut plăcerea să dialoghez cu tânărul pianist:


Bună seara, Daniel!

Bună seara!


Care este atmosfera acolo, la Cardiff? Am văzut un entuziasm extraordinar al publicului după interpretarea ta fabuloasă a Concertului nr.3 de Prokofiev, dar mai ales după acel bis cu totul neașteptat pe care l-ai oferit publicului.

Da, așa cum ați auzit, a fost o atmosferă a la Woodstock - să fim cât de cât în temă cu ținutul în care ne aflăm. În seara asta am avut plăcerea să interpretez două din piesele mele preferate, pe care le-am tot cântat și la Tel Aviv și în numeroase alte concerte. Concertul de Prokofiev e, oarecum, mănușă pentru personalitatea mea și am avut mare noroc în seara asta și o mare onoare, de fapt, să am la pupitru un dirijor absolut fenomenal, care mi-a înțeles imediat direcțiile și, cumva, a reușit în timp real - cu toate că am avut o singură repetiție - să creeze un custom made suit pentru acest concert.


Ai mai cântat cu Orchestra BBC a Țării Galilor și cu Carlos Miguel Prieto sau e prima dată?

E prima dată cu această orchestră. Am mai cântat în mai, anul trecut, cu BBC Philharmonic în Manchester, iar acum cu cei din Wales și maestrul Prieto.


Ai avut și un public foarte cald, foarte receptiv, dar care poate nici nu bănuiește câtă muncă este în spatele unei interpretări de bună calitate, mai ales atunci când ți se schimbă programul cu câteva zile înainte de concert. Trebuia să interpretezi Rhapsody in Blue de George Gershwin și iată că ai interpretat Prokofiev. E o diferență destul de mare. De ce s-a produs această schimbare?

Din cauza restricțiilor. Am avut un număr impus de orchestranți care nu permitea instrumentația pentru Gershwin. Dar am avut la final un moment cât de cât de boogie-woogie, după cum l-am și prezentat, să aibă un fel de feromon pentru o următoare colaborare unde să cântăm Gershwin.


Încotro o să-ți îndrepți pașii începând cu ziua de mâine? Ce proiecte mai urmează? Ce concerte urmează în perioada imediat următoare?

Ar mai fi trebuit să mai avem și mâine un concert cu același program, dar surprinzător, nu din cauza pandemiei a fost anulat, ci din cauza unei furtuni, a unui cod roșu. Mâine voi pleca din nou la Berlin și pregătesc un turneu în Israel pentru luna martie, urmat de un turneu în România în luna aprilie. Mă voi întoare la Ateneul Român, în cadrul rezidenței, tot cu Prokofiev 3, pe 7-8 aprilie; urmat de un concert absolut fabulos, la Brașov și la Târgu Mureș.


Când ești pe marile scene, ți se întâmplă să-ți fie dor de Piatra Neamț, orașul tău natal?

Bineînțeles. Tot timpul e acolo, în subconștient și aștept cu nerăbdare să revenim la normal din punctul de vedere al pandemiei, restricțiilor și finanțelor, să pot reîncepe activitatea artistică și la Piatra Neamț cu festivalul și alte concerte.


Ce ai vrea să le transmiți acum ascultătorilor din Piatra Neamț, care te-au urmărit, cu siguranță, probabil, aceiași ascultători care au venit anii trecuți la Neamț Music Festival? Ce gânduri ai pentru ei?

În primul rând, să le mulțumesc pentru timpul oferit și apoi să nu-și piardă speranța că Daniel Ciobanu se va reîntoarce cu forțe proaspete și cu idei noi la Piatra Neamț pentru tot felul de evenimente efervescente, cum i-am obișnuit.


Când plănuiești să fie următoarea ediție a festivalului pe care tu l-ai fondat, Neamț Music Festival?

Încă aștept. E totul destul de gri deocamdată și n-am îndrăznit să propun pentru anul acesta. Sper ca anul viitor să reușim să coagulăm încă o nouă ediție, care ar fi ediția cu numărul 5 - o ediție destul de importantă.


Eu îți mulțumesc pentru prezența la Radio România Muzical. Felicitări și succes în toate acțiunile tale viitoare, în toate concertele pe care le vei susține!

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat