Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florin Estefan, managerul Operei Naționale din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 4 Februarie 2022 , ora 10.00

Domnule Florin Estefan, din cauza situației epidemiologice actuale, programul spectacolelor la Opera din Cluj-Napoca s-a modificat constant. În data de 6 februarie are loc reprogramarea spectacolului "Don Carlo". Ce invitați se vor afla pe scenă și cum a fost pregătit spectacolul?

Este un eveniment pentru că sunt două debuturi în acest spectacol. Alin Anca - un tânăr bas de mare perspectivă, care a plecat din cadrul Operei Naționale Române din Cluj, cu ani în urmă, în ansamblul Operei din Hamburg; el va debuta în Filip în acest spectacol. Și, în rolul Elisabetei va debuta soprana Valentina Boi, o livorneză de mare perspectivă și o voce importantă italiană; ne face o mare bucurie și plăcere s-o avem pe scena Operei naționale Române din Cluj, în acest debut, urmând să mai facă și alte debuturi și chiar o premieră pe care o avem programată pentru luna mai. Trebuie să o menționez și pe Eboli, care este tot un debut - colega noastră Liza Kadelnik, din ansamblul operei clujene, o mezzosoprană care și-a asumat cu mult curaj, aș spune, acest rol (trebuia să fie altcineva) și cred că va face un mare succes cu acest rol pe care-l va avea în repertoriu de acum înainte. Distribuția îi mai cuprinde pe Marius Vlad Budoiu în rolul lui Don Carlo, eu trebuia să fiu Rodrigo și sper să-mi permită sănătatea; dacă nu, va fi colegul meu, Geani Brad, care va cânta el duminică în locul meu. Marele Inchizitor este Sandor Simonfi. Conducere muzicală - maestrul David Crescenzi, director artistic al Operei Naționale Române din Cluj. Cu adaptarea regizorală a colegei noastre Mihaela Sandu.


Rămânem tot la situația actuală. Cum ați gândit desfășurarea evenimentelor următoare?

Nu am avut probleme până săptămâna trecută când, din păcate, am avut infectați în orchestră, în departamentul suflători, și-atunci a trebuit să izolăm și să carantinăm mai multe persoane. Altfel, am reușit să ne desfășurăm activitatea cu colaboratori, cu rotație ș.a.m.d. în ansamblu. Am avut noroc să nu fim nevoiți nici să amânăm, nici să anulăm până la acest "Don Carlo". Am reorganizat activitatea lunii februarie, în sensul că am mutat datele spectacolelor. Singurul spectacol care era pe afiș și care nu se va putea face din cauza programărilor este "Trubadurul", care a fost înlocuit cu "Bărbierul din Sevilla", au fost făcute niște rocade. Și Rigoletto, care trebuia să fie acum, în data de 6 februarie, a fost amânat pentru aprilie. În rest, am fost norocoși. Acum, eu sper din tot sufletul ca lucrurile să meargă mai bine și să scadă, totuși, numărul infectărilor și să ne putem desfășura activitatea în condiții cât mai normal posibile. Dar vedeți cum este, că nimic nu este cert.


Florin Estefan, sunteți managerul Operei din Cluj Napoca de mai bine de șapte ani. Situația actuală, ce implică reprogramarea constantă a stagiunii, o puteți caracteriza drept cel mai dificil moment de când vă aflați la conducere?

Știți cum e ... ca și-n vorba lui Creangă, "C-așa greu cum mi-o fost ... anul trecut și de când mă știu, nu mi-o fost niciodată". Nu pot să zic că a fost ușor înainte de pandemie sau mai greu acum decât altcândva, pentru că mereu sunt situații și situații și apar dificultăți, fie că sunt de ordinul acesta medical, al pandemiei, fie financiar, fie organizatoric sau alte cele. Într-adevăr, în această perioadă a fost dificil din punctul ăsta de vedere, al incertitudinii și al nesiguranței. Pe lângă asta, bineînțeles că sectorul cultural a suferit o mare dificultate din punct de vedere financiar și era și normal ca fondurile să meargă în alte zone într-o perioadă atât de critică pentru țară și pentru societate. Este complicat în continuare, însă totuși sper că se va termina și ne facem planuri pentru viitor. Ne adaptăm în funcție de ceea ce vine și până acum, mulțumesc lui Dumnezeu, a fost bine, nu am avut pierderi umane în cadrul Operei Naționale pentru că stăm bine și la nivelul de vaccinări, nu am avut cazuri grave. Așa că, mergem înainte. Să fim optimiști că totul se va termina la un moment dat și ne vom reveni la normal.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica